HomeLjepotaMicroneedling mezoterapija – kosa kao najljepši ukras

Microneedling mezoterapija – kosa kao najljepši ukras

MICRONEEDLING MEZOTERAPIJA je jednostavna, savremena, neinvazivna metoda estetske dermatologije u kojoj se specijalno dizajniranim instrumentom sa mikro iglicama dijametra 1-2 mm apliciraju kokteli aktivnih komponenti.

Mr.sc.Ana-Marija Sulić, dr.med.specijalistica dermatovenerologije

 

“Mali volumen nekoliko puta na pravome mjestu” – tako opisuju mezoterapiju. Mezoterapija je jednostavno „infuzija“ za kožu, ispunjena blagodati aktivnih komponenti s dobrim učinkom na rast i obnovu kose. Mezoterapija nije bolna, ali na nekim mjestima uboda može se osjetiti blaga nelagoda, te se aplicira anestetski losion/krema pred aplikaciju. Ovo su neke od informacija koje smo saznali kroz razgovor sa Dr. Sulić.

 

 

 

 

Veoma tankim iglicama  mezoterapijski koktel se aplicira u kožu glave u dubinu od 1 do 2 milimetra. Ova procedura je minimalno invazivna i traje do 30 minuta. Više na ovu temu čitajte u nastavku.

Kosa je jedan od simbola ženske ljepote, odraz zdravlja ili bolesti. Međutim, jednako je važna i muškarcima, na što upućuje činjenica da zbog problema vlasišta često posjećuju dermatologe. Uloga kose je višestruka. Fiziološka uloga kose je zaštita kože od mehaničkog oštećenja, UV zračenja, hladnoće i topline. Kosa ima i senzornu funkciju, njome naime zamjećujemo vrlo fini dodir. Estetska uloga je odavno nadvladala biološku ulogu. Kosa je jedan od najvažnijih aspekata stvaranja slike o sebi i vlastitom tijelu, fizički atribut za izražavanje individualnosti. Gubitak kose estetski je problem zbog kojega ljudi mogu osjećati veliki stres, nelagodu, frustraciju, značajan negativan utjecaj na psihološki status, kvalitetu života i društveni život.

Zašto opada kosa?

Svaka vlas prođe kroz tri faze – rasta, mirovanja i ispadanja. Nakon ispadanja iz folikula odmah raste nova vlas, pa se kosa kontinuirano obnavlja. Svatko od nas primijetit će opadanje kose pri pranju ili češljanju. Ispadanje od 70 do 100 dlaka s vlasišta dnevno smatra se normalnim, da bi folikul dlake započeo stvaranje nove dlake. Ukoliko je broj dlaka koji dnevno ispada veći od tog broja, potrebno je obratititi pažnju i javiti se dermatologu. U dermatologiji se opadanje kose dijeli na ožiljne alopecije, te neožiljne alopecije, koje su puno češće i u svakodnevnoj praksi. U najčešće (neožiljne) tipove alopecije ubrajaju se: androgena alopecija (gubitak kose muškog i ženskog tipa), telogeni efluvij (difuzni gubitak kose), te alopecia areata (žarišna alopecija).

Androgena alopecija – javlja se češće u muškaraca, a nastaje zbog negativnog djelovanja muških spolnih hormona na folikul dlake uz genetsku predodređenost. Glavni uzrok je pojačana preosjetljivost korjena dlake na razinu testosterona(dihidrotestosteron) koji koči dlaku u njenom razvoju i dolazi do potpunog nestanka vlasi i njenog korjena. Javlja se i kod žena, posebice prilikom hormonalnih promjena (PCOS, menopauza i sl.). Kod žena je taj oblik alopecije rjeđi i kasnije nastupa, a klinička slika je blaža.

Alopecija areata (kružno opadanje kose) – druga je po učestalosti, gdje dolazi do stvaranja pojedinačnih ili višestrukih ovalnih žarišta. Teži oblici mogu dovesti do potpune alopecije (ćelavosti). Obično se pojavljuje iznenada, na vlasištu, na bradi, obrazima i ostalim, dlakom prekrivenim dijelovima tijela. Ova vrsta opadanja kose posredovana je imunološkim mehanizmima (autoimuna bolest). Kao mogući uzročni čimbenici navode se infekcije zuba (neotkrivene i neliječene bolesti zuba), hronične upale tonzila, sinusa, snažan psihički stres, hormonalni poremećaji (posebno štitnjače), te manjak cinka i drugih nutrijenata. Zbog kompleksnosti etiologije alopecie areate timski rad stručnjaka u liječenju je vrlo bitan.

Telogeni efluvij – kod ovog oblik gubitka kose dolazi do difuznog opadanja kose i prorjeđenosti na cijelom vlasištu. Pacijente zabrinjava nagli i snažni gubitak kose, što je vrlo čest razlog dolaska dermatologu. Najčešći uzroci su anemija, metabolički poremećaji, gubitak tjelesne težine, krvarenje, bolesti štitnjače, menopauza, nedostatk vitamina i elemenata u tragovima i psihički stres.

Bezazleno i očekivano opadanje vlasi javlja se obično u proljeće ili jesen, kao i gubitak vlasi nakon poroda. Riječ je o fiziološkom opadanju kose uzrokavano obnavljanjem vlasišta.

Zašto kosa opada više ljeti?                                          

Krajem ljeta, a posebno nakon povratka s godišnjih odmora, većina će žena primijetiti kako se nakon raščešljavanja mnogo veći broj dlaka nalazi na četki za kosu. Dermatološka istraživanja na domaćoj, ali i međunarodnoj razini pokazala su kako je kod većine žena u ljetnim mjesecima mnogo veći broj folikula u fazi mirovanja nego u fazi rasta, što dovodi do pojačanog opadanja dlaka iz folikula. Uzroci toga nisu posve poznati, a smatra se kako je riječ o kombinaciji unutarnjih i vanjskih faktora – pa tako na pojačano opadanje kose ljeti utječu i vrućina, manjak vlažnosti u zraku, ali i smanjena potreba tijela za održavanjem topline kroz gustoću dlaka na području glave.

Dijagnosticiranje opadanja kose je postupak koji se obično sastoji od velikog broja dijagnostičkih pretraga, koje uključuju detaljni pregled (anamneza, klinički pregled, trihoskopiju vlasišta, opsežne laboratorijske pretrage, te eventualno biopsiju vlasišta, uzorak kože vlasišta u lokalnoj anesteziji uz patohistološku analizu). Jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda kod opadanja kose je trihoskopija – metoda pregleda vlasišta pomoću dermatoskopa, koja pomaže u boljem dijagnosticiranju, fotodokumentaciji – praćenju porasta novih vlasi, poboljšanju gustoće i debljine dlake i upješnosti terapije.

Šta je mezoterapija kose ?        

MEZOTERAPIJA – jedna je od najpopularnijih, bezbolnih metoda regeneracije vlasišta, kože lica i tijela. Datira još iz pedesetih godina prošlog stoljeća kada je francuski liječnik Michael Pistor prvi put primijenio ovu učinkovitu tehniku. Francuska se smatra kolijevkom mezoterapije, a ovu proceduru primjenjuju dermatolozi širom cijelog svijeta. Pistorov osnovni mezoterapijski postulat, koji se poštuje i danas, glasi: “Mali volumen nekoliko puta na pravome mjestu”. Mezoterapija je jednostavno „infuzija“za kožu, ispunjena blagodati  aktivnih komponenti s dobrim učinkom na rast i obnovu kose.

MICRONEEDLING MEZOTERAPIJA je jednostavna, savremena, neinvazivna metoda estetske dermatologije u kojoj se specijalno dizajniranim instrumentom sa mikro iglicama dijametra 1-2 mm apliciraju kokteli aktivnih komponenti vitamina, minerala, aminokiselina, faktora rasta, hijaluronske kiseline ispod kapilicijuma, direktno do folikula dlaka, gdje dolazi do potpunog obnavljanja vlasišta, poticanja rasta novih vlasi kose, ojačavanja korjena dlake i znatnog poboljšanja kvalitete kose. Rezultati mezoterapije su posebno uspješni kod osoba sa većim brojem aktivnih folikula dlake i kod osoba mlađih od 50 godina. Kosa postaje kvalitetnija, gušća, sjajnija i vitalnija, a kod osoba koje su imale problema s masnom kosom i prhuti, dolazi do poboljšanja i postepene normalizacije lučenja sebuma. Mezoterapija kose je jedan od učinkovitih tretmana za prevenciju i liječenje opadanja kose, a odličan rezultat dobija se zahvaljujući aktivnom sastavu mezoterapijskog koktela.

Mezoterapija kose koristi se kao samostalna metoda liječenja ili kao pomoćna terapija u kombinaciji s drugim lokalnim pripravcima koji se mogu lokalno aplicirati i sistemskom terapijom.

Terapija opadanja vlasišta vrlo je kompleksna, te zahtjeva strpljenje i veliku saradnju s pacijentom. U posljednje vrijeme primjeti se porast opadanja kose kod pacijenata nakon preboljele infekcije COVID-19, s početnim simptomima dva do tri mjeseca nakon preboljele infekcije. Pravovremena dijagnostika je vrlo važna radi što ranijeg i upješnijeg liječenja.

Rezultati mezoterapije pacijenata s alopeciom areatom

         Prije                                                     Poslije

Mezoterapije kose se može primenjivati i nakon transplantacije kose kako bi se dodatno stimulirao folikul dlake. Dio pacijenata se za mezoterapiju kose odlučuje zbog toga što žele da uspore opadanje kose, a blagodati mezoterapije vidljive su i na umornoj, beživotnoj kosi koju je teško oblikovati.

Kako izgleda procedura mezoterapije kose?

U poliklinici “Vitalis” proceduru mezoterapije izvodi dermatolog nakon opsežnog pregleda i postavljanja dijagnoze pristupa se liječenju odgovarajućim brojem tretmana. Nakon što ustanovimo problem, odlučujemo se za različitu kombinaciju sastojaka koji se u vlasište unose mikroinjekcijama. Svakom klijentu ili klijentici pristupamo individualno.

Mezoterapija nije bolna, ali na nekim mjestima uboda može se osjetiti blaga nelagoda, te se aplicira anestetski losion/krema pred aplikaciju.

Veoma tankim iglicama  mezoterapijski koktel se aplicira u kožu glave u dubinu od 1 do 2 milimetra. Ova procedura je minimalno invazivna i traje do 30 minuta.

Koliko tretmana mezoterapije kose je potrebno uraditi i kada se vide rezultati?

Efekti mezoterapije kose obično su vidljivi poslije mjesec dana, a potrebno je uraditi od  5 do 10 tretmana u prosjeku što zavisi od individualnog kliničkog stanja vlasišta. Tretmani se rade u razmacima od 14 dana. Dermatolog može kasnije po potrebi provesti tretman održavanja 1 – 2 puta godišnje.

Ko su kandidati za mezoterapiju?

Nema ograničenja s obzirom na dob, a opće je pravilo da se mezoterapija ne provodi kod trudnica i dojilja, osoba koje boluju od autoimunih bolesti, osoba koje imaju aktivan herpes ili druge zarazne bolesti kože.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE