Mersida Hrvat: Digitalna revolucija u stomatologiji olakšava način komunikacije između stomatološke ordinacije i zubotehničkog laboratorija

0

Stomatolozi se suočavaju s različitim potrebama pacijenata i vrlo vješto kombinuju metode kako bi osigurali kvalitetnu njegu i zadovoljstvo pacijenta.

Mersida Hrvat, stomatolog

Mersida Hrvat, stomatologinja, rođena je u Novom Pazaru. Osnovno i srednje obrazovanje završila je također u Novom Pazaru, dok je Stomatološki fakultet završila u Nišu. Majka je dvoje djece. U eri ubrzanog tehnološkog napretka, stomatološki svijet je doživio značajne promjene zahvaljujući digitalnoj tehnologiji. Fokusirajući se na potrebe pacijenata, ključnu ulogu ima intraoralni skener, čija pojava označava revoluciju u pružanju stomatoloških usluga. Njegove brojne prednosti obuhvataju preciznu dijagnostiku, temeljito planiranje terapije, te unapređuju interakciju sa pacijentima.

Tradicionalne metode i dalje zadržavaju svoju ključnu ulogu u određenim situacijama. Tako da je individualno koji pristup će imati terapeut prema određenom pacijentu i tu je svakako potrebno bogato iskustvo terapeuta kako bi odlučio koju metodu i koju tehnologiju koristiti u datim momentima. Pacijenti sa dubokim nepcem ili osjetljivim refleksima predstavljaju posebne izazove kada je riječ o primjeni konvencionalnih metoda. Stoga, stomatolozi se suočavaju s različitim potrebama pacijenata i vrlo vješto kombinuju metode kako bi osigurali kvalitetnu njegu i zadovoljstvo pacijenta. S tim u vezi, neophodno je postići harmonizaciju digitalnih i klasičnih pristupa kako bi se postigli besprijekorni rezultati.

Intraoralni 3D skener pruža mogućnost temeljitog skeniranja unutar usne šupljine pacijenta, istovremeno kreirajući trodimenzionalne modele zuba i gingive u stvarnom vremenu. Ovaj uređaj efikasno pojednostavljuje inače kompleksan postupak uzimanja tradicionalnih otisaka, pružajući pouzdane rezultate skeniranja i jasne informacije u svega nekoliko minuta. “Ova inovativna tehnologija podiže razinu preciznosti u svakom koraku stomatološkog procesa, istovremeno minimizirajući mogućnost grešaka. Sposobnost skeniranja u realnom vremenu omogućava brže, učinkovitije planiranje liječenja, poboljšavajući ukupno iskustvo pacijenata i postavljajući nove standardne u pružanju stomatoloških usluga. Ono što je najinteresantnije, sada digitalne otiske možemo slati svuda po svijetu. Možemo poslati kolegama u Ameriku, u Istanbul, čuti njihovo mišljenje i dobiti povratne informacije u samo par minuta”, ističe dr. Mersida Hrvat.

Digitalna revolucija u stomatologiji olakšava način komunikacije između stomatološke ordinacije i zubotehničkog laboratorija. Kompletna dinamika komunikacije se odvijaju u digitalnom okruženju i na taj način stvaraju ubrzan protok informacija unapređujući  sinergiju kompletnog tima. Dakle, upotreba intraoralnog skenera ne samo da podiže razinu kvalitete stomatoloških usluga i smanjuje vrijeme potrebno za obradu, već pruža i temelj za intenzivniju, učinkovitiju komunikaciju s pacijentima.

Prisustvo digitalne tehnologije u stomatologiji ne samo da označava značajan napredak, već i gradi skladnu vezu između najnovijih tehnoloških inovacija i temeljnih tradicionalnih vrijednosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here