Kolagen euforija

0

Svaki članak o kolagenu počinje isto. “Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu.”

Istina je i dobro je to znati, ali kako je nastala euforija? Je li ga mora piti svako i koliko? Koji izabrati?

Kolagen povezuje i jača tkiva, s godinama je to važna funkcija bilo da se radi o estetskom “anti age” ili zdravstvenom motivu kao što je jačanje kostiju. Želite biti ljepši ili zdraviji – kolagen treba biti na nivou.

Pomoći će i u elastičnosti i istezanju tkiva, te smo tako otporniji na lomove i ozljede, ali i bore. Rjeđe se spominje vlažnost kože u odnosu na elastičnost, ali kolagen suportivno radi na zadržavanju vode u koži, podiže tonus i famozni “glow”.

Sportaši su također kritična skupina koji zbog intenziteta fizičkog napora ili ozljeda gube kolagen brže. Može doprinijeti bržem oporavku.

PA ČEMU EUFORIJA?

Kolagen se s godinama gubi. Kolagen se gubi kod nepravilne prehrane, pogotovo kod osoba koje pretjeruju sa šećerom. 

Još jedna potvrda da prehrana mora biti cjelovita i bogata i ne možemo je promatrati sa aspekta jednog proteina.

S druge strane, jako volim euforije koje potvrđuju snagu pravilne prehrane.

Drugi moment euforije nastaje kada se sazna da se kolagen može nadopuniti.

Hoće li to biti domaći kolagen ili suplement – izbor je Vaš.

“HOMEMADE” KOLAGEN

Prehrambeni izvori kolegena:

Želatina

Želatina je oblik kolagena koji se proizvodi kuhanjem životinjskih kostiju, hrskavice i kože nekoliko sati, a zatim ostavljanjem tekućine da se ohladi i stegne. Razgradnjom ovih vezivnih tkiva nastaje želatina.

Temeljac od kostiju

Je jedan od najstarijih i najpopularnijih izvora kolagena, obično se koristi goveđa koljenica. Postupak koji potvrđuje da su naši stari imali saznanja o snazi ovog proteina u razvoju beba.

Riba ( kosti i koža slatkovodnih i morskih riba ) 

Za koju god opciju da se odlučite proces uključuje krčkanje životinjskih kostiju i to nekoliko sati u vodi i maloj količini octa.

Jaja

Žumanjce sadrže tip kolagena koji je odgovoran za održavanje kose jakom i sjajnom. Bjelanjce, s druge strane, sadrže nekoliko aminokiselina koje su potrebne za pravilnu proizvodnju kolagena.

BEZ POVRĆA NIŠTA

Tamno lisnato povrće može povećati razinu prokolagena (preteča kolagena).

Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kostiju.

Cink pomaže u proizvodnji kolagena djelujući kao kofaktor.

Bakar pomaže u proizvodnji kolagena aktiviranjem enzima koji je odgovoran za sazrijevanje kolagena. Osim toga, bakar potiče veze unutar kolagena tako da on ostaje funkcionalan. Kada je kolagen oštećen, bakar mu pomaže da ponovo postane elastičan.

ČIM BEBE ODRASTU, “HOMEMADE” KOLAGENA VIŠE NEMA

Logično, nakon odrastanja beba, praksa otkuhavanja koljenica prestaje ili bude rjeđa. Mame više rade u primjenjuju se samo praktični savjeti – SUPLEMENTI.

Suplementi kolagena poboljšavaju elastičnost kože, pokretljivost zglobova i smanjuju bol u zglobovima, pogotovo kod sportaša i osteoartritisa.

Dostupna istraživanja nisu pokazala negativne nuspojave kod ljudi koji su uzimali suplemente kolagena, samo benefite. Preporučujem samo suplemente sa klinički potvrđenim djelovanjem.

Takav primjer je Novelius Medical Hydrocollagen:

  sadržava izabrane peptide divlje ribe,

odlikuje ga apsorpcija od čak 98%,

klinički dokazano djeluje.

Uz pravilnu prehranu i uredan san vrijeme će sigurno biti na vašoj strani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here