Na Globalnoj konferenciji iz hirurgije i anestezije u Dubaiju jedini predstavnici iz BiH – Amela i Reuf Karabeg

0

Održali su predavanje iz oblasti  hirurgije dojki. Najnovija metoda koja je razvijena u Poliklinici ”Karabeg” i objavljena u referentnom indeksiranom medicinskom časopisu i dalje izaziva veliki fokus zbog svoje inovativnosti za bolje rezultate u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji simbola ženstvenosti, atraktivnosti, te materinstva-dojke.

Globalna konferencija hirurgije i anestezije održala se u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Na kongres je pozvano 36 predavača iz cijelog svijeta kao što su: USA, Australija, Kanada, Indija, Južna Koreja, Evropa (UK, Belgija, Njemačka, Poljska, Italija, Grčka, Irska,BiH itd.), te zemlje domaćina UAE.

Konferenciji su prisustvovali, kao pozvani predavači, prof.dr Reuf Karabeg i prim.dr Amela Karabeg koji su bili jedini predstavnici iz BiH i regije. Kongres je imao za cilj prikazivanje najnovijih postignuća u anesteziološkim i hirurškim istraživanjima.

Profesor Karabeg (koautor je i prim.dr. Amela Karabeg) su imali predavanje iz oblasti  hirurgije dojki. Najnovija metoda koja je razvijena u Poliklinici ”Karabeg” i objavljena u referentnom indeksiranom medicinskom časopisu i dalje izaziva veliki fokus zbog svoje inovativnosti za bolje rezultate u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji simbola ženstvenosti, atraktivnosti, te materinstva-dojke.

”Drago nam je da smo prezentacijom naše ideje i metode operacija grudi (estetskih i rekonstruktivnih) predstavili nešto novo, kako i jeste cilj konferencije. Kako su već dolazile kolege iz inostranstva, nakon prezentacije najavljuju se  i kolege iz drugih dijelova svijeta da dođu u Sarajevo i vide praktičnu primjenu inovacije u našoj poliklinici”, kazao je prof.dr. Reuf Karabeg.

”Svaki kongres je prilika za naučiti, ali i prenijeti znanje. Sretna sam zbog toga što ne samo da učimo, nego i prenosimo znanje. Imamo šta ponijeti kući i onima koje interesuje kazati novosti. Bitno je da se zastava BiH ”zavijorila” na ovako značajnom skupu, te na neki način i zastava naše poliklinike”, istakla je prim.dr. Amela Karabeg.

Zaista je prelijepo i korisno biti ovdje. Kao opšti i estetski hirurg, te predavač studentima, imam priliku u svakodnevnoj praksi primijeniti ono viđeno, a čime se bavimo u poliklinici. Također, imam priliku prenijeti studentima i kolegama s kojima sarađujemo i koji su zainteresovani prenijeti najnovija dostignuća iz hirugije rascjepa nepca i usne, karcinoma GIT trakta, dječje hirurgije, robotske hirurgije iz više oblasti, minimalno invazivnih procedura, Da Vinci robotske vaskularne hirurgije, transfuzije krvi, povreda i preloma, karcinoma dojki, onkologije, rizika i komplikacija i rješavanja istih u hirurgiji, replantacija-prišivanja traumatski amputiranih dijelova tijela, novosti iz anestezije, protokole liječenja raznih procedura, zdravstvene njege i slično”, zaključio je Reuf Karabeg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here