Monika Marijanović: Putovanje ka ostvarenju snova

0

Iz snova u stvarnost: Put od srednjoškolske ljubavi do profesionalnog uspjeha

U narednim redovima razgovaramo sa Monikom Marjanović koja živi u Mostaru i bavi se šminkanjem. Pored toga radi i ekstenzije trepavica i lash lift, ali šminkanje je ipak njena najveća ljubav. O toj ljubavi smo razgovarali sa Monikom, ali i o hidrataciji lica i njezi kože.

Piše: Monika Marijanović

Moje ime je Monika Marijanović imam 26 godina, dolazim iz Mostara, rodom sam iz malog mjesta zvanog Kupres, ali u Mostaru živim već više od 10 godina, gdje sam se na kraju i udala za svoju srednjojškolsku ljubav sa kojom imam dvoje predivne djece. Bavim se šminkanjem , a uz to radim i ekstenzije trepavica i lash lift, ali šminkanje je moj primarni posao i najveća ljubav. Šminkanjem se profesionalno bavim od 2021. Godine. 

Šminkanje sam uvijek voljela ,no ranije se nisam usudila baviti ovim poslom jer nisam imala dovoljno samopouzdanja i vjere u sebe. Poslije srednje skole upisala sam pravni fakultet u Mostaru, koji mi je jako dobro išao, no, desile su se neke jako stresne i teške situacije u mome životu ,koje su me itekako potresle i utjecale na mene, te sam znala da moram učiniti nešto kako bih se pa hajmo reći ‘ izvukla’ iz toga stanja i odlučila sam da je napokon pravo vrijeme da nešto što je nekada bio samo san pretvorim u stvarnost i uz podršku supruga i obitelji krenula sam u realizaciju toga kako bih sebi dokazala koliko zapravo mogu i da bih radila ono što volim. Nisam mogla ni sanjati da će mi se zaista početi realizirati sto mi se nekada činilo nemoguće i nedostižno. Ljudi bliski meni znaju da nisam osoba koja se voli pohvaliti ali kao netko tko ima samo 26 godina, dvoje djece i karijeru, moram priznati da sam  zaista ponosna na sebe. 

Smatram da je jako važno da se koristi kvalitetna šminka u radu, jako je bitna i ‘ruka’ i vještina šminkera, ali takodjer i kvaliteta samih proizvoda. No, to ne mora značiti da su samo oni “skupi” proizvodi dobri, postoji jako jako dobra povoljna/dostupna ,odnosno drogerijska kozmetika među kojom postoji mnoštvo fenomenalnih proizvoda. Bitno je znati prepoznati kvalitet šminke koja se koristi u radu  i dobro proučiti i poznavati proizvode koje koristimo na klijentima, a tu nekada cijena zaista ne mora da igra ulogu. Osobno konstantno istražujem i učim o raznoj kozmetici, jer ono što koristimo u radu i naše znanje o samim proizvodima je ujedno nekim dijelom i odraz nas šminkera.

Glede pripreme koze najvažnija stvar je hidratacija lica, nebitno koji je tip kože u potanju, hidratizirana koža je ključ lijepe šminke. Zaista ni najskuplji i najbolji puder ne može lijepo izgledati ukoliko koza nije adekvatno hidratizirana, to je temelj lijepe podloge. Također, jako je bitno i da li klijenti inače njeguju svoju kozu. No mi šminkeri se uvijek potrudimo da izvučemo maksimum iz svake kože lica. Osnovni tipovi kože su, suha, mješovita ,normalna i masna koža. Kada je riječ o pripremi suhe kože, najbolji način je da na čisto lice nanesete tonik, serum i odgovarajuću hidratantnu kremu, također ono što još nadodam je i prajmer, za suhu kožu ,najviše volim prajmere koji kozi daju dodatan sjaj. Za masnu kožu također je bitna hidratacija, pogrešno je kada kažu da masna koža ne zahtjeva hidrataciju, upravo suprotno, masna koza treba hidrataciju upravo kako ne bi došlo do dehidriranosti takve kože, tu također na čisto lice nanosim tonik, hidratantni serum te prajmer koji je namijenjen za masan tip koze, većinom su to prajmeri koji zaglađuju kozu lica, odnosno teksturu. Mješovitu kožu pripremamo prema njezinim odgovarajućim zonama. Ukoliko je T zona masna, a ostatak lica suh nanosim također tonik, serum kremu na suhe djelove lica i prajmer namijenjen za masnu kozu na T zonu. 

Pohađala sam razne obuke i razne kurseve, moj prvi kurs je bio online kurs (bila je korona) potom su uslijedile privatne obuke, pohađanje Masterclass tečaja kada god bi mi se za to ukazala prilika , a posljednja i možda najznačajnija diploma i obuka koju imam ,koja me malo je reci oborila s nogu i koja je zaista vrijedna spomena je kod  Aleksandre Gudelj u njezinoj akademiji u Vitezu gdje sam pohađala 1:1 naprednu privatnu obuku za edukatora. Oduševila me Aleksandrina profesionalnost i pristup, do sada najbolja obuka na kojoj sam bila, ovo najiskrenije mislim i bez pretjerivanja.

Jako su važne, edukacije i usavršavanja su veliki dio uspjeha svakoga od nas. Učiti ću dok god radim ovaj posao jer mi je u cilju konstantno napredovati. Uvijek se na svakoj obuci/masterclassu može vidjeti nešto novo što možemo da iskoristimo u radu. Konstanto učenje je nešto što je neizostavan dio svakog posla, pa tako i ovoga, znanja nikad dosta. 

Volim zaista sve da radim. Od najbližih, soft varijanti makeup-a , pa sve do svečanijih i jačih varijanti makeupa, boja i sl. Smatram da dobar šminker mora znati da našminka svaki make-up i da ga prilagodi sukladno svome stilu šminkanja jer jedino je stil je ono sto nas razlikuje međusobno jedne od drugih jer svaki šminker ima svoj prepoznatljiv i različit stil ali uvijek moramo znati to da makismalno prilagodimo prema želji klijenta.

Sto se tiče šminke za mladenke osobno mi je ljepše kada je tu u pitanju neka svježija varijanta šminke, sa takvom šminkom za tu prigodu jednostavno nikada ne možete pogriješiti , dakle prozračna šminka ali uvijek volim da nadodam taj dašak glamura koji će šminku učiniti još ljepšom i posebnom, te kako bi mladenka zablistala u punom sjaju ali na jedan elegantan način.

Slijedite svoje snove i ne odustajte nikada i ne dajte da vas ikada i itko sputava. Uvijek kažem da ne poznajem osobu koja se trudila ,a da joj na kraju nije uspjelo. Budite uvijek svoji. Bude i uspona i padova, ali je bitno ne odustati kada dođe pad, jer kako kažu “poslije kiše dolazi sunce” i to je, vjerujte mi, jedna velika istina, jer, sve su nam to VELIKE lekcije. Kada sagledam sve ponosna sam na sebe sta sam uspjela i trudim se iz dana u dan i veselim se novim i iskušenjima i uspjesima, a tako želim i svima ostalima, da budete ponosni na sebe i da slijedite svoje snove i gurajte na najjače.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here