Prvi festival ženskog zdravlja u BiH izazvao veliki interes

0

Jučer je u Domu mladih u Sarajevu održan Prvi festival ženskog zdravlja, posvećen fizičkom i mentalnom stanju žena u svim fazama njihovih života. Organizator je kompanija Sfera d.o.o. Mostar i portal i časopis BeautiFUL.

Festival je okupio brojne posjetitelje i stručnjake iz oblasti zdravstva, predstavljajući spoj izložbenog dijela, gdje su kompanije predstavile svoje proizvode, te konferencijskog dijela, fokusiranog na edukaciju i dijalog o najvažnijim temama vezanim za žensko zdravlje. Učesnici su imali priliku čuti stručnjake iz različitih oblasti medicinske prakse koji su dijelili dragocjena saznanja o pitanjima od životne važnosti, uključujući umjetnu oplodnju, intimno zdravlje žene, predmenopauzu i menopauzu, njegu kože u zreloj dobi, ishranu, metabolizam i druge.

Festival je svečano otvorila Sanja Čustović, pomoćnica federalnog ministra zdravstva koja je istakla važnost održavanja ovakvog doađaja za žene u BiH. Nakon svečanog otvaranja predavanje je održao dr. Admir Rama, specijalista ginekologije i akušerstva koji se u svom govoru posebno osvrnuo na problem neplodnosti predstavljajući medicinski i socijalni aspekt ovog problema.

Dr. Aida Dizdarević Aljović, specijalista ginekologije je govorila o važnosti upotrebe minerala i vitamina u trudnoći. Njeno bogato iskustvo i stručnost pružili su učesnicama informacije o očuvanju zdravlja majke i djeteta tokom trudnoće. Dr. Aida Zujović-Ajanović, specijalista ginekologije i opstetricije, educirala je učesnice o hormonalnom disbalansu i Femmenesence terapiji. Hana Bejtović, magistra farmacije i product manager u Hemofarmu d.o.o, govorila je o značaju održavanja balansa vaginalne mikroflore i njenog utjecaja na žensko zdravlje.

Dr. Suzana Tubić u svojom predavanju je govorila o inovativnim pristupom u prevenciji i terapiji infekcija urinarnog trakta. Suzana Toplić Berberović, osvrnula je o važnosti intimne njege, s posebnim naglaskom na proizvode od Tosame, obećavajući praktične savjete i informacije o održavanju intimnog zdravlja. Željka Gajić iz Premiumpharme govorila je o vezi između stresa i ženskog zdravlja.

Dr. Tamara Jovović, specijalistica dermatologije, detaljnoj je objasnila promjene na koži koje se javljaju u predmenopauzi i menopauzi, pružajući učesnicama dragocjene informacije o očuvanju kože tokom ovih životnih faza.

Dr. farmaceutskih nauka Una Suljić-Fatić predstavila je utjecaj prirodne kozmetike na kožu, naglašavajući važnost personalizirane kozmetike za žene. Kroz njene savjete, učesnici su stekli širu sliku o tome kako odabrati proizvode koji najbolje odgovaraju njihovim individualnim potrebama i tipovima kože.

Magistrica farmacije Berina Hrkić oduševila je prisutne predavanjem o ljekovitom bilju i njegovoj ulozi u očuvanju mentalnog zdravlja. Kroz prezentaciju Hrkić je pružila vrijedne informacije o prirodnim metodama podrške zdravlju.

Zolotić Tarik, magistar nutricionizma iz Anti-Age Sarajeva, predstavio je uzbudljive koncepte o dopunama prehrani prilagođenim potrebama žena. Njegovo predavanje ponudilo je korisne savjete o prehrani i dodacima koji mogu poboljšati zdravlje i dobrobit žena. Učesnici su saznali o ključnim aspektima ishrane koje mogu podržati njihovo zdravlje i vitalnost u svakodnevnom životu.

Pored predavanja i drugih sadržaja posjetiteljice su imale priliku besplatne analize kože i analize vitaminskog sastava organizma.

Prvi Festival ženskog zdravlja predstavlja značajan korak ka promociji ženskog zdravlja u Bosni i Hercegovini i otvara vrata daljnjim inicijativama usmjerenim ka podizanju svijesti o važnosti brige o zdravlju žena u društvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here