HomeLjepotaMirza Silajdžić – od doma za nezbrinutu djecu do frizera

Mirza Silajdžić – od doma za nezbrinutu djecu do frizera

Svjestan je sa ništa ne pada sa neba, zbog toga je uporan, hrabar i nadasve skroman.

Intervju: Mirza Silajdžić, frizer

Biografija: Mirza Silajdžić je rođen u Sarajevu, a trenutno je zasposlen u frizerskom salonu „Red Carpet“ u Mostaru. Školovao se u Mostaru gdje je završio frizersku školu.

U svojih 22 godine života naučio je prave vrijednosti, ali težim životnim putem. To ga nije priječilo da pokaže koliko je sposoban i spreman za sve izazove u životu. Od doma za nezbrinutu djecu danas je postao cjenjen frizer u Mostaru. Ističe kako je posebno ponosan na ovaj korak u svom životu u kojem su njegova mama – hraniteljka i Miro njegov mentor bili motivatori i ljudi koji su vjerovali u njega. Kroz ovu priču želimo da otkrijete prave vrijednosti i da ništa nije nemoguće, neka vam Mirza bude inspiracija.

BeautiFUL: Recite nam svoju životnu priču?

Silajdžić: Ja sam Mirza Silajdžić, rođen sam 22.04.1999 u Sarajevu. Po priči koju mi je ispričala moja “hraniteljka”- mama koja me je odgojila, mama koja me je rodila ostavila me u dom za nezbrinutu djecu kada sam imao samo 4 dana. Mami koja me je odgojila sam došao kada sam imao 11 godina, ne svojom voljom već onako kako centar za socijalni rad rasporedi. A ja bih ipak rekao da je to sudbina, moralo tako da se desi. Tu sam proveo 6 godina, gdje sam spoznao šta je život i koje su to prave životne vrijednosti. Mama me svemu naučila, da kuham, čistim, da se borim za sebe i da znam razlikovati dobro od lošeg.

BeautiFUL: Kakvo mišljenje i viđenje imate prema Miri kao čovjeku koji vas je prihvatio i prepoznao vaš talenat?

Silajdžić: Na Miroslava gledam kao na starijeg brata od kojeg imam mnogo toga naučiti, svaku njegovu uputu “upijam kao spužva” iz želje da ga učinim maksimalno ponosnim. Od Miroslava sam prvenstveno naučio zanat, zatim jednu od životnih vrijednosti – prijateljstvo koje smatram jačim od porodice.

BeautiFUL: Šta je ono što ste najviše naučili od njega?

Silajdžić: Želja da lijepo izgledam je bila prisutna od vrlo malih nogu. To kako sam upisao srednju školu bih opet objasnio igrom sudbine. Na pitanje da li je imao Miroslav utjecaja na mene odgovorio bih sa: definitivno da. On je u meni prepoznao taj moj talenat, moju želju i pomogao mi da svoj talenat usavršim.

BeautiFUL: Kada ste shvatili da je poziv frizera baš za vas, da li je utjecaja i Miro imao na vas?

Silajdžić: Ja bih tu rekao da onoliko koliko mi je majka koja me je odgojila pomogla da izađem na pravi put, toliko mi je Miroslav pomogao da možemo reći da ostanem na pravom putu.

BeautiFUL: Nakon koliko godina rada u Mirinom salonu ste stekli vaše vjerne klijente?

Silajdžić: Meni nije bio cilj da steknem mušterije za sebe, jer ovo pitanje na to aludira, već mi je jedina želja bila a i sad je da Miroslav bude zadovoljan i da mu pokažem da je dobra stvar što je vjerovao u mene. Pozitivni rezultati moga truda i rada pojavile  su se u pravo vrijeme.

BeautiFUL: Šta je to što vas najviše čini sretnim i ponosnim čovjekom i po struci frizerom?

Silajdžić: Trenutak kada Klijentica ustane i kaže: “Jao Mirza divno je” . Taj trenutak mi je neprocjenjiv.

BeautiFUL: Da li imate nešto poručiti našim čitaocima?

Silajdžić: Ovom jedinstvenom prilikom bih želio poručiti čitaocima ono što su me moja mama i Miroslav naučili a to je da se svaki trud isplati i da „ništa ne pada sa neba”. Da bi uspio u svakoj namjeri moraš biti pozitivan i moraš imati pozitivne ljude oko sebe, jer samo tako je uspjeh zagarantiran.

 

Riječ Miroslava Marijanovića – Mirzin mentor

Za Mirzu sam čuo preko jedne klijentice koja dolazi u naš salon da je u domu za nezbrinutu djecu, te da je upisao frizersku školu, ništa više nisam znao osim toga, ali je to što sam čuo sasvim dovoljno bilo da me pogodi i rastuži njegova životna situacija pa sam joj rekao da ga dovede kod mene u salon na praksu što se nedugo nakon doga i dogodilo.

Na samom početku nekad je teško prepoznati potencijal, pogotovo kad su u pitanju početci praktikanata, ali što sam u prvom susretu primijetio jeste njegova dobrota, poniznost i skromnost. Vedar i veseo duh i naravno želja za učenjem, to je više nego dovoljno bilo da se poduzmem i nesebično prenesem svoje znanje, ljubav za ovaj posao, što sam nastavio činiti sve do danas.

Nakon završetka frizerske škole odmah smo nastavili sa radom i učenjem u salonu, to je bio ,,novi početak,,.

Pristup prema Mirzi sam imao isti kao prema ostalima koji su dolazili raditi praksu ili došli raditi u salon, krenuli smo od pranje kose, feniranja, koloracije, svečanih frizura, sve oblasti sto podrazumijeva frizerstvo. trebalo je iskreno jako puno obostranog truda, ostajanja mimo radnog vremena po dva sata da ga učim, osnove koloracije i ostale vještine našeg zanata, vjerovao sam u Mirzu, dao sam mu priliku koju je objeručke prihvatio.

Osjetio sam istinski od Mirze da sam mu uzor i oslonac u svakom smislu, da u meni ima pravog prijatelja, mislim da je to sve utjecalo na njegov daljnji rad i karijeru. S obzirom da je odrastao u specifičnim okolnostima, bez roditelja i porodice, trebalo je jako puno rada truda da dođe do ovoga gdje je danas. Veoma sam ponosan na njega

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE