Kristina Uhelji: Šminkanje, kao i sve ostale grane beauty industrije su pod konstantnim pritiskom promjena i noviteta

0
660

Svaki šminker mora da poznaje osnove kože, zatim da dobro poznaje preparativu i dekorativu koju koristi kako bi mogao da postigne prirodan a istovremeno i dugotrajan makeup.

Kristina Uhelji, “Master of Arts Galery”, CEO

Kristina Uhelji rođena 21.04.1994.godine u Beogradu, završila je gimnaziju, zatim dobila zvanje diplomiranog ekologa  i 2017. godine ulazi u makeup svijet.  Živi i radi u Novom Sadu, povremeno Beogradu. Tokom svog profesionalnog razvoja, bila je suosnivač Moa Akademije, a potreba za nesputanim napredovanjem je dovela do osnivanja Master of Arts Galery, čiji je  osnivač i CEO.

  Intervju sa poznatom profesionalnom šminkerkom Kristinom Uhelji bio je posebna poslastica. Kristina Uhelji poznata profesionalna šminkerka, a možda je za nju bolje reći make-up artista, jer njeni su radovi prava umjetnička djela. Kristina Uhelji je profesionalni šminker koji ima svoj pečat. Ono što je kod Kristine karakteristično jeste da ona uvijek akcenat stavlja na njegu kože, ne i da po svaku cijenu proda nešto što radi, već da ukaže na važnost i značaj njege same kože. Nije se dovoljno našminkati, već se treba i njegovati, a šminka je krajnji proizvod. U nastavku donosimo više. 


Za početak recite nam nešto više o sebi, kada se javila ljubav prema makeup-u?

Uglavnom nikad ne bih znala reći kada se to tačno dogodilo. Šminkanje i ljubav prema ulepšavanju je nekako oduvek išla uz mene, kao i drugi vidivi kreativnog umetničkog izražavanja. Možda se negde tokom studija taj deo moje ličnosti najviše razvijao iz razloga što mi je to bio beg od često preobimnog teorijskog gradiva koje me je nekad iscrpljivalo jer sam bila oduvek sklona da nešto rukama stvaram i zanimam se. Ubrzo nakon studija koje sam zaista studirala  iz ljubavi prema biologiji, prirodi i generalno živim organizmima, šminkanje postaje mnogo logičnija opcija za razvoj privatnog posla u odnosu na moju odabranu struku studija i nedostatak radnih mesta. I tako sam se upustila u kreativni razvoj svog hobbija u privatni posao. 

Na koji način pratite trendove i koliko je bitno da šminkeri budu upućeni u make up tendencije u svijetu kao i da ulažu u svoje u znanje?

Šminkanje, kao i sve ostale grane beauty industrije su pod konstantnim pritiskom promena i noviteta. Baviti se ovim poslom bez konstantnog usavršavanja i unapredjivanja svojih veština je ponmom mišljenju besmisleno, i to je onda karijea kratkog daha. Kao i u svakom a posebno ovom trenutno jako aktuelnom zanimanju neophodno je stalno usavršavanje i uvođenje noviteta.  Sreća je što je ovaj posao jako kreativan pa su mogućnosti umetnika da stvara nove, zanimljive kreacije jedan beskonačan izvor mogućnosti.

Imate i svoju školu šminkanja, možete li nam nešto više o tome?

 Od samog početka ulažem u sebe i svoje znanje jako puno vremena, finansija i truda tako da sam odmah imala viziju o podučavanju drugih ovome poslu. I ako kada sam ja počinjala to nije bilo tako aktuelno, trudila sam se da osmislim jedan kompletan program edukacija koji podrazumeva obuke od osnovnih nivoa šminkanja do usavršavanja određenih tehnika. Želela sam da obuhvati sve što je meni trebalo a nije bilo dostupno tada kada sam počinjala.  U mojoj školi šminkanja osim šminkerskih edukacije, prelazimo sve oblasti neophodne za razvoj privatnog posla kakvim je  danas šminkanje postalo. Tako da kvalitetna fotografija, rad sa klijentima  I marketing društvenih mreža su samo deo jedne velike celine kojom jedan profesionalac nakon završene obuke mora da ovlada. 

Kako postići prirodan izgled kože, a da šminka bude postojana na visokim ljetnim temperaturama?

Svaki šminker mora da poznaje osnove kože, zatim da dobro poznaje preparativu i dekorativu koju koristi kako bi mogao da postigne prirodan a istovremeno i dugotrajan makeup. Ne postoji savršeni puder, ili savršeni proizvod koji to sam reši, takav izgled podrazumeva niz postupaka koji nas zatim dovedu do željenog efekta. 


U čemu žene najviše pretjeruju kada se šminkaju same i koje su to najveće make up greške?

Ja moram priznati da sam  odavno prestala da obraćam pažnju na takve stvari, jer nismo svi šminkeri niti moramo  svi otome puno da znamo. Za dame koje to zanima imam jedan univerzalan savet – manje je više.  Sve ostalo se svodi na upoznavanje svoje kože I anatomije lica, malo istraživanja I eksperimentisanja I na taj način najbolje otkrijemo u čemu se osećamo lepo a šta je to što nam nepristaje. Možda bih navela samo jednu stvar kao najveću grešku a to je da većima žena očekuje da im odgovara svaki proizvod koji je u tom momentu favorizovan i “moderan”, a to je zapravo nemoguće. Svi smo individue i upravo sa tog aapekta treba da trazimo proivode koji će upravo nama istaći najviše vrlina i prikriti ono što želimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here