Koji su benefiti kokosovog ulja za kožu?

0

Prema reputaciji kokosovo ulje je magični eliksir, koji se koristi i u kuhinji i u kupatilu za mnoštvo toga. Od njege kose, do prirodne njege kože, recepata – Internet je pun informacija o ovom tropskom ulju.

Ali je teško znati zbog čega je toliko popularan i šta je stvarno. Ako želite saznati koje su stvarne koristi kokosovog ulja, nastavite čitati. 

Prije svega – kokosovo ulje se pravi od kokosa, to nije iznenađujuće. Preciznije govoreći, pravi se od bijelog mesnatog dijela kokosa. Djevičansko ili ekstra djevičansko kokosovo ulje pravi se od bijelog mesnatog dijela, dok rafinirano kokosovo ulje koristi osušeni kokos. 

Hidrira 

Kokosovo ulje pravi se od srednjelančanih masnih kiselina koji smanjuju suhoću i omogućavaju koži da zadrži vlažnost. Iz tog se razloga može naći u labelima. 

Štiti kožu 

Pravi zaštitnu barijeru i štititi kožu od okolnih toksina, prljavštine i drugih zagađivača s kojim se svaki dan susrećete. 

Izglađuje kožu 

Nanošenje kokosovog ulja ima efekt izglađivanja i omekšavanja i vremenom može poboljšati teksturu vaše kože. 

Smanjuje bore i linije

Kokosovo ulje može smanjiti znakove starenja ako se regularno koristi. Hidratizirajući i omekšavajući kožu smanjuje linije i bore.

Smiruje trenutno crvenilo 

Ovo ulje ima umirujući efekat koji može pomoći kod smanjenja trenutnog crvenila.

Ima antioksidanse

Uz komponente antioksidansa i fitonutrijenata, kokosovo ulje za lice može vam pomoći da poboljšate faktor nutrijenata i da se borite protiv okolišnih elemenata koji ubrzavaju znakove starenja. 

Lako se upija

Kokosovo ulje se lako i brzo upija u kožu, pružajući instantnu hidrataciju i zaštitu. 

Odlična je baza za piling

Ako imate rutinu njege kože, kokosovo ulje je odlična baza za piling kad se miješa s granularnom supstancom poput šećera ili grube morske soli. Kombinirajte 2 sastojka, veoma nježno umasirajte u kožu i obrišite toplom, mokrom krpom. 

Umiruje iziritiranu kožu

Ako ste skloniti iritacijama ili osjetljivosti, kokosovo ulje može pomoći da ukloni neugodnosti i pružiti osjećaj olakšanja.

Odlično miriše 

Pored svih benefita, kokosovo ulje miriše fantastično i podsjeća nas na ljeto i vrijeme kad uživamo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here