HomeLjepotaKako se riješiti ožiljaka od akni? 

Kako se riješiti ožiljaka od akni? 

Akne su noćna mora svakog tinejdžera, ali i starijih. Jeste li ikada imali teži slučaj akni koje su ostavile ožiljke? Dugo vremena nakon što prođu upalni procesi, mnogi se bore s neprivlačnim ožiljcima kojih se žele riješiti.

Bez obzira da li su ožiljci ispupčeni ili uvučeni,  postoji nekoliko načina da ih smanjite. Koža je u stanju učiniti čuda kod procesa zacjeljenja. 

Akne su često stanje kože koje utječe na 80% ljudi između 11 i 30 godina. Mogu se pojaviti na licu, prsima, leđima i ramenima. Čini se kao da iritacija nikada ne prolazi, ali uvijek prođe. Ipak, kada prođe iritacija i upala, ostaju ožiljci. Evo kako se mogu smanjiti ili ukloniti ožiljci od akni koji nisu trajni. 

Tretman laserom 

Laseri u ovim tretmanima ciljaju krvne sudove i mogu osvjetliti ravne ili ispupčene ožiljke roze ili ljubičaste boje, a i pomoći kod ravnjanja izdignutih ožiljaka. Nakon laserskog tretmana koža može biti otečena i crvena, čak i krvariti do 5 dana. Moguće je također da će biti potrebno 3 do 5 tretmana, zavisno od ožiljaka. Laserski tretmani nisu namjenjeni samo za ožiljke od akni, već se može koristiti i za druge ožiljke od opekotina, karcinoma kože i uklanjanja tetovaža. 

Hemijski piling 

Dermatolog vam može nanijeti hemijski rastvor na kožu. On uzrokuje plikove koji se eventualno ogule, stvarajući novu, regenerisanu kožu koja je obično mekanija od prethodne. Guljenje obično uzrokuje crvenilo, ponekad oticanje i upale do 7 dana. Ovaj tretman je također jeftiniji jer je obično potreban samo jedan tretman. Laseri su precizniji, zbog čega mnogi pokušaju s laserom ukoliko hemijski piling ne pokaže rezultate.

Microneedling 

Zove se još indukciona terapija kolagenom, microneedling koristi roler s iglicama ili uređaj poput olovke koji stvara sitne rupice na površinskom sloju kože. Proces stimuliše proizvodnju kolagena, što pomaže kod poboljšanja linija i teksture kože. Crvenilo se može pojaviti poslije i trajati nekoliko dana. Većini je potreno 4 do 6 microneedling tretmana za najbolje rezultate.

Moguće je i kombinovati tretmane, zavisno od stanja ožiljaka. Neki se ožiljci mogu skinuti laserom, a neki microneedlingom. 

Ako imate oštećenu kožu, ne postoji tretman koji će je ponovo učiniti savršenom, ali zavisno od stanja i stepena, i do dvije trećina ožiljka akne može nestati nakon tretmana. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE