HomeLjepotaMikropigmentacija, stardust kao najpopularnija tehnika

Mikropigmentacija, stardust kao najpopularnija tehnika

Kada se radi o samom tušu nešto popularnija tehnika od klasičnog crnog tuša je stardust ili tuš sa sjenom

 

Piše: master edukator Lux Kraft-a, Lejla Hasić

Biografija: Lejla Hasić, mlada poduzetnica i majstorica za nokte koja, kada gledate po godinama i nema neku karijeru, ali kada je u pitanju znanje i sposobnost to je sasvim nešto drugo. Već 4 godine je vlasnica Beauty studio „Wings“, u Sarajevu. Osim noktiju radi trajnu šminku, tretmane lica, te ostale kozmetičke tretmane. Također je usavršila i nadogradnju trepavica, gdje je i edukatorica za ruski volumen.

Mikropigmentacija, pmu, trajna šminka, puder obrve, ombre, akvarel, trajni karmin, trajni tuš, sjenčenje obrva su sve imena za ove tretmane. Prvobitna ideja trajne šminke je bila ispravljanje nedostataka na licu, ako bi falio dio obrve i slično, ali u kratkom roku se ovaj estetski tretman toliko raširio i napredovao da skoro nema osobe koja nije probala ovaj tretman.

Šta je mikropigmentacija?

Mikropigmentacija je tip polutrajne tetovaže na koži, tretira se površinski sloj kože organskim bojama, pigmenti koji se koriste su prošli sve kontrole dermatestova kako bi bili bezopasni za rad, a najčešće se rade obrve, usne i kapci.Boja odnosno pigmenti se unose u prvi sloj kože, tretman je bezbolan i bezopasan. Sam rezultat zavisi najviše od tipa kože, a traje od jedne do 3 godine.
Ne zahtjeva posebno održavanje osim praćenja higijenskih uputa majstora koji vam je radio tretman, te obnavljanja po potrebi i zahtjevima vaše kože.

Mikropigmentacija tuša – Lejlin favorit

Definitivno se najviše rade obrve i usne ali moj lični favorit je trajni tuš. Tretman je bezbolan iako se radi o očima, blago neugodan jer nismo navikli pritisak i vibracije na kapku. Odgovara svima i alergijske reakcije su gotovo nemoguće ako se tretman izvodi pravilno. Oporavak je relativno kratak i već za 7 dana imate vidljiv krajnji rezultat. Moguća su blaga oticanja kapka taj dan kad se tretman izvodi, u vrlo rijetkim slučajevima i sutra. Tuš se iscrtava u samim trepavicama i njegov intenzitet i debljina mogu varirati, osim što se kod jako tanke kože i kapaka gdje se previše koža preklapa ne može uraditi intenzivni tuš.

Popularna tehnika – STARDUST

Kada se radi o samom tušu nešto popularnija tehnika od klasičnog crnog tuša je STARDUST ili tuš sa sjenom, koji može imati veliki broj varijacija, tanka suptilna linija sa blagom sjenom, deblji klasični tuš sa blagom ili jakom sjenom, uglavnom se kombinuje vaša želja sa preporukom majstora na osnovu oblika, i veličine očiju. U zadnje vrijeme je najpopularniji crni tanki tuš sa smeđom sjenom jer izgleda mnogo prirodnije i ljepše kad već prođe neki period od samog rada. Možete tražiti i da vam se uradi tuš na donjem kapku, mada je nešto manje popularan od gornjeg kapka.

Tuš je zaista jedna od najzahvalnijih tehnika trajne šminke, jer su rezultati dugotrajniji od ostalih, vaše oko dobiva potpuno drugačiji otvoreniji pogled, a trepavice izgledaju gušće i tamnije. Definitivno je i da traje najduže i sam proces iscrtavanja je kraći u odnosu na obrve i usne.

Naravno sve ovo zvuči jako lijepo kada se čita, ali konsultacija i istraživanje na temu prije samog tretmana su strogo obavezni. Kao i ostale tehnike trajne šminke postoje stanja u kojima se ne radi.

Trajna šminka ne preporučuje se osobama koje:

• Boluju od dijabetesa,
• Primaju kemoterapiju (konzultirati svog liječnika),
• Boluju od virusne infekcije i/ ili oboljenja,
• Boluju od epilepsije,
• Imaju ugrađen pejsmejker ili su srčani bolesnici,
• Boluju od dermatoloških bolesti (iritirana koža, psorijaza, osipi, opekline, akne i sl.),
• Osobama sa transplantiranim organima,
• Bolesnim osobama (gripa, prehlada itd.),
• Osobama koje su bile na tretmanu Botoxom u posljednje dvije sedmice,
• Trudnicama i dojiljama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE