Liposukcija: Jedno rješenje za dva problema

0
449

Liposukcija: Jedno rješenje za dva problema

Jedan od najpopularnijih zahvata u estetskoj hirurgiji kojom se, osim odstranjenja suvišnih masnih naslaga, efikasno preoblikuju određeni dijelovi tijela

Liposukcija je hirurški zahvat koji koristi tehniku ​​usisavanja za uklanjanje masti s određenih dijelova tijela, kao što su trbuh, kukovi, bedra, stražnjica, ruke ili vrat. Liposukcija također oblikuje navedena područja. Ostala imena za liposukciju uključuju lipoplastiku i oblikovanje tijela.

Liposukcija se koristi za uklanjanje masti s područja tijela kao što su:

  • Trbuh
  • Gornji dio ruka
  • Zadnjica
  • Gležnjevi
  • Grudi i leđa
  • Bokovi i bedra
  • Brada i vrat

Osim toga, liposukcija se ponekad može koristiti za smanjenje dojki ili liječenje ginekomastije.

Piše: Dr. Danijela Crnogorac, Poliklinika Karabeg

 

Dr. Danijela Crnogorac je član udruženja plastično rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BIH, Član BAPRS-a, Član ESPRAS-a. Također radi u Poliklinici Karabeg

 

Masne ćelije odstranjene liposukcijom se mogu iskoristiti za popunjavanje tkivnih nedostataka na tijelu. Tako se mogu ispuniti upale zone lica, uglavnom oko očiju, obraza, bore oko usana, nazolabijalne brazde. Dvije od 100 naših pacijentica žele povećanje grudi sa odstranjenim masnim ćelijama.

Liposukcija je jedan od najpopularnijih zahvata u estetskoj hirurgiji kojom se, osim odstranjenja suvišnih masnih naslaga, efikasno preoblikuju određeni dijelovi tijela.

Trajno rješenje je u liposukciji

Idealan kandidat je osoba dobrog zdravstvenog stanja i realnih očekivanja, koja u zahvatu liposukcije ne traže način za mršavljenje već za uklanjanje tvrdokornih masnih naslaga, koje ne mogu nestati vježbanjem i dijetama. Najčešće su to naslage na stomaku, bokovima i oko struka.

Kandidati

Mnogi se obeshrabre kada, nakon što počnu gubiti kilograme a oblik ovih dijelova tijela ostaje isti. U ovim slučajevima liposukcija uspješno rješava višak masnih ćelija i poboljšava simetriju tijela. Liposukcija je dobra za pacijente koji imaju normalnu težinu, ali imaju izraženu količinu masnih ćelija  u nekim dijelovima tijela tako da izgledaju disproporcionalno. Idealan kandidat je relativno vitka osoba sa zategnutom kožom a najmanje idealan kandidat je osoba koja ima više od 20 kg iznad idealne težine, sa strijama i opuštenom kožom. Pacijenti često dolaze sa pogrešnim razmišljanjima da su kadidati za liposukciju, pacijenti koji imaju više od 30 kg iznad tjelesne težine i razvučenu kožu sa strijama. Ti pacijenti su kandidati za abdominoplastiku tj. uklanjanje viška potkožnog masnog tkiva i kože uz zatezanje mišića prednjeg trbušnog zida i liposukcija u tom slučaju neće dati očekivan rezultat. Liposukcijom se ne rješava opšta gojaznost, ali je evidentno da se kilogrami lakše gube nakon ovog zahvata. Tretirani dijelovi tijela se mogu smanjiti za dva konfekcijska broja. Najčešće se radi liposukcija stomaka, bedara, struka, područja koljena, potkoljenica, podbradka. Riječ je o vrlo učinkovitoj metodi oblikovanja tijela jer se prilikom zahvata oslanjamo na svoj smisao za oblikovanje a to je ključ uspjeha.

Matične ćelije

Matične ćelije koje se nalaze  u masnom tkivu (riječ je  o adultnim matičnim ćelijama) imaju sposobnost da vrše reparaciju tkiva.

Kao terapija

Kod nekih oboljenja sa abnormalnom distribucijom masnog tkiva liposukcija se koristi u svrhu liječenja (lipodistrofija)

Operativni zahvat

Kroz mali rez od 3 mm uvlači se cjevčica i putem vakuma se usisavaju masne ćelije. Najučinkovitija je hidroliposukcija.U većini slučajeva liposukciju radimo u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji.

Oporavak i rezultati

Oporavak je brz i pacijentice se vrlo brzo nakon zahvata vrate na posao. Kada se rade manje liposukcije, po odlasku iz bolnice svrate na kafu. Na našoj poliklinici često postoje zahtjevi pacijentica da se operativni zahvat obavi petkom, da bi se u ponedeljak već vratile na posao. Nakon liposukcije pacijent oblači kompresivni steznik . Preporučuje se masaža radi limfne drenaže i bolje cirkulacije. Ako i dođe do povećanja tjelesne težine višak masnih ćelija se ravnomjerno raspoređuje i regije koje su tretirane nikada ne mogu dobiti prijašnji oblik.

Povećanje stražnjice vrlo popularno

Operativna procedura koja se nadopunjuje sa liposukcijom je transfer vlastitog masnog tkiva. Masne ćelije prikupljene liposukcijom injiciraju se na mjesta gdje želimo povećanje volumena. Estetska operacija ubrizgavanja masnih ćelija u stražnjicu je jako popularna poslije liposukcije. Masne ćelije se uzimaju iz trbuha ili struka i posebnim metodama obrade prebacuju u stražnjicu koja poprima veći i zaobljeniji volumen.Tretman sa vlastitim masnim tkivom je moguće uraditi kod žena koje imaju dovoljnu količinu masnog tkiva da bi se ono moglo koristiti za povećanje stražnjice. Najčešći razlozi za ovakve zahtjeve su premala, spuštena, previše ravna i asimetrična zadnjica.

Prednosti

Procedura transfera masnih ćelija je više zastupljena u odnosu na klasičnu ugradnju implantata hirurškim putem. Na našoj poliklinici ovaj tretman koristimo iz razloga što se postiže prirodniji i trajniji rezultati. Prednost korištenja vlastitog masnog tkiva je nepostojanje rizika reakcije na strano tkivo, prisutnost dovoljne količine masnog tkiva kod većine pacijenata osim kod izrazito mršavih i dugotrajnost rezultata. Ponekad kod povećanja grudi, (kada se implantata postavlja ispod mišića) postoje zone koje mišić ne pokriva i u tom slučaju te zone se mogu popuniti vlastitim masnim ćelijama.

Podmlađivanje bez skalpela

Lipofiling podrazumjeva popunjavanje udubljenja na tijelu koristeći vlastite masne ćelije.Znači, iz jednog dijela tijela uzimamo masne ćelije, obrađujemo posebnim postupcima a potom ubrizgavamo u željene regije.Najčešće su to dijelovi lica koje želimo podmladiti ili korigovati( popunjavanje nazolabijalnih bora tj. bora između nosa i usana,popunjavanje upalih zona lica oko očiju, oko usana, obrazi). Bitno je da se masne ćelije pravilno izvade, centrifugiraju a potom specijalnim kanilama ubrizgaju u željena mjesta.

Pacijenti su u visokom procentu zadovoljni ovom procedurom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here