Održavanje zdrave, odnosno optimalne tjelesne težine ili mršavljenje prvo mora biti sigurno. Vidjela sam puno uskih strukova, koji nisu zdravi!
Piše: Marijana Zubac, nutricionist
Marijana je svoje stručno putovanje započela diplomiranjem prehrambene tehnologije u Mostaru, a potom je 2013. godine stekla zvanje inženjera prehrambenog inženjerstva u Zagrebu. Kroz radno iskustvo u Ledo d.o.o. i ulogu direktorice tvrtke Sermon za biotehnologiju, razvila je duboko razumijevanje industrije. Osnivanjem Nutricentra u suradnji s Nutrilife Centrom, postala je stručnjakinja za prehranu sportaša poput nogometaša HŠK-a Zrinjski. Danas je direktorica Nutricentra, usmjerena na regulaciju tjelesne težine i pružanje stručnih savjeta o prehrani i dijetama. Svojim znanjem i iskustvom, Marijana pridonosi zdravijem načinu života i boljem razumijevanju važnosti pravilne prehrane.
U današnjem dinamičnom svijetu gdje su zahtjevi i ritam života sve brži, pažnja posvećena ishrani postaje sve bitnija. Ishrana je ključni faktor koji utječe na naše zdravlje, energiju i cjelokupni životni stil. No, svaka individua je jedinstvena, s različitim potrebama, preferencijama i ciljevima. O tome kako pravilno prilagoditi ishranu svakoj osobi i zašto je individualni pristup ključan razgovarali smo s istaknutom nutricionistkinjom Marijanom Zubac. U nastavku članka, otkrit ćemo neke od njenih dragocjenih savjeta i spoznaja koje mogu transformirati naš odnos prema hrani i potaknuti zdraviji i uravnoteženiji životni stil.
Koji su osnovni principi zdrave ishrane koje preporučujete svojim klijentima?
Prvi pincip moga rada je da ono što izgovorim osobi preko puta sebe – svom klijentu, bude individualno prilagođeno. Jagoda je zdrava, ali ne za svakoga! Ako je netko alergičan na nju smrtonosna je. Tako da općenito savjetovanje, grupiranje ljudi i savjeti bez 3 aspekta – biokemijskog – krvni nalazi i opće stanje pacijenta, „matematičkog“ – kilogrami, visina, težina i intervjua o načinu života nema smisla. Ne može muškarac koji putuje jesti isto kao žena koja je doma i ima svoj vrt, iz više razloga! Ponekada radim „plan bez plana“, tako da educiram ljude iz situacije u situaciju, putovanja, uredski život, sastanci kako da se organiziraju i jedu pravilno.
Kako se može postići balansiran pristup ishrani koji zadovoljava nutritivne potrebe, ali i ukusne preference pojedinca?
Balansirana prehrana može i mora biti ukusna. Primjećujem da se fitness industrija počela baviti više prehranom nego treninzima, što u jednu ruku razumijem, jer 70% uspjeha čini hrana, pa ostali trening i san, ali su neopravdano izbacili dobar udio soli iz hrane i oslonili se na 3 namirnice – tuna, piletina, brokula. Malo banaliziram, ali definitivno su dali pogrešne prve smjernice i prvi kontakt s medijima bio je takav. Prije desetak godina se tako zauzeo stav – POGREŠAN, da obrok mora biti BEZLIČAN, da bi bio zdrav. U anamnezama NutriCENTRA posebno vodimo računa o tome je li osoba ima slatke, slane ili druge preferencije, to nam je jedan od uvjeta za izbor međuobroka. Čak imamo popis najdražih jela koje „prebacimo“ u zdravije verzije ili ih zadržimo ako su dio uravnotežene prehrane.
Koje su najčešći izazovi s kojima se ljudi suočavaju prilikom promjene prehrambenih navika i kako ih prevazići?
Najčešća prepreka je ta da ljudi nemaju vremena za pripremu. I imaju pravo! Danas se nitko kući ne zadržava duže od 2-3h ili ako su doma, ponovno su zauzeti. Smatram da stručnjaci trebaju adaptirati rješenja. Ja se bavim ponudom rješenja, ne stalnim komentiranjem uzroka. Zato smo osigurali novi paket sa lokalnim restoranom Aldi da klijenti na kućnu ili poslovnu adresu mogu dobiti jela koja stručnjaci iz NutriCENTRA propišu. Onda zadovoljavamo oba principa uspjeha – individualan i održiv plan!
Koje su najvažnije nutritivne potrebe koje treba uzeti u obzir tokom različitih životnih faza, kao što su trudnoća, adolescencija ili starenje?
Trudnoća, adolescencija i starenje su toliko specifične faze života, razvoja i odrastanja da bi istoj ženi u sve tri faze savjetovanja bila kontradiktorna. U trudnoći bi se vodili zdravljem majke i nutritivnim supportom za rast novoga života, a to, usput, ne znači jesti duplo, samo duplo kvalitetno i ciljano! Dok u adolescenciji rast i razvoj „oprašta“ više masnijih i ležernijih obroka, a starost suprotno. Što smo stariji trebali bi se antioksidativno naoružavati svaki dan! Povrće bi bilo pola svakoga obroka, a u adolescenciji ugljikohidrati!
Kako pravilno čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima i koje su ključne informacije koje treba tražiti?
Čitanje deklaracija bi trebalo biti elementarno znanje, međutim, problem u snalaženju i procjeni proizvoda zna biti kompliciran toliko da su ljudi na kraju zbunjeniji nego dok nisu čitali ništa. Sve što ima deklaraciju već je industrijski dorađeno ili rafinirano, najbolje bi bilo jesti „clean“ hranu, koja organski izgledom, bojom i okusom izgleda i jest izvorna namirnica. Jaje, primjerice, nema kompliciranu deklaraciju niti dodatke, ali se dobro informirati o porijeklu jajeta ili datumima, blitva i ostalo povrće također, peciva – kruh, toliko zbunjujuća procjena zna biti kod pekarskih proizvoda, pa možete naći proizvod naziva „heljdin kruh“ a na deklaraciji heljde ima samo 10%. Vjerujem da su na deklaracijama najpoznatiji E brojevi, vrijedno je čitati i procijeniti jesu li aditivi u nekom proizvodu premašeni, ali kažem dok god birate „clean“ namirnicu na dobrom ste putu i na takvim proizvodima deklaracije su jednostavne!
Koje su vaše preporuke za održavanje zdrave težine i kako pristupiti mršavljenju na zdrav način?
Održavanje zdrave, odnosno optimalne tjelesne težine ili mršavljenje prvo mora biti sigurno. Vidjela sam puno uskih strukova, koji nisu zdravi! Tako da samostalno mršavljenje vodi često u iscrpljenost, anemiju, mononukleozu i hormonske disbalanse. Ljudi smatraju ako znaju koja hrana je zdrava, a koja nije, da znaju prilagoditi sebi prehranu, ali ne. Još puno parametara treba posložiti za siguran tretman. I naravno, da rezultat traje!
Koliko je važno uključiti fizičku aktivnost u svakodnevni život i kako ona doprinosi opštem zdravlju i dobrobiti?
Fizička aktivnost je dio normalnog života! Sve drugo je zabluda. Jesti pravilno i sjediti, nije dobro za zdravlje. Ako je hrana energija, negdje je moramo i potrošiti! Često su ljudi mentalno opterećeni i jedu puno više nego što troše, tada se javlja problem sa snom! Logično, energijom se hranimo, deponira se u masno tkivo, a stres je visoko, dakle u krevet se ide fizički odmoran i pun energije. Teško da možemo tako funkcionirati!
Kako se nositi sa prehrambenim mitovima i trendovima koji često kruže, a mogu biti zbunjujući za ljude koji žele da vode zdrav život?
Trendova će uvijek biti! Rješenja nikada nisu tableta, čaj ili klik mišem, nemam što drugo reći na to osim – tko ne zna, naučiti će!