Ljiljana Mijatović: Kako izabrati pravog majstora za edukaciju nadogradnje trepavica?

0
260

Djevojke koje žele početi se baviti poslom nadogradnje trepavica, najprije trebaju znati da je potrebno ići korak po korak. Kreće se od bazne edukacije, a poslije se stiče dodatno znanje kroz naredne edukacije.

Piše: Ljiljana Mijatović, lash artist i certifikovani master edukator

Ljiljana Mijatović je lash artist i certifikovani master edukator Premium lash. Nadogradnjom trepavica se bavi od 2017. godine. Sve ove godine se usavršava tako da je do sada pohađala oko 20ak edukacija kod domaćih i svjetskih edukatora. Iza sebe ima iskustvo od preko 10 000 urađenih tretmana nadogradnje trepavica, a njene edukacije je do sada pohađalo stotinjak učenika.

Nadogradnja trepavica je tehnika koja postaje sve više popularna među damama. Shodno tome da je potražnja sve veća, sve više djevojaka se odlučuje za edukaciju u ovom poslu. Kroz razgovor sa Ljiljanom, kroz ovaj tekst objasnit će vam i približiti na šta sve trebate obratiti pažnju kada birate edukatora.

Djevojke koje žele početi baviti se poslom nadogradnje trepavica, najprije trebaju znati da je potrebno ići korak po korak. Kreće se od bazne edukacije, a poslije se stiče dodatno znanje kroz naredne edukacije. 

Postoje dvije tehnike nadogradnje trepavica, a to su: klasična nadogradnja tehnika 1:1 i tehnika ruski volumen trepavica. Sama cijena edukacije je svima bitna, ali svakako ne treba biti ključni faktor pri odabiru samog edukatora. Tražite od edukatora da vam dostavi plan edukacije u kojem ćete vidjeti koliko traje sama edukacija, kako su raspoređeni sati edukacije, te šta ona sve obuhvata, da li praktični dio radite na modelima ili lutkama i slično.

Kvalitetna edukacija bi trebala sadržavati sljedeće:

 • Trajanje edukacije minimalno 16 radnih sati;
 • Detaljan teoretski dio;
 • Praktični rad na lutkama;

Da ima praktični rad na modelu zbog svih situacija koje se svakodnevno dešavaju s klijentima kao na primjer: žuljanje podloške pri samom postavljanju, peckanje ljepila, treptanje oka i slično. 

Budite slobodni raspitati se kod prethodnih učenika koji su završili edukaciju kod tog edukatora kod kojeg planirate vašu edukaciju. Pripremite se da uložite mnogo rada i truda, kako biste kvalitetno obavljali ovaj posao. Na edukacijama ćete dobiti informacije, bit će vam pokazane tehnike i način rada, ali je vježba ono što slijedi poslije iste. 

Šta se dešava kad ne izaberete dobrog edukatora? 

 • Treba vam mnogo više vremena da steknete praksu rada, odnosno vidite da nešto nije dobro, a ne znate kako to ispraviti. 
 • Vrlo brzo pomislite da taj posao nije za vas, da vama to ne ide, ali zaista svi mogu raditi ako su dobili dobro preneseno znanje i ako neko zaista želi baviti se ovim poslom. 

Koji su to problemi sa kojima se najčešće susreću lash artisti?

 • Ekstenzije prebrzo opadaju;
 • Ljepilo nas ne sluša pa tražimo neko drugo pa treće, a ustvari mi ne znamo da mu “ugodimo”;
 • Infekcije, alergije ili iritacije;
 • Šta je šta i kako ih razlikovati i zbog čega se događaju;
 • Klijenti krive lash artistu za sve, iako nisu uvijek odgovorni za sve;
 • Ne znamo da prilagodimo nadogradnju trepavica svakom klijentu;
 • Ne znamo kako odabrati kvalitetan materijal, a loš materijal šteti i našem zdravlju, a ujedno i zdravlju klijenata. 

Postoji mnogo načina za uspjeh, ali je najvažnije znati da se to ne dešava lako, već da je za ostvarivanje cilja potrebno mnogo truda i energije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here