Lana Lekić: Kakav je naš mindset vezan za prirodnu kozmetiku?

0
545

Prirodna kozmetika nije trend već vapaj za zdravijim životom. U izradu prirodnih proizvoda utkani su posvećenost i gomila ljubavi. Još jedan razlog više da vaše povjerenje date baš njima.

Piše: prof.dr.sc. Lana Lekić, mr.ph.spec.

Prof.dr.sc. Lana Lekić, mr.ph.spec. je rođena 19.07.1979. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu „Boriša Kovačević“ do 6. razreda, a dalje zbog ratnih dejstava seli se u Split, gdje završava osnovnu školu „Orij Jesenice“ Dugi Rat, te dvije godine srednje škole „Jezične gimnazije Skalice” Split. 1996. se vraća u Sarajevo, te završava treći i četvrti razred gimnazije „Katolički školski centar“. Upisuje Farmaceutski fakultet u Sarajevu 1998. godine, te diplomira u februaru 2004. godine, pod mentorstvom prof. dr. Nedžada Mulabegovića. Učesnica je većeg broja domaćih i međunarodnih stručnih i naučnih medicinskih i farmaceutskih skupova. Tečno govori engleski jezik, a koristi se i njemačkim jezikom. Autor je 3 knjige “Uloga i značaj adherencije na terapiju u savremenoj zdravstvenoj zaštiti“, “Farmakologija u zdravstvenoj njezi“, Povećanje stepena adherencije – percepcija zdravstvenih radnika“ 20 naučnih radova i koautor jedne medicinske publikacije. Udata je, majka troje djece – Dalija, Anisa i Dalile.

Sve svoje prezentacije započinje istim pitanjem: Da li se ikad zapitali koliko je opasna kozmetika koju koristite i kakav utjecaj ona ima na vaše zdravlje? Odgovore koje većinom dobiva su: *Nisam, nisam razmišljala, nemam informacija, nisam iz te struke….O ishrani se jako puno priča, kao i o onome što unosimo u naše tijelo, ali šta je sa onim što stavljamo na kožu? Na ovu temu za žBeautiFUL piše prof.dr.sc. Lana Lekić – Mama Lana.

Potpuno isto kao i hrana, i kozmetički preparati mogu imati jako loše sastojke koji štete našem organizmu u istoj mjeri kao i ono što ishranom unosimo. Današnje tržište obiluje širokom ponudom kozmetičkih proizvoda koje nas mame šarenim i lepršavim etiketama, pozivima da se radi o potpuno prirodnoj kozmetici, i zaista zbunjuju krajnjeg kupca pretrpanog informacijama koje može naći na internetu, a koje ustvari i nisu uvijek pravilne. 

Kakav je naš mindset vezano za prirodnu kozmetiku? 

Upravo onakav kakav su nam nametnuli proizvođači sintetičke kozmetike. Proizvođači sintetskih proizvoda kažu da su njihovi preparati djelotvorniji, brži, gotovo čarobni i varaju nas, upravo je obratno. Prirodna kozmetika je ta koja je jako efikasna sa brzim i dobrim rezultatima. 

Zašto?

Zato što je prirodna kozmetika napravljena od prirodnih sirovina koje imaju najveću koncentraciju biološki aktivnih supstanci. Sve ono što želimo našoj koži mladost, punoću, dobar izgled dobivamo iz prirode jer aktivne supstance koje utječu na stanje kože poput hijaluronske kiseline, enzima, vitamina potječu iz prirodnih izvora. To, sigurna sam, niste znali.

Prirodna kozmetika nije trend već vapaj za zdravijim životom jer u brojnim proizvodima koje svakodnevno nanosimo preko kože u naše tijelo unosimo gomilu štetnih tvari i toksina. Nemojte se plašiti, nije to akutno opasno po život, ali hroničnim nanošenjem i upotrebom nam jako štete. Svuda ih ima nabrojanih silikoni, derivati nafte poput parafina, vazelina, mineralnih ulja, emulgatori, parabeni i mislim da ih znamo napamet. Pitanje je okrenemo li etiketu da pogledamo stoje li nabrojani ili otvorimo kremu da pomirišemo pa po tome odlučimo kupiti neki proizvod. Na sva ova pitanja probajte iskreno odgovoriti sebi i danas učiniti nešto drugačije. Jesmo li pročitali o kancerogenosti, mutagenosti, izazivanju autizma i ostalih sveprisutnih bolesti? Vjerovatno ne, a trebali bi.

Još jedan dodatan razlog za korištenje prirodne kozmetike jeste da je ona bolja za okoliš. U brojnim preparatima poput gelova za tuširanje, deo preparata, pilinga, pasti za zube i ostalih nalazi se mikroplastika koja je veliki problem današnjice. Zbog svoje veličine, njene čestice su u stanju prodrijeti gotovo svuda, od vode gdje direktno ugrožavaju biljke i životinje do hrane. Znanstvena istraživanja pokazuju da je do 4,1% zagađenja Europskog mora mikroplastikom uzrokovano upravo kozmetičkim proizvodima. 

Jeste li znali da pojedete oko 5 grama mikroplastike svake sedmice ili oko 260 g godišnje. Čestice mikroplastike su jako malene 0,1mikromilimetar do 5mm, netopive u vodi i ima ih svuda. Pojavila se u kozmetičkim proizvodima prije 50 godina, i od tada se naširoko i nekontrolisano primjenjuje. Da pojasnim, ona omogućava šamponu za kosu lakše raščešljavanje, pilingu uklanjanje površinskog sloja kože, zubima bolje pranje zuba, kremama za lice bolje prianjanje za kožu, sjajilu postojanost, vodootpornost preparatima za sunce.

Zbunjeni? Preplašeni? Odakle uopšte početi? 

Predlažem od njege trudnica jer toksini koje nanosimo preko kože i koje dijete prima preko pupčane vrpce dok je još u maminom stomaku utječu na razvoj mnogih bolesti. Preko 200 toksina je izolovano u pupčanoj vrpci u trenutku rođenja. Glavni krivac za mnoge sistemske bolesti nisu geni jer je danas dokazano da su otrovi koje unosimo glavni uzrok bolesti. Pa hajdemo se njegovati od početka sa pravim preparatima. Kombinacija zlatnog melema i ulja badema je dobitna kombinacija njege kako za mame tako i za bebe u stomaku. Nahranjena koža bez strija mamu čini sretnom, a bebu bezbjednom. Njegu bebine kože nastaviti sa provjerenim proizvodima poput dr. Pasha Baby classic kreme i sapuna, a maminu njegu nastaviti losionima za tijelo i hijaluronskim kremama za lice.

Ima tu još gomila proizvoda ali hajde krenimo od te prve stepenice. Da reduciramo pojavu bolesti smanjimo korištenje vještačkih boja, mirisa, parabena, sulfata, konzervanasa i drugih štetnih sastojaka. U izradu prirodnih proizvoda utkani su posvećenost i gomila ljubavi. Još jedan razlog više da vaše povjerenje date baš njima.

Vaša Mama Lana

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here