Mirzela Mrković: Najviše me raduje to što sam kroz ovaj posao upoznala divnih dama i stekla fantastična prijateljstva

0

Uvidjela sam da osim tretmana ljepote ja im podignem samopouzdanje, samopoštovanje, a mnoge klijentice su mi kroz šalu rekle da ih ja osim fizički i iznutra uljepšam.

Mirzela Mrković, poduzetnica i kozmetičarka

Nalazimo se u dobu gdje je briga o ljepoti postala esencijalna komponenta svakodnevnog života. U moru salona i kozmetičkih centara, pronalazak onog pravog, koji će zadovoljiti sve vaše potrebe i pružiti vrhunsku uslugu, može biti izazovan zadatak. Otkrivamo Vam salon za uljepšavanje Beauty bei Mirzela. Ovaj salon za uljepšavanje nije samo mjesto gdje se otklanjaju sitne nedostatke, već je oaza ljepote, samopouzdanja i opuštanja. U ovom članku istražit ćemo kako je Beauty bei Mirzela postao sinonim za vrhunsku kvalitetu i personaliziran pristup ljepoti. Saznajte više o ovoj oazi ljepote za ljubitelje estetike i wellnessa.

Od ideje do realizacije, kako je nastao brend beuty bei mirzela ?

Još kao curica sam maštala o tome kako bi bilo lijepo da imam svoj salon ljepote jer sam tada uživala i još uvijek uživam u šminkanju i sređivanju. Najviše me raduje to što sam kroz ovaj posao upoznala divnih dama, raznih nacija, običaja, govornih područaja i stekla fantastična prijateljstva i poznanstva. Meni moje klijentice nisu samo klijentice već mnogo više od toga. Svakoj klijentici posvetim vrijeme, pozitivnu energiju a za uzvrat dobijem zadovoljstvo, pohvale i  preporuke. Zadovoljne klijentice zadovoljna i ja. Uvidjela sam da osim tretmana ljepote ja im podignem samopouzdanje, samopoštovanje, a mnoge klijentice su mi kroz šalu rekle da ih ja osim fizički i iznutra uljepšam.

Možeš li nam reci, draga Mirzela kada si se odlučila oficijalno otvoriti firmu? Da li je tako lahko otvoriti firmu kao i biti uspješna žena, mlada poduzetnica kao i majka jednog djeteta? I kako usklađuješ svoje privatne i poslovne obaveze ?

Oficijalno, firmu sam otvorila u toku porodiljskog odsustva 2021. kada sam uvidjela da većina ljudi većinu svog dana provede na radnom mjestu. Većina radnika odlazi na posao nezadovoljni  odabirom posla, profesije, karijere. Nisam bila zadovoljna radnim uvjetima rada u butiku. Nije  me ispunjavao monoton posao bez izazova. Trebali su mi izazovi kako bih se osjećala ispunjenom. Vidjela sam da većina naših žena u Njemačkoj radi slabo plaćene poslove ili su domaćice i rade samo dodatni posao. Najveći problem je u tome sto one ne vjeruju da mogu postići više u svom životu. Nisam željela da mi vrijeme prolazi, da radim posao sa kojim nisam zadovoljna.

Firma se u Njemačkoj otvara za 20 minuta, otvaranje firme košta oko 20e (za obrt). Najteže je vjerovati u sebe i sebi da ja o mogu, da sam dovoljno sposobna, spremna i da ću uspjeti u tome. Kada god krenemo sa nekim poslovnim zadatkom svima nama se javi mala sumnja u sebe. Naravno nisam iz poduzetničke porodice i za mene je sve ovo bilo novo. Strah od novog i nepoznatog kao i samopouzdanje koje klacka je sasvim normalno imati u početku. Samopouzdanje se vremenom stiče sa većim brojem zadovoljih klijentica, sa većim radnim iskustvom postajemo sigurnije u sebe i vise vjerujemo sebe.

Kod organizacije poslovnih i privatnih zadataka osim vremenskog rasporeda veoma je bitno da znamo koliko nas koja obaveza emocionalno i energetski iscrpljuje i da zaboravimo na odlaganje obaveza. Odlaganje obaveza za “malo kasnije” ta će nas obaveza mnogo vise emocionalno i energetski iscrpljeni i ako se desi da smo tako nekoliko obaveza prolongirali za kasnije bit ćemo zatrpani obavezama, nedostatkom vremena kao nedostatkom energije da te obaveze završimo.

Mnogo žene imaju sjajne poslovne ideje, imaju neophodnu inteligenciju i resurse ali nema svaka podršku od muža kao i porodice. Mogu se pohvaliti da sam najveću podršku imala od svog muža, u mnogim momentima kada sam ja posumnjala u sebe on nikad nije posumnjao u mene uvijek je vjerovao u mene i u moj uspjeh. Meni je moj sin moja unutarnja snaga, energija, motivacija. Razvijam privatni posao da bih i njemu mogla obezbijediti kvalitetniji život. Koliko god da sam poslovnih obaveza imala nikad nisam zapostavila svoga muža niti svoje dijete. Bez obzira koliko nam su nam naši poslovi i karijere dragi, moje mišljenje je da porodica treba uvijek biti na prvom mjestu. Harmonija u porodici će se onda prenijeti i na sklad i zadovoljstvo na poslu.

Da li si imala nekih poslovnih izazova, poteškoća u poslu ? Ako jesi, možeš li sa nama podijeliti kako si ih riješila?

Svaki dan u poslu je izazovan. Kad imate privatni posao niko vam ne može garantovati vašu zaradu. Dakle zarada je fleksibilna, radno vrijeme je fleksibilno, broj klijentica je fleksibilan. Da bi se osoba moga tome prilagoditi treba biti fleksibilna. Osoba sa krutim stavovima i rigidna teško da može uspjeti u privatnom poslu. Bitno je napomenuti da razvoj posla treba da prati individualni rast i razvoj. Kako se firma razvija da se i vi razvijate i obrnuto.

Imala sam jedan veliki izazov, naime moj muž je dobio bolje plaćen posao i bolju radnu poziciju kao mašinski inženjer i samim tim smo trebali da se preselimo iz Minhena u Schwabisch hall što je nekih 280 kilometara. Za moj posao lokacije je veoma bitna jer klijentice fizički dolaze na tretmane. Ne može se masaža raditi online, kao ni nokti, šminkanje i drugi tretmani. Meni je preseljenje veoma teško palo što zbog posla što zbog privikavanja na novu sredinu. Preseljenjem u novu sredinu dolaze novi izazovi. Iako sam posao bila razradila u Minhenu u Schwabisch hall-u sam bila nova. Nove klijentice su trebale tek da čuju za mene i da se uvjere u kvalitet mojih usluga. Teško je bilo kao da prvi put počinjem sa poslom s time da sam sada imala izgrađeno samopouzdanje, stekla kvalitetno radno iskustvo i posao sam razradila mnogo brze nego u Minhenu. U Minhenu svoje klijentice još uvijek posjećujem, makar jedanput mjesečno radim tretmane i u Stuttgartu, a ako sve ovim planiranim tempom bude išlo planiram 2 franšize uskoro otvoriti.

Koje usluge imaš u svom salonu ljepote ? Koji su najtraženije usluge? U čemu si najbolja?

U salonu ljepote Beauty bei Mirzela imamo: masažu, madero terapiju, šminkanje, više vrsta tretmana i čišćenja lica, pedikir i manikir i trajnu šminku. Šta je najtraženije zavisi od perioda godine, sad u ovom period su najtraženije madero terapija kao i čišćenje lica. Ono u čemu sam ja po riječima i iskustvu mojih klijentica najbolja jesu tretmani lica .Najviše se volim družiti i raditi sa našim damama. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here