HomeKosaKoliko često trebate češljati kosu? 

Koliko često trebate češljati kosu? 

Kosu češljamo pod tušem dok je mokra i s maskom za kosu, kad izađemo iz tuša i svaki dan prije izlaska. Ali trebamo li je češljati više nego obično?

Dva puta dnevno je idealno prema nekim stručnjacima. Jednom ujutro i jednom prije spavanja. Pored toga, koliko je često treba češljati ovisi o dužini i teksturi kose. Kovrđava kosa je drugačija od ravne. Osobe s kovrđavom kosom češljaju kosu obično pod tušem kad se može raščešljati, a ne svaki dan. 

Oni koji imaju dugu kosu trebali bi se češljati do 3 puta dnevno (ujutro, oko vremena za ručak i prije spavanja) da bi se izbjeglo zapetljavanje.

Kosu obično češljamo iz dva razloga: da je raščešljamo ili stiliziramo. Sebumske žlijezde luče ulje da bi se ovlažilo tjeme, kao i kosa, a češljanje je dobar način da rasporedite ulja po kosi, zbog čega ona bude sjajna. Korijeni će biti dosta manje masni pa nećete morati koristiti toliko suhog šampona. A pored toga, dnevno opada oko 100 dlaka, pa je češljanje odlično da ih uklonite. 

Češljanje stimuliše rast kose 

Osim češljanja kose radi njenog zdravlja i glatkoće, pramenova bez čvorova, tjeme također može imati koristi od dobrog raščešljavanja. Predlaže se detaljno češljanje tjemena prije pranja šamponom. Pomičite četku po cijelom tjemenu kružnim pokretima, počevši od prednje linije kose i sve dok ne uradite cijelu glavu. Kosa se hrani putem krvotoka i češljanje tjemena potiče krv da lakše dođe na površinu tjemena, uzrokujući mikrocirkulaciju. Ovo povećava protok krvi u folikulu dlake, što zauzvrat stimuliše rast kose. Spusite glavu prema dole da dodatno stimulišete dotok krvi. 

Koliko često trebate češljati kosu? 

Da li je uopšte moguće previše češljati kosu? Uz svoje impresivne benefite, teško je povjerovati da se kosa može pretjerano češljati, što je posebno prominentno ako koristite tvrdu, plastičnu četku i ako ste grubi. Grubim i čestim češljanjem napravit ćete frikciju i oštetiti folikulu što će zauzvrat uzrokovati pucanje i razdijeljene vrhove. Ako je kosa osjetljiva zbog hemije, već će biti porozna tako da će oštećenje biti još teže. Prirodno tanka, ravna i slaba kosa mora se pažljivo češljati. 

Ako se želite držati „zlatnog pravila“ držite se preporučenog – dva puta dnevno, osim ako imate kovrđavu kosu ili kosu s komplikovanijom, gušćom teksturom. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE