Marin Hrkać: Trening je od velike pomoći za psihičko i fizičko zdravlje čovjeka

0

Jako je bitno da klijenti stvore povjerenje u svog trenera, a kad to dobiju, onda nije teško postići njihovu motivaciju. Razgovor, empatija i postavljanje realnih ciljeva dovode do ostvarivanja željenih rezultata.

Piše: Marin Hrkać, profesor sporta i zdravlja

Marin Hrkać je profesor sporta i zdravlja. Od svoje četvrte godine života aktivno se bavi sportom. Višestruki je prvak BiH u karateu te osvajač velikih međunarodnih medalja za reprezentaciju BiH.  Nakon 19 godina provedenih na karate borilištima, te završivši kineziološki fakultet u Mostaru, gdje je stekao titulu “Profesor sporta”, otvorio je svoj privatni fitness centar – HealthyFit by Marin Hrkać u Širokom Brijegu koji je aktivan od 2017.godine, te broji oko 200 članova. Zajedno sa njim, treninge vodi i njegov mlađi brat Goran, koji je apsolovent na kineziološkom fakultetu u Mostaru.

Ljubav prema ovoj profesiji proizašla je iz toga što je sport usađen u Marina od malih nogu i svoju poslovnu budućnost zamišljao kroz ovo što danas ima ostvareno, a to je vlastiti fitness centar. Naglašava koliko je fizička aktivnost bitna za psihičko i fizičko zdravlje čovjeka, a šta nam to još govori pročitajte u nastavku. 

Smatram da je kroz moj posao jako bitno da klijenti stvore povjerenje u svog trenera, a kad to dobiju, onda nije teško postići njihovu motivaciju. Razgovor, empatija i postavljanje realnih ciljeva dovode do ostvarivanja željenih rezultata. Nijedan uspjeh i rezultat ne dolazi preko noći, stoga je potreban obostran trud i rad za ostvarivanje ciljeva.  Uvijek volim naglasiti klijentima da na trening dolaze prvo zbog svog zdravlja, a tek onda zbog samog izgleda. Fizička aktivnost ili bilo koji oblik treninga jako puno utječe na zdravlje a uz to i na sam izgled. Svjedoci smo da je treniranje neophodno u današnje vrijeme kada su tehnologije napredovale i kada je kod većine ljudi prisutan sjedilački način posla, te iz toga proizlaze mnogi zdravstveni problemi. Minimalno 3 treninga kroz sedmicu mogu biti od velike pomoći kod osoba koje se bore sa viškom/manjkom kilograma, a uz to je ključna i pravilna prehrana kako bi se postigli zavidni rezultati. Spomenuo bi i to kako je trening od velike pomoći i za psihičko zdravlje osobe, te je trening relaksacija za mozak i izbacivanje negativne energije. 

Hidratacija je vrlo važna prije i poslije treninga

Dosta rekreativaca ne pridaje velik značaj hidrataciji organizma tokom treninga, no bavljenje tjelesnim aktivnostima zahtijeva povećani unos vode prije, tokom i nakon treninga. Odrasla osoba trebala bi unijeti u organizam oko 2,5 – 3 litre vode dnevno (muškarci), a oko 2 litre (žene). Kada ste u trenažnom procesu, trebate biti svjesni povećanog gubitka vode znojenjem te u skladu s tim trebate je i nadoknaditi. Uvijek imajte na umu da gubitak vode može značajno utjecati na kvalitetu vašeg vježbanja te u konačnici i na vaše zdravlje. Najbolji trening za mršavljenje je izbalansirana prehrana uz mix trening snage i kardio trening, a onda rezultati sigurno ne mogu izostati. Bez kombinacije pravilne prehrane i treninga ne može se doći do rezultata, te dvije komponente ne idu jedna bez druge.

Fitness centar sastoji se i od usluge “saune”. Blagodati saune su:

  • Jača i štiti imunološki sistem;
  • Detoksikacija organizma;
  • Relaksacija;
  • Smanjuje depresiju;
  • Poboljšava rad mozga;
  • Gubljenje kalorija;
  • Otvara dišne puteve;
  • Uklanja mrtve stanice kože.

Barem 1x u sedmici bilo bi poželjno svakoj osobi priuštiti saunu svom psihičkom i fizičkom zdravlju. Moja preporuka na kraju bila bi ta da svima savjetujem da se uključe u neku fizičku aktivnost, nije bitno kakvu, najbitnije je da ste aktivni. 

Ne zaboravite, ZDRAVLJE JE NAŠE NAJVEĆE BOGATSTVO, zato pazite da ga ne izgubite!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here