Medina Handžo: Za utisak savršeno urađenih noktiju prvenstveno je zaslužan kvalitetan manikir

0

Danas se kvalitetno odrađeni nokti ne mogu zamisliti bez kvalitetnog manikra upravo iz razloga jer je to preduslov za pedantno nanošenje boje koje daje dojam savršenih noktiju.

Medina, reci nam nešto više o sebi i tome kako si se odlučila biti nail tehničar?

Zovem se Medina Handžo, u ovom poslu sam 6 godina. Još kao studentica sam završila baznu obuku za nadogradnju noktiju sa ciljem da to znanje pretvorim u hobi, tada nisam ni sanjala da će taj hobi postati pravi biznis i da će to biti moja profesija. Po završetku studija počinjem da se ozbiljnije bavim poslom nail tehničara, dijelom potaknuta nemogućnošću pronalaska posla u svojoj primarnoj struci. Vrlo brzo sam shvatila da je posao nail tehničara nešto u čemu ja prvenstveno jako uživam i nešto što ima potencijal da preraste u ozbiljan biznis. U narednom periodu sam se posvetila educiranju, sticanju novih znanja i usavršavanju u oblasti Ruske Kombinovane manikure, rada sa rubber bazom, rada sa šablonima, rekonstrukcije noktiju i no file tehnike. Od Oktobra prošle godine sam i edukator za Ruski manikir, No file tehniku i rad sa rubber bazom. Danas ne mogu zamisliti da se bavim nekom drugom vrstom posla, nokti su prije svega moja velika ljubav i strast i mogu reci da ja svoj posao živim i doživljavam kao produžetak sebe.

Moramo priznati da su tvoji radovi besprijekorni. Da li je bilo teško postići da svaka klijentica bude zadovoljna svojim noktićima, te da ti postanu stalne mušterije?

Od prvog dana do danas moj cilj je isti – dati svoj maksimum svakoj klijentici bez izuzetka. Klijentice to definitivno prepoznaju kako u salonskom radu tako i na edukacijama. Mislim da je to glavni razlog  što već 5 godina imam iste klijentice koje se stalno vraćaju. Kada sam ušla u ovaj posao imala sam realnu sliku stanja na tržištu rada Nail tehničara. Kvantiteta je bilo previše a kvaliteta premalo. Sagledala sam sve nedostatke iz ugla klijenta i šta je to što bih ja voljela da mi se ponudi kao klijentu i primijenila u svom radu. Čistoća izrade manikure, svakom dijelu izrade noktiju posvetiti pažnju i vrijeme, urednost obrada zanoktica, precizno nanošenje boje, tehnički ispravni oblici i arhitektura noktiju. Sve su to stavke koje daju besprijekoran rad i krajnji rezultat ne može biti ništa manje nego savršen. Sticanje stalnih klijenata zahtjeva dosljednost i integritet u radu kako u ovom poslu tako u svim drugim poslovima. Naravno da bi to bili izvedivo kroz duži vremenski period potrebno je da volite svoj posao, a klijentice definitvno vide i ko istinski voli svoj posao i kome je to samo “posao”. Sve su to stavke koje utječu na to koliko ćete imati stalnih klijenata i koliko će oni biti zadovoljni vašim radom

Koliko je potrebno da završiš nokte jednom klijentu, te na čemu se najviše zadržiš?

Vrijeme izrade noktiju zavisi od više faktora. Rad sa rubber bazom i samonivelirajućim materijalima traje 60-90 minuta uključujući Kombinovani manikir. Korekcija/geliranje 90minuta. Nadogradnja šablonima i rekonstrukcije noktiju 120minuta otprilike. Moj rad se definitvno bazira na detaljnoj obradi i uklanjanju zanoktica tako da je to nešto što meni oduzima najviše vremena. Fokus uvijek treba biti na kvaliteti izrade pa tek onda na vremenu koje je potrebno za izradu. Samo kada postignete savršen salonski rad možete uzeti u obzir skraćivanje i ubrzavanje samog tretmana.

Da li smatraš da je priprema nokatne ploče i uređenje zanoktica jedan od ključnih stavki da nokti na kraju izgledaju savršeno?

Definitivno. Dobra priprema nokatne ploče je pola posla. Pravilnom pripremom možemo biti sigurni da će materijal ostati na noktu do korekcije bez odizanja i pucanja. A sređivanjem zanoktica produžavamo urednost manikure do korekcije. Pravilno obrađene zanoktice, uklanjanje viška kože i pterygiuma će omogućiti pravilno nanošenje boje pod kutikulu. Samim tim izrast će se primijetiti nakon 14 dana, kod izrade klasične manikure izrast će se nazirati već nakon 7 dana. Danas se kvalitetno odrađeni nokti ne mogu zamisliti bez kvalitetnog manikra upravo iz razloga jer je to preduslov za pedantno nanošenje boje koje daje dojam savršenih noktiju.

Za kraj nam možeš otkriti koje su tvoje favorit boje s kojim si radila nokte svojim klijenticama?

Mišljenja sam da od svake boje možemo izvući maksimum uz malo kreativnosti i mašte i napraviti vizualno lijepe i autentične nokte. Ipak ako bih morala izdvojiti favorite među bojama, sve nijanse mliječne manikure koja je inače aktualna ali ove godine posebno, mliječne nijanse su jako pogodne za svaki vid nail arta a pogotovo za apstraktni dizajn koji je već par godina popularan. Mliječna manikura sa folijama, vodenim slajderima, zlatnim kromom, pečatima, mogućnosti je zaista bezbroj. Klasična karmin crvena nijansa i svjetlija crvena sa primjesom narandžastog tona koje su uvijek popularne. Kraljevsko plava koja svaku manikuru podiže na višu razinu, samostalno ili u kombinaciji sa dizajnom, te sa dolaskom toplijih dana neizostavne pastelne nijanse sa kojima ja zaista uživam raditi jer se sve odlično kombiniraju i uvijek su popularne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here