MOZGALICA DL – Lavlja griva  

0
413

Naučnik, mikolog i uzgajivač medicinske Lavlje grive, Peter Stamets u svojim radovima je istakao dva najznačajnija istraživanja kojima je dokazano da ova gljiva ima pozitivan utjecaj na mozak čovjeka. Stamets preporučuje Lavlju grivu kao terapiju za Alzheimerovu bolest, demenciju, depresiju i anksioznost, tinitus, multiplu sklerozu i mišićnu distrofiju.

Godine 1991. Japanac Sr. Kawagishi i odjel za Neurobiologiju mozga i Research University of California L.A. iz ove gljive uspjeli su izdvojiti dvije molekule aktivnog sastojka Cyathane derivata (hericenon i erinacin), koji stimulišu proizvodnju nervnog faktora rasta – NGF (nerve growth factor). Od ovog velikog saznanja broja in vivo i in vitro istraživanja potvrdila su da gljiva može obnoviti neurone, odnosno da Lavlja griva uspješno obnavlja mijelinski omotač nervnih stanica i pomaže kod provođenja nervnih signala kroz tkivo. 

Još jedno istraživanje provedeno je 2010. godine u Japanu na grupi od 30 žena koje su patile od menopauze. Ovo istraživanje dokazalo je da su žene koje su uzimale Lavlju grivu imale veću sposobnost reduciranja depresije i anksioznosti, odnosno bile su vedrije i bezbolnije su se nosile sa menopauzom. 

Mozgalica DL – Lavlja griva je medicinska gljiva koja ima niz benefita kada je zdravlje u pitanju. Poboljšava kognitivne funkcije i djeluje protuupalno. Također se za ovu gljivu kaže da tjera depresiju i vraća dobro raspoloženje. Jednako se koristi u medicini, kao i u kulinarstvu. Veliki restorani se doslovno grabe za ovu gljivu koja se sastoji od 20% proteina, te je okusom slična okusu škampa i jastoga.

Doprinosi zdravlju  nervnog sistema i poboljšava pamćenje i fokus, pomaže kod mišićne distrofije i multipla skleroze.

Mozgalica DL – Lavlja griva je odlična hrana za mozak, jer potiče produkciju faktora rasta nervnih stanica koje mozgu pomažu procesuiranje i prijenos informacija. Spomenute aktivne tvari iz Lavlje grive (hericenon i erinacin) uspijevaju utjecati na mozak zato što zbog svoje niske molekularne težine lako prelaze iz krvotoka u mozak. Osim što obnavlja neurone, aktivne tvari iz Lavlje grive ponovo izgrađuju zaštitnu mijelinsku ovojnicu nervnih stanica. Na taj način se poboljšava neuronska provodljivost za signale koji su ključni za komunikaciju između nervnih stanica. 

Lavlja griva zbog blagotvornog utjecaja na autoimuni nervni sistem može ublažiti iritabilnost, anksioznost i depresiju. Mozgalica DL – Lavlja griva je bogata antioksidantima koji podražavaju zdravlje naših stanica i olakšavaju transport energije među stanicama. Također smanjuju lučenje mliječne kiseline nakon intezivne fizičke aktivnosti. 

Prirodna antibakterijska svojstva Lavlje grive i beta glukan polisaharidi koje sadrži, dovoljno su jaki da zaštite crijeva od štetnih bakterija poput Helico bakter. pylori. Oboljeli od dijabetesa također imaju korist od Lavlje grive jer ona snižava nivo glukoze, sprječava polidipsiju i obuzdava snažnu žeđ svojstvenu šećernoj bolesti. 

Tinitus – Poznato je da se «zujanje u ušima» može javiti uslijed niza zdravstvenih problema. Međutim, ukoliko je u pitanju upala ili oštećenje slušnog nerva, Mozgalica DL – lavlja griva će djelomično ili u cijelosti pomoći u oporavku istog. 

Važno je zapamtiti – Mozgalica DL – lavlja griva ima pozitivan učinak na regeneraciju moždanog nervnog sistema, te je pogodna kod oboljenja poput:

Alzheimera, demencije, anksioznosti, depresije, mišićne distrofije, multipla skleroze, tinitusa, problema probavnog trakta, te mnogih drugih. Doziranje je u ovisnosti sa stepenom zdravstvenog problema, predlaže se 1-2 kapsule pola sata do sat nakon doručka. 

Ukoliko se piju 2 kapsule, treba ih popiti odjednom, a ne u dva navrata. Nema kontraindikacije sa lijekovima, a opreznost kod upotrebe se sugeriše dijabetičarima, te bi stoga trebali tražiti savjet dijabetologa. Kao i svi proizvodi naše kompanije, tako i Mozgalica DL prolazi sve analize, te se može kupiti u apotekama širom BiH. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here