Ljepota žene dolazi iznutra, slažete se?

0
819

Žena koja zrači pozitivnom energijom, koja odiše samopouzdanjem, koja ulaže u sebe da se unaprijedi u svakom segmentu, koja voli sebe i ljude oko sebe, koja se bavi sobom, a ne drugima, žena koja  pomaže rast i unaprijeđenje drugih je lijepa žena.

Lejla Šečić, fitness bikini šampionka BiH, personalni trener

Lejla Šečić rođena je 19. jula 1988. godine u Sarajevu. Do unazad godinu dana radila je kao voditelj jedne renomirane osiguravajuće kuće i fitness je bio samo njen hobi i na neki način ”izduvni ventil” od svakodnevnog stresa na poslu. Početkom 2018. godine odlučila je da hobi pretvori u primarno zanimanje i posveti se isključivo fitnessu. Od tada radi kao fitness trener. Također, u toku prethodne godine željela je da se okuša i u takmičarskom dijelu fitnessa, te je postala fitness bikini šampionka Bosne i Hercegovine. Za časopis BeautiFUL Lejla govori više o ljepoti žene, zdravom načinu života, te fitnessu.

  1. Radite kao personalni trener? Recite nam otkud ljubav prema ovom poslu?

Konfučije je lijepo rekao  ”Pronađi posao koji voliš i nećeš morati raditi niti jednog dana svog života” i zaista je imao pravo. Omogućiti nekome da zrači samopouzdanjem zbog toga što je unaprijedio svoje zdravlje, izgled, pogled na život, riješio se poremećaja u ishrani ili jednostavno zavolio sebe, nema cijenu. Svaka i najmanja transformacija mojih klijenata bilo da se odnosi na fizičku ili pshičku preobrazbu mene motiviše za dalji rad, daje mi neki poseban osjećaj ponosa i zadovoljstva.  A temelji za ljubav prema ovom poslu su nastali prije nekoliko godina  kroz saradnju sa Šečić Tarikom, mojim tadašnjim trenerom, a današnjim suprugom. Sva znanja mi je nesebično prenosio i učinio da fitness postane prije svega moj stil života, a tek onda hobi ili posao.

  1. Šta, prema Vašem mišljenju karakteriše lijepu i mladu ženu? Kako je Vi vidite?

Kroz rad sa ljudima u prethodnom poslu, a i kroz trenutni posao shvatila sam da ljepota dolazi iznutra. Poznajem mnogo fizički lijepih žena koje i nisu baš mnogo lijepe. Žena koja zrači pozitivnom energijom, koja odiše samopouzdanjem, koja ulaže u sebe da se unaprijedi u svakom segmentu, koja voli sebe i ljude oko sebe, koja se bavi sobom, a ne drugima, žena koja  pomaže rast i unaprijeđenje drugih, e to je lijepa žena po mom mišljenju. Dakle, lijepa žena nije na koja ima najljepšu šminku, odjeću, automobil ili posao, nego jednostavno ona koja ima najljepšu energiju.

  1. Koliko je bitno da žena trenira i bavi se fizičkom aktivnošću?

Smatram da je fizička aktivnost od izuzetnog značaja za svakoga, pa tako i za jednu ženu. Kroz trening se oslobađaju endorfin i serotonin, a to su dva hormona koji su zaduženi za osjećaj sreće. Oni koji treniraju mogu potvrditi da im se desilo da su loše volje, neraspoloženi ili su bili izloženi stresu, nakon odlaska na trening imali su sasvim drugačiji osjećaj, zapravo odjednom kao da nestane sav stres i osjećaju se dobro sretno i zadovoljno. To su ti hormončići koji su proradili i učine da nas preplave ti dobri osjećaji.

  1. Koliko žene danas treniraju? Da li je samo trend ili jednostavno ljubav?

Danas, za razliku od unazad nekoliko godina, fitness centri su puni ženske populacije. 95% mojih klijenata su žene, što mi je jako drago da razbijamo predrasude da je ”teretana” mjesto rezervisano za mušku populaciju. Također mi je drago da se prilikom otvaranja fitness centara vodi računa o tome da to bude mjesto koje je namijenjeno za populaciju oba spola. Početkom prošle godine se konkretno u Sarajevu otvorio sportsko rekreativni centar All In fitness koji svojim sadržajem odolijeva svim potrebama kako za mušku populaciju tako i za žensku. Imaju  igraonicu za djecu sa nadležnim osobljem što je veliki plus za majke koje žele da treniraju, a nemaju gdje ostaviti dijete, protein bar, kafić, salu za grupne treninge, borilačke vještine, cardio program, fitness i teretanu.

  1. Koje vježbe preporučujete za lijepo i atraktivno tijelo?

Vježbe za žene se ne razlikuju od onih koje su namijenjene za muškarce. I u ovom segmentu smo ravnopravni. Sa svim svojim klijenticama, a i ja sama, radim kompleksne vježbe sa težinskim opterećenjem. Osim ovih žene će još dodatnu pažnju posvetiti i izolacionim vježbama za gluteus, ali prvenstveno nakon osnovnih vježbi. Strogi sam protivnik da trening bude zasnovan na mnoštvu izolacionih vježbi koje svakodnevno vidimo da se popularizuju putem društvenih mreža.

  1. Da li je bitno pored treniga prilagoditi ishranu?

Za adekvatnu izgradnju tijela jednaku ulogu imaju trening koji stimuliše mišiće i pravilno balansirana ishrana koja obezbjeđuje potrebnu energiju i nutrijente koji će hraniti naše mišiće.

  1. Koju ishranu preporučujete?

Ishranu koja ima zastupljena sva tri makronutrijenta, a to su proteini, masti i ugljeni hidrati. Isključivanjem bilo kojeg od makronutrijenata iz ishrane mogu da naprave određen disbalans u našem organizmu, zato ne preporučujem nikakve ekstremne dijete koje obećavaju brzi gubitak kilograma nego isključivo balansiranu ishranu u skladu sa indivdualnim potrebama.

  1. Šta je ono što žena treba izbjegavati ukoliko želi biti zdrava?

Stres, nedostatak sna, brzu i nezdravu hranu.

  1. Šta je, prema Vašem mišljenju bitnije? Fizički izgled ili zdrav duh? Ili je to kombinacija?

Htjeli to priznati ili ne, svi volimo onaj osjećaj kada smo zadovoljni svojim odrazom u ogledalu. Zračimo samopouzdanjem, a kao takvi smo uspješniji na svim životnim poljima. Ipak neću dati prednost fizičkom izgledu, nego ću reći da je to kombinacija i zdravog duha i lijepog fizičkog izgleda.

  1. Imate li neki savjet ili poruku za naše čitateljke?

Savjetujem da ne pristupaju fizičkoj aktivnosti i zdravoj ishrani kampanjski. Da to ne bude pripremanje za godišnji odmor, svadbu, rođendan, Novu godinu ili neki drugi događaj, nego jednostavno da to rade prvenstveno zbog svog zdravlja. Korak po korak, bez ekstremnih i brzih rezultata. Što su promjene drastičnije, to su i mogućnosti da će se vratiti starim navikama veće. Višak kilograma, narušeno zdravlje su stanja koja su nastajala godinama unazad, zato ne mogu ni očekivati instant rješenja.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here