Mirna Mišković: Želja da ostanem u Mostaru pretvorila se u stvarnost tako što sam dobila poziv da radim svoj posao u jednom salonu gdje sam usavršavala svoje znanje.

0

Kozmetika se razvija velikom brzinom i ukoliko želite uspjeti u ovom poslu morate pratiti sve trendove kako bi mogli ispoštovati svaki zahtjev klijentice na najbolji mogući način. 

Mirna Mišković iz Viteza, magistrica hemije i biologije koja je svoju strast za trepavicama pretvorila u životni poziv. Odrasla je u malom gradu gdje je završila osnovnu i srednju školu prije nego što je svoje obrazovanje nastavila u Mostaru. Tamo se zaljubila u nadogradnju ekstenzija trepavica, što je navelo da 2021. godine otvori svoj salon “Lashes by MM” u Starom tržnom centru u Mostaru. Danas svojim klijenticama ne nudi samo ljepotu, već i sigurnost i brigu o njihovim prirodnim trepavicama.

Piše: Mirna Mišković, mag. hemije i biologije, lash artist

Link: https://www.instagram.com/lashesby_mm/

Za početak želim dobar dan svima. Ja sam Mirna Mišković. Dolazim iz Viteza gdje sam završila osnovnu i srednju školu. Obrazovanje sam nastavila u Mostaru i tako sam postala magistrica kemije i biologije. Neočekivano laganim koracima sam ušla u svijet trepavica i tako se zaljubila u ovaj posao koji trenutno radim.

Na zadnjoj godini fakulteta odlučila sam se educirati za nadogradnju ekstenzija trepavica uz podrušku svojih najbližih. Završetkom edukacije prvenstveno sam mislila da će mi to biti hobi koji ću povremeno raditi, međutim taj se hobi jako brzo pretvorio u nešto ozbiljnije što je prešlo u ljubav prema ovom poslu. Želja da ostanem u Mostaru pretvorila se u stvarnost tako što sam dobila poziv da radim svoj posao u jednom salonu gdje sam usavršavala svoje znanje. Nakon nekog vremena odlučila sam se napraviti veliki korak i u rujnu 2021. godine otvorila sam vlastiti salon pod nazivom “Lashes by MM” koji možete posjetiti u Starom tržnom centru u Mostaru.

Nakon odrađene nadogradnje trepavica svaka klijentica dobije pravilnik o održavanju trepavica. Ono što je najvažnije jest da izbjegavaju kontakt trepavica sa vodom 24 h nakon ugradnje i da izbjegavaju korištenje uljanih proizvoda. Veliku važnost predajem redovnom čišćenju ekstenzija trepavica( preporučujem čišćenje pjenom) kako bi se izbjegle infekcije i bakterije na oku. Također je bitno da se oči ne trljaju jako i da se ekstenzije ne čupkaju kako bi spriječili oštećenje prirodnih trepavica. Ukoliko želite imati uvijek uredne ekstenzije trepavica, morate dolaziti redovno na korekcije/nadopune.

Prije početka samog tretmana razgovaram sa klijenticom kako bih utvrdila njene želje i zahtjeve. Preporučim oblik, dužinu i debljinu dlake ovisno sa kakvim prirodnim trepavicama raspolažem i kako ne bi došlo do oštećenja istih prirodnih, a istovremeno da izvučem maksimum onoga što klijentica želi. Jako je bitno da klijentica bude spremna na kompromis i da se prepusti u ruke lash tehničara.

Što se tiče alergija, one nisu baš tako česte, a očituju se jakim svrbežom i oteknućem kapaka, kao i crvenilom. Ukoliko dođe do alergijske reakcije savjetujem da posjete prvu ljekarnu i uzmu kapi ili tablete protiv alergije. Nakon što se alergijska reakcija smiri, klijentice dolaze na skidanje ekstenzija.

Prije nego se odlučite za ovaj tretman, vrlo je važno odabrati stručnu i educiranu osobu koja zna prepoznati jeste li kandidat za ekstenzije i koji stil bi vam najviše odgovarao. Poželjno je da klijentica dođe na tretman bez šminke na očima i sa spremljenom fotografijom ekstenzija, kako bi ubrzali sam proces dogovora i startali sa radom. Također, klijentice moraju ostaviti dovoljno slobodnog vremena i pripremiti se na ležanje budući da je to tretman koji traje maksimalno 2 h.

Ekstenzije traju 3-4 tjedna i nakon toga je potrebno doći na nadopunu trepavica. Međutim, kao i sve druge dlake na našem tijelu, i trepavice rastu u različitim ciklusima. Životni vijek prirodnih trepavica je 20-40 dana i varira od osobe do osobe. Želiš li uvijek imati predivne, pune trepavice, svakako preporučujem nadopunu svaka 2-3 tjedna.

Kad je u pitanju ovaj posao ima mnogo prednosti, ali i mnogo izazova. Prednost je što kroz ovaj posao upoznaš dosta ljudi gdje se razviju velika prijateljstva i što radiš posao koji je san svake žene jer žene vole kozmetiku i sve što se tiče nje. Jedan od izazova je što ovaj posao zahtjeva puno vremena, gdje najviše ispaštaju najbliži.

Kao drugi primjer mogla bih navesti kako se kozmetika razvija velikom brzinom i ukoliko želite uspjeti u ovom poslu morate pratiti sve trendove kako bi mogli ispoštovati svaki zahtjev klijentice na najbolji mogući način.

Vremenom kada vidite da sve ide u pravom smjeru i kada se isplatio svaki vaš trud, onda vam je samo nebo granica.

Ekstenzije ne štete prirodnim trepavicama ukoliko su pravilo i kvalitetno adaptirane. Nikako ne preporučujem skidanje trepavica samostalno kod kuće, pogotovo ne čupkanje jer čupkanjem ekstenzija možete oštetiti vaše prirodne trepavice što može biti neugodno iskustvo za vas. Obavezno se javiti osobi koja vam je radila ekstenzije i ona će vam uz pomoć gela (odstranjivača ekstenzija trepavica) lagano skinuti ih. Tako ćete imati neoštećene prirodne trepavice.

Poruka za sve čitatelje je da sebe stave na prvo mjesto i da uvijek pronađu vremena za sebe i za ono što ih ispunjava. Vjerujte u sebe i živite svoje snove.

Svima vam želim osmijeh i sreću na licu i da radite ono što volite.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here