Miljana Mrakić: Klijentova želja u kombinaciji sa savjetom profesionalca daje najljepše frizure

0
1159

Miljana Mrakić, dvadesetšestogodišnja frizerka rođena je u Trebinju i majka je dvogodišnje djevojčice Dunje. Za sebe kaže da je svestrana. Dane provodi u salonu, nakon toga obavlja sve aktivnosti i obaveze oko sebe i familije, a posebno ističe ljubav i brigu prema svojoj kćerkici i suprugu.

Sa Miljanom smo razgovarali o njenoj pozivu frizera, za koji se odlučila još kao djevojčica. Kroz razgovor smo se dotakli još mnogo tema, a jedan dio svakako da dijelimo i sa Vama. U nastavku teksta pročitajte više.

Recite nam kada se prvi put javila želja da uđete u svijet ljepote, otkud ljubav prema tome?

Ljubav prema poslu frizera sam prepoznala još početkom osnovne škole, sa nepunih 7 godina. Nikada nisam bila pretjerano zainteresovana za nauku ili prirodu, tako da sam već u tom ranom djetinjstvu znala da ću se jednog dana opredijeliti za sferu frizerskih i kozmetičkih usluga. Po prirodi esteta i buntovnik, već sa nepunih 12 godina sam počela da ‘pomažem’ iskusnoj frizerki sa višedecenijskim iskustvom u blizini kuće, sa ciljem da učim vještine i približim se tom poslu kroz samu praksu. Ljetni raspust sam provodila u tom salonu, sve do početka srednje škole. Po završetku srednje škole sam upisala frizersku akademiju, i nakon par mjeseci po završetku akademije, i usavršavanja i učenja posla, odlučila sam se da se odmah ‘ odvojim’ kao samostalan frizer i otvorim frizerski salon.

Kakve vještine, prema vašem mišljenju, treba imati jedan frizer?

Isprva, i ja sam zajedno sa mušterijama učila kako treba da poslujem, na koji način treba da vodim komunikaciju i gradim odnos salonima koji mi daju povjerenje za pružanje frizerskih usluga. Sa ove tačke gledišta, smatram da je ljubaznost i lijepa riječ nešto što prija svakom čovjeku, profesionalnost, znanje i umijeće kao osnova zanimanja se svakako podrazumijeva, a neophodno je i razumijevanje, pa i duhovitost, snalažljivost i šarm.

Šta za Vas znači sretan klijent i šta mislite da igra ulogu u tome da klijent izađe iz salona sretan i zadovoljan?

Kada krenem od sebe, i svoje želje kad dođem kod drugog frizera jeste da dobijem ono što sam zamislila. Dakle, ne smatram da frizure ili boje treba da radim po sopstvenom nahođenju ili ‘na svoju ruku’, jer nismo svi isti i nemamo isti ukus ili osjećaj za estetiku. Ono što se meni dopada, mušteriji sa druge strane ploče možda se, i obrnuto. Cilj je da mušterija salon napusti zadovoljna, i zaista se trudim da ispoštujem svačije zelje kada su frizure u pitanju ponaosob.

Koliko mislite da je važno ostati u korak sa trendovima koji su u stalnom pokretu u svijetu ljepote?

Pratiti aktuelne trendove je svakako ključno u ovom zanimanju, nužno i prosto se samo po sebi nameće kroz zahtjeve mušterija. Slobodno vrijeme često iskoristim da odem na seminar.

Imate li tim u kojem radite ili radite sami, i ako jeste da li ikad planirate proširiti svoj tim?

Već 5 godina radim sama, uklopila sam prostorni ambijent i kapacitet mušterija i količinu posla, sa porodičnim obavezama, u tom smislu da mogu sama da organizujem radni dan i sate provedene na poslu sa ostalim obavezama majke i supruge. To ne znači da neću proširiti taj poslovi tim, onog momenta kada odlučim da za to imam dovoljno prostora i vremena. Naravno da mi je cilj i ambicija da stvorim širok krug ljudi oko sebe i da kao uigran tim proširimo obim i kapacitet posla, tako da ću se truditi da u predstojećim godinama to i postignem.

Koji vam je omiljeni i koji najmanje omiljeni dio posla?

Što se tiče separatisanja frizerskih usluga po mom osjećaju, lično najviše uživam u farbanju i eksperimentisanju sa bojama. To je nešto što mi svakog puta predstavlja novi izazov, i mogu reci da mi je to možda i segment u kojem se osjećam najsigurnije i najzadovoljnije. Sa druge strane, onaj dio koji mi energetski ne predstavlja neki užitak je definitivno vrijeme provedeno nad šamponjerom kroz pranje, a poslije i sušenje kose.

Recite nam ukratko o svim uslugama koje nudite u svom salonu?

Što se tiče usluga koje nudim, to su svakako svakodnevna pranja, sisanja, oblikovanja kose na sve načine, farbanja, svečane frizure, pletenice, raznorazne tretmane za oporavak i rast kose, a rad zasnivam na Nashi argan materijalom, za koji zaista smatram da je br.1 brend u BiH i jako sam zadovoljna kvalitetom materijala, kao i moje mušterije, sto je svakako cilj.

Imate li poruku za naše čitaoce?

Ako bih izvlačila poruku čitaocima Vašeg portala, a pritom se oslanjala na zanimanje i posao kojim se bavim, to je svakako da je neophodno da svaka žena vodi računa o svojoj kosi, posveti minimum vremena za njen tretman i njegu, i sigurna sam da će se osjećati mnogo zadovoljnije i ljepše, i da će zasigurno doprijeti građenju samopouzdanja i ličnom zadovoljstvu. Sve mi žene volimo da smo dotjerane i sređene i sigurna sam da svi imamo sat vremena koji možemo odvojiti za ličnu njegu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here