Marija Ždrale: Interesovanje za šminkanje se javilo još u srednjoj školi

0

Tokom tog vremena, imala sam priliku da radim s različitim klijentima, a njihova povratna reakcija govori mi da uživam u tome.

Intervju: Marija Ždrale, šminker

Marija Ždrale ima 23 godine, trenutno pohađa Filozofski fakultet na Odsjeku za psihologiju. Marija je od malena pokazivala dar za umjetnost, a posebno se isticala u crtanju. Pored toga, završila je nižu muzičku školu i svirala klavir s izuzetnim uspjehom, osvajajući mnogobrojne nagrade i priznanja. Ovo raznovrsno iskustvo u umjetnosti oblikovalo je njenu kreativnost i strast prema detaljima, što se sada ogleda u njenom radu kao profesionalnog šminkera.

Recite nam više o sebi?

Moje ime je Marija Ždrale, imam 23 godine i trenutno se nalazim na završnoj godini studija psihologije. Pored toga, angažovana sam kao asistent u nastavi u školi. Moje strastveno interesovanje za šminkanje proizlazi iz mog dara za umjetnost. Još od djetinjstva sam uživala u crtanju i stvaranju, a kroz tu ljubav prema likovnoj umjetnosti, otkrila sam svoju strast prema profesionalnom šminkanju.

Kada i kako se javila ljubav prema beauty industirji?

Interesovanje za šminkanje se javilo još u srednjoj školi. Tada sam počela eksperimentisati s različitim izgledima i proizvodima za šminkanje, a taj hobi se vremenom pretvorio u  profesionalno interesovanje koje njegujem.

Koliko dugo se bavite šminkanjem?

Bavim se šminkanjem već nekoliko godina, ali posljednju godinu dana sam se posvetila profesionalnom šminkanju s velikim entuzijazmom. Tokom tog vremena, imala sam priliku da radim s različitim klijentima, a njihova povratna reakcija govori mi da uživam u tome. Raduju me činjenica da se moji klijenti često vraćaju, jer primjećuju pažnju i strast koju ulažem u svaki izgled koji kreiram.

Šta je bilo najteže na početku vašeg posla?

Na početku svog profesionalnog puta u šminkanju, najveći izazov za mene bio je usklađivanje teorijskog znanja i vještina koje sam sticala tokom obuke s praktičnim iskustvom. Razumijevanje različitih tipova kože i lica, kao i pronalaženje savršenih proizvoda za svakog klijenta, zahtijevalo je mnogo truda i istraživanja. Međutim, uz vrijeme, praksu, uspjela sam da prevaziđem te početne prepreke i izgradim svoju sigurnost u profesionalnom šminkanju.

Koji savjet bi ste dali djevojkama koje tek kreću sa radom u beauty industriji?

Savjet koji bih rado podijelila sa svim djevojkama jeste da budu autentične i svoje. U svijetu šminke, to znači da ne treba da se trude da budu kopija nekog drugog, već da istraže i izraze svoj jedinstveni stil. Svaka osoba ima svoju prirodnu ljepotu i karakteristike koje je čine posebnom. Kroz šminku, možemo istaći te jedinstvene atribute i osjećati se samopouzdano u svojoj koži. Dakle, budite svoje, eksperimentišite s različitim izgledima, i ne zaboravite da prava ljepota dolazi iznutra.

Koliko su bitna konstantna ulaganja u sebe?

Konstantna ulaganja u sebe su od suštinskog značaja u svakoj profesiji, pa tako i u svijetu šminkanja. Lični i profesionalni razvoj nikada ne prestaje, jer se šminkanje konstantno mijenja i unaprjeđuje. Učenje novih tehnika, praćenje aktuelnih trendova i istraživanje novih proizvoda su ključni za održavanje konkurencije i pružanje najboljeg mogućeg iskustava klijentima. Znanje je neprocjenjivo bogatstvo kojeg nikada nije dosta, i trudim se da redovno uložim vrijeme i resurse u svoje obrazovanje kako bih ostala u toku s najnovijim dostignućima u svijetu šminkanja.

Bili ste na masterclassu, na Sajmu BeautiFUL, recite nam više o tome?

Nedavno sam imala privilegiju da prisustvujem sajmu ljepote, gdje sam imala priliku da učestvujem u masterclassu koji je vodio Stefan Subotić, poznati stručnjak u svijetu šminkanja. Tokom ovog inspirativnog iskustva, naučila sam mnoge dragocjene trikove i tehnike koje će mi nedvojbeno biti od velike koristi u mom daljem radu. Stefan Subotić je podijelio svoje bogato znanje i iskustvo s nama, što je obogatilo moj profesionalni repertoar i inspirisalo me da se kontinuirano usavršavam u svijetu šminkanja. Želim da podijelim i to da uskoro planiram da nastavim svoje profesionalno usavršavanje prisustvovanjem na kursu kod Ane Minić u Beogradu. Radujem se ovoj prilici da dodatno proširim svoje vještine i znanje u svijetu šminkanja i veoma sam uzbuđena zbog toga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here