HomeLjepotaKako ukrotiti 'frizzy' kosu?

Kako ukrotiti ‘frizzy’ kosu?

Ako imate problema s neposlušnom kosom, ne brinite – skoro svi se bore s istim problemom. Iako je se ne možete zauvijek riješiti, postoji mnoštvo trikova, savjeta, proizvoda i usluga koje vam mogu pomoći da savladate svoju kosu.

Kosa mora biti hidratizirana

Počnimo od osnova – šampon i omekšivač za kosu. Nedostatak vlažnosti može biti glavni uzrok frizzy kose. Dobar šampon i omekšivač su ključni kod borbe s neposlušnom kosom. Tražite proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu jer će ona kosi dat vlažnost i duboko je hidrirati, a poslije toga kokosovo mlijeko za nahranjenu, glatku i ispravljenu dlaku.

Uvijek pri ruci imajte anti-frizz pomagala

Bitno je da ste uvijek opremljeni, pogotovo u područjima gdje je klima suha. Potražite sprej za hidratiziranje kose i ako primijetite da se počela ‘puhati’ poprskajte sprej na ruke i provucite kroz kosu. To će smiriti napuhanost i kod kovrdžave i kod ravne kose.

Ne preskačite omekšivač / subrinu

Nakon što koristite subrinu isperite kosu hladnom vodom. Vruća voda otvara kutikulu kose, dok je hladna zatvara, a subrina oporavlja zbog čega dlaka izgleda glatko. Tražite subrinu za suhu i oštećenu kosu.

Redovno se šišajte

Šišanje svako 8 sedmica može drastično smanjiti frizz kose, jer ispucali vrhovi ne samo da izgledaju suho i frizzy, već i uzrukuju gubljenje vlažnosti dlake.

Koristite metalnu četku

Ako se vaša kosa naelektriše u toku zime – neutralizirajte naboj koji elektriše dlaku kad je suho i hladno vrijeme.

Koristite peškir od mikrovlakana

Borite se s frizzom od momenta kad izađete iz tuš kabine, koristeći peškir od mikrovlakana. Obični pamučni peškiri mogu biti grubi na kosi, pogotovo ako je ona osjetljiva. Lagano iscijedite vodu i zamotajte kosu u turban dok se ne osuši.

Izbjegavajte vrele temperature fena

Baš kao i kod hladne i vruće vode, hladniji zrak iz fena izglađuje i zatvara kutikulu.

Nemojte često prati kosu

Stalno pranje kose također može biti jedan od uzroka. To isušuje kosu i tjeme. Svako dva do tri dana će biti sasvim dovoljno.

Nemojte koristiti previše spreja za kosu

Sjećate se da smo rekli da je suha kosa idealna za pojavu frizza? Sprejevi za kosu mogu imati puno alkohola u sebi, što dodatno isušuje dlaku i stvara frizz.

Probajte tretman keratina

Ako ništa drugo ne uspije, pokušajte tretman s keratinom u frizerskim salonima. Učinak može trajati čak do 6 mjeseci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE