Mensura Hodžić: Stvaranje novog stila nije bio samo izazov, već i prilika za istraživanje granica vlastitog umjetničkog izraza

0
161

Svi imamo svoje vizije i želje, međutim kada vrijedno radimo da budemo najbolja verzija sebe i da se mudro suočavamo sa izazovima, te nesebično dijelimo znanje sa drugima bez očekivanja nagrade, vrata novih prilika se sama otvore.

Mensura Hodžić, Grand Master Phi Akademije i vlasnica je beauty studija Le Salon i Phiacademy BiH.

Mensura Megy Hodžić, Grand Master Phi Akademije, vlasnica je beauty studija Le Salon i Phiacademy BiH. Donosi sa sobom bogato iskustvo i strast prema umjetnosti trajne šminke. Od 2014. godine, ona predstavljala vrhunsku izvrsnost i obuku u ovoj oblasti. Njena posvećenost i vještina učenja i mentorstva postavili su je kao vodeću figuru u ovom polju. Mensura Hodžić je također priznata širom svijeta za svoj izvanredan talenat u microblading umjetnosti, te je godine 2016. zasluženo osvojila prestižnu nagradu za najboljeg microblading artista na svijetu. Njena inovativnost i kreativnost donijeli su joj svjetsko priznanje. Osim toga, ona je tvorac popularne ‘Bold Brows’ tehnike iscrtavanja obrva trajnom šminkom. Ova tehnika je revolucionarna i ostavlja trajan utisak na estetiku obrva. Njen doprinos industriji trajne šminke i microbladinga je neizmjerno vrijedan, a njen rad je inspiracija mnogima širom svijeta, o tome svjedoči njen tim od 50 Mastera. Sa strašću za ljepotom i izvanrednim vještinama, Mensura Hodžić nastavlja da transformiše i obogaćuje živote kroz umjetnost trajne šminke.

U svijetu gdje umjetnost susreće poslovanje, Mensura Hodžić sjaji kao nova kreativna ikona Phi Akademije. Njen osjećaj za estetiku ne poznaje granice, a njena strast prema uspjehu postavlja nove standarde u industriji ljepote i kreativnosti. U ekskluzivnom intervjuu, Mensura otkriva tajne svog puta do vrha, dok istovremeno dijeli mudrost o ključnom balansiranju između poslovnog uspjeha i privatnog ispunjenja. Dobrodošli u svijet gdje Mensura Hodžić ne samo da stvara, već i inspirira, dok nam otvara vrata do vrhunskog spoja poslovnog glamura i lične sreće. Ovaj članak obećava uvid u život i um kreativnog genija koji vodi Phi Akademiju u novu eru sjaja!

Draga Mensura, već ste dugo u beauty industriji, kakav ste cilj imali na samom početku Vaše karijere? Uporedite prepreke i izazove nekad i sad.

Na početku karijere, moj cilj je bio postati stručnjak u beauty industriji, usavršavati svoje vještine i pridonositi inovacijama u području beauty tretmana. Jedan od mojih najvećih izazova je bio otvaranje beauty studija u gradu gdje nikoga ne poznajem pa samim tim nisam ni imala svoju stalnu klijentelu, međutim društvene mreže su u tom momentu počele da postaju popularne te sam itekako to iskoristila za promociju svog rada i studija. Sada kada upoređujem unazad 10 godina, po pitanju marketinga, ogromna je razlika, počevši od pristupačnosti i napredovanju tehnologije i načina na koji fukncionišu te društvene mreže koje su nam svima na dohvat ruke, bukvalno besplatno, no, na nama je samo da budemo onaj glavni neophodni igrač, a to je content kreator.

Šta je bio Vaš pokretač za bavljenje ovim poslom, odakle crpite energiju i podršku za sve što radite?

Moj pokretač za bavljenje ovim poslom bila je želja za stvaranjem i transformacijom, kako tehnika tako i životnih prilika, ne samo za sebe nego i druge. Inspiracija dolazi iz svakodnevnog života, umjetnosti, knjiga ali i  interakcije s klijentima, studentima i svojim masterima. Energiju crpim iz svake situacije i transformacije koja podiže samopouzdanje i ljepotu ljudi, to može biti i samo jedan razgovor sa osobom koja ima slične vizije i pogled na svijet u kreativnom i inovativnom smislu. Najveću podršku imam od porodice, bliskih-istinskih prijatelja, te Phi zajednici koja kolektivno radi na tome da imamo sve što je neophodno da ostvarimo svoje ciljeve i vizije.

Moramo istaknuti da ste od uloge Grand Mastera Phi Akademije dospjeli na poziciju kreativnog direktora. Kakve izazove sa sobom nosi Vaša nova pozicija?

Pozicija kreativnog direktora Phi Akademije mi je otvorila puteve ka ostvarenju svojih vizija koje doprinose razvoju edukativnih programa koje Phiakademija nudi. To podrazumijeva kreiranja programa za educiranje, režiranje promotivnog materijala, uključuje planiranje, kreiranje i sprovođenje materijala koji će efikasno promovisati proizvod, uslugu ili brend, te pružanje podrške i rješavanje problema u poslovanju koji zahtjeva strukturu, analizu i određene korake kako bi se efikasno riješili izazovi. Ali upravo u tim izazovima vidim priliku za realizaciju ideja, tehnika, proizvoda i za postavljanje trendova koji doprinose konstantnoj evoluciji i usredsređenosti na poboljšanje procesa, proizvoda i usluga kako bi našim studentima omogućili školovanje koje ih transformiše u uspješne poduzetnike i artiste.

Da li ste mogli zamisliti da ćete jednog dana od kozmetičarke biti na poziciji kreativnog direktora svjetski poznate Phi Akademije?

Svi imamo svoje vizije i želje, međutim kada vrijedno radimo da budemo najbolja verzija sebe i da se mudro suočavamo sa izazovima, te nesebično dijelimo znanje sa drugima bez očekivanja nagrade, vrata novih prilika se sama otvore. Ovaj posao sam oduvijek obavljala najbolje što mogu s ciljem da inspirišem i usrećim druge, te na taj način dokažem da svako može biti bolja verzija sebe. Naravno da nisam očekivala takvu ponudu, jer sam svaki trud uložen u proteklih 9 godina radila od srca i za dobrobit cijelog kolektiva, i zahvalna sam Branku Babiću i Phi Akademiji na toj ponudi. Ponosna sam što sam napredovala u karijeri ali tome mogu zahvaliti i svojim studentima i masterima koji su postali uspješni poduzetnici prateći naš način pristupa ovom poslu, te bili moja svakodnevna motivacija i podrška, i to je sve rezultat moje posvećenosti poslu, neprekidnog educiranja  i vjere u svoje sposobnosti.

Za dostizanje Grand Master titule osoba mora donijeti potpuno nove tehnike, stilove koji nisu postojali do tada u PhiAcademy. Njihov rad mora da bude prepoznatljiv u profesionalnim krugovima. Da li je bilo teško sve to ispoštovati?

Unapređenje stilova i inovacija su ključni za održavanje svježine i relevantnosti u bilo kojoj oblasti, bilo da se radi o umjetnosti, modi, tehnologiji ili poslovanju. Donijeti potpuno novu tehniku zahtijevalo je predanost, kreativnost i hrabrost. Moj patern pod nazivom Bold Brows je bio prvi “druagačiji” stil iscrtavanja obrva u to vrijeme, a kreiran je 2016. godine i  prepoznat je u beauty industriji širom planete i to saznanje mi donosi poseban osjećaj uspjeha. Stvaranje novog stila nije bio samo izazov, već i prilika za istraživanje granica vlastitog umjetničkog izraza.

Sa Grand master titulom stičete mogućnost da postavljate svoje mastere u cijelom svijetu. Koliko to iziskuje truda i vremena?

Na samom početku izgledalo je lako, međutim moj tim mastera broji preko 50 njih u različitim zemljama. Kada imate tim koji je sačinjen od različitih kultura i tradicija, neophodno je pružiti 24h podršku kako bi ostvarili transparentnost u poslovanju i komunikaciji, otvorenost o planovima, promjenama ili izazovima koji doprinose  izgradnji povjerenja. Moja posvećenost je fokusirana na kontinuiranom poboljšanju partnerskih odnosa, analiziranju izazova i traženju načina za unapređenje edukacija, te pozitivne suradnje radi jačanje odnosa. To zahtijeva mnogo predanosti i strpljenja, posebice u komunikaciji koja je ključna za održavanje pozitivnog odnosa i motivisanje za napredak, ali je istovremeno i jedno od najljepših iskustava kada znate da postoje osobe koje su pomoću moje tehnike napredovale u akademiji i sada je prenose dalje na nove generacije artista. Ulaganje truda i vremena u njihov razvoj je neprocjenjiv osjećaj jer ga smatram kao dio stvaranja globalne zajednice umjetnika koja dijeli viziju i strast prema trajnoj šminci, i koji se međusobno podržavaju i vode se istim principom da mijenjamo živote drugima na isti način na koji je promijenjen nama, zahvaljujući Phi Akademiji.

Koje su biznis vještine najbitnije za uspjeh? Prodajne vještine, komunikacija, marketing, sreća? Šta je ono što je po Vašem mišljenju “must have” na putu do uspjeha?

Ključne biznis vještine za uspjeh u beauty industriji su komunikacija, vizija, prilagodljivost i strateški pristup. Prodajne vještine su važne, ali sukladno s trendovima, vizionarski pogled i sposobnost prilagođavanja novim zahtjevima su ono što razdvaja izvrsnost od prosječnosti. Kombinacija različitih vještina često čini sliku jednog  profesionalca u poslovnom okruženju, ali samo njegovanje i razvijanje tih vještina može doprinijeti izgradnji uspješne karijere i napretka u poslovanju. Po meni, jedini put do uspjeha je imati disciplinu koja zahtjeva dosljednost i odlučnost u izvršavanju određenih aktivnosti, čak i kada se suočavate sa izazovima, preprekama ili privatnim problemima. To je u današnjem vremenu teško, jer smo više nego ikada okupirani tehnologijom i ostalim stvarima koje nas ciljano zadržavaju u zoni udobnosti koja je naravno lakši izbor. Međutim, da se podsjetimo sloboda izbora je ključna karakteristika ljudskog postojanja. Imamo sposobnost da biramo i donosimo odluke o našim postupcima, mislima i stavovima. Ova sloboda izbora omogućava nam da oblikujemo naše živote na različite načine i da preuzimamo odgovornost za svoje postupke, zašto onda ne biramo disciplinu umjesto lijenosti, još uvijek je jedna misterija za moje shvaćanje o ljudima.

Obzirom da ste veoma uspješna žena, kako uspijevate uskladiti poslovni i privatni život? Da li je teško uspostaviti balans između poslovnog i privatnog svijeta?

Usklađivanje poslovnog i privatnog života je izazovno, ali i ključno za uravnotežen život. Pronalazak ravnoteže između posla koji volite i vremena za sebe i porodicu zahtijeva postavljanje granica i uspostavljanje prioriteta. Trudim se koliko je u mojoj mogućnosti da se potpuno isključim od posla tokom odmora ili vremena koje provodim sa porodicom, zatim investiram svoje slobodno vrijeme u literature koje me motivišu i edukuju o životu, mentalnom zdravlju, odgoju djeteta, zatim intenzivnim treninzima i meditaciji, i ništa od toga mi nije teško dokle god imam volju i disciplinu da činim ono što je najbolje za moje zdravlje i sposobnost da prevaziđem prepreke u životu .

Kakva budućnost čeka beauty industriju u Bosni i Hercegovino, te generalno na Balkanu? Hoće li znanje pobijediti ili je možda već na pobjedničkom tronu?

Budućnost beauty industrije na Balkanu obećava fascinantne inovacije i rast temeljen na znanju, prilagođavanju i zajedništvu. Ovo područje se transformira kroz sve veći uticaj globalnih trendova, ali i kroz lokalnu kreativnost i kulturnu raznolikost. Edukacija, istraživanje i usvajanje novih tehnologija bit će temelj uspjeha. S obzirom na sve brže promjene u beauty svijetu,  presudno će biti da ste u toku s najnovijim metodama, proizvodima i trendovima. Stvara se prilika za razvoj unikatnih proizvoda i tehnika prilagođenih ovom području, čime se stvara vlastiti identitet beauty industrije na Balkanu. Suradnja i zdrava konkurencija su ključne za napredak. Rastuća zajednica stručnjaka, kreatora i entuzijasta omogućuje razmjenu ideja i podršku unutar branše. Smatram da će znanje biti ključni faktor, ali ne i jedini. Konstantno učenje i prilagodba su nužni, ali je jednako važno imati viziju koja će transformirati taj dobiveni set znanja u nešto revolucionarno.

Ovaj intervju će vjerovatno čitati mladi koji planiraju da se upuste u vode beauty industrije. Imate li neki savjet za njih, neku rečenicu, misao koja je Vama bila od pomoći?

Mladi koji ulaze u beauty industriju trebali bi biti otvoreni za učenje, kreativnost i kontinuirani razvoj. Bitno je vjerovati u sebe, sanjati velike snove i biti spremni na izazove koje će putovanje donijeti. Ne bojte se istraživati i eksperimentirati, jer ustrajnost je ključ uspjeha. Vrata moje akademije su uvijek otvorena za sve one koji žele učiti i napredovati u beauty svijetu, čak i ukoliko niste sigurni da li je ovo za vas dođite na konsultacije. Pokretanje biznisa je uzbudljiv, ali zahtjevan proces, bitno je imati strast, posvećenost i upornost kako biste prebrodili izazove i ostvarili uspjeh u poslovanju i ja vam stojim na raspolaganju kao mentor i podrška .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here