Nejra Bećirević: Za svoje klijente nudim samo najbolje. Mojom posjetom beauty sajma u Kini, donijela sam mnoštvo noviteta!

0

Sebi svake godine zadam novi cilj koji moram ostvariti i trudim se do tog datuma ispuniti. To me pokreće kada se ostvari cilj. Ove godine to je bila Kina i uspjela sam.

Intervju: Nejra Bećirović, vlasnica kozmetičkog i frizerskog salona i edukator

Nejra Bećirović, rođena 1984 godine u Sarajevo. Sa 11 godina počinje plesati latinoameričke plesove i zaljubljuje se u španjolske frizure, tada svojim roditeljima saopštava da će postati frizer. Već je 24 godine u svijetu frizura. Velikih uspona i padova privatno i poslovno, ali na kraju uspijeva ostvariti san koji je zamislila. Radila je kod nekoliko poslodavaca, zatim 2016. otvara svoj prvi salon u Centru grada i 2022. otvara novi veliki salon sa proširenjem usluga. Edukuje svoje sadašnje i novo znanje, mnogo novih edukacija završava  kod poznatih edukatora. Udaje se po drugi put 2014., te se ostvaruje u ulozi majke.

Nejra pokazuje koliko daleko može otići, u svakom smislu te riječi, kako bi svojim klijenticama pružila najbolju uslugu svog salona. U njenom salonu je sada popularna tehnika ICE I TAPE IN, ugradnja kose. Tražeći najbolju dlaku, kosu s kojom će raditi u septembru je posjetila Kinu i sajam, te već dogovorila ozbiljne saradnje. Ko kaže da je nešto nemoguće, Nejra ga ubjedi u suprotno. U nastavku pročitajte više.

Draga Nejra, već ste dugo u beauty industriji, kakav je bio Vaš početak i koliko se razlikuje naspram svega što ste ostvarili do danas?

U moje vrijeme kada sam ja počinjala nije bilo tako puno edukacija, online edukacija, mnogo smo bili samouki. Sada je sve to dostupno, samo je potrebna volja. Tada sam dosta radila kako bi se čulo, što se kod nas kaže od usta do usta i mnogo sporije je išlo. Morali smo dosta vremena provoditi kao učenici u salonu što je dosta dobro. Danas djeca nemaju prakse više od jednog dana. Smatram da se zanat ne može naučiti tako i da je potrebno dosta vremena. Svaka izgradnja svog brenda ne dolazi odjednom, potrebno je vrijeme, dosta patnje prođete da bi počeli rasti. Prvo kreće rad kod poslodavca i dugo traje da bi se postiglo iskustvo. Ne samo zanat, nego i psihologija sa klijentima, menadžerstvo, ljubaznost, te dosta neuspjelih frizura i nervoze. Pored frizerske struke počela sam raditi šminkanje i permanent šminku i u tome sam širila svoje znanje. Nadograđivala sam se stalno u beauty svijetu. Zatim sam radila na kvalitetu i izgradnji svog branda. Danas je sve drugačije, nakon 24 godine imam puno iskustva, klijenata, radnika i učenika. Žene dolaze jer sam im dala svoje povjerenje, a to se ne postiže preko noći.

Koliko ste se proširili u novom salonu i koje ste sve novitete uveli?

U starom salonu je bilo 27 kvadrata, a sada smo u 150 kvadrata sto znači da smo dobili dosta prostora za širenje usluga. Ubacili smo pedikir, manikir, trepavice, nadogradnju kose, laser za skidanje obrva i tetovaža, carbon peel rad sa laserom, sve vrste frizerskih usluga, permanent obrva, microblading i micropigmentacija, šminkanje.

Proširenjem salona se proširila i potreba za djelatnicama. Na koji način birate vaše radnike, je li potrebno prethodno iskustvo ili ih vi obučavate?

Svi znamo da je preteško naći odgovarajućeg radnika. Meni nije toliko bitno znanje koliko kućni odgoj i lična higijena. Jako mi je bitno da djevojka lijepo izgleda i da se zna ponašati. Ja ulažem u sve svoje radnike, ne samo zanat već i rad na ličnom razvoju. Bitno mi je dok su kod mene da su najbolje. Uvijek primam jednu po jednu djevojku i pitam za neko vrijeme sve uposlenice kako njima odgovara. Bitno mi je da svi funkcionišemo. Ako jedna odudara nažalost ne može ostati s nama jer ne smije biti tenzija u salonu. Procijenim da li zadovoljava sve što znam da je potrebno i da li ima potencijala za napredovanje. Bitna je energija među svima nama. Naravno nikada se ne može sve posložiti onako kako bih ja željela.

Pored brojnih edukacija, odnedavno se možete pohvaliti i onom za nadogradnju kose. Kolika je zapravo potražnja kod žena za dugom kosom?

Ja dugo godina radim keratinsku nadogradnju, ali sam išla u Beograd po novo znanje ICE metode i TAPE IN metode nadogradnje. Danas to postaje sve više popularno i djevojkama promijeni lični opis za par sati. Zadnju godinu dana smo se mnogo posvetili nadogradnji i dobro nam ide. Mnoge žene nadograđuju kosu samo zbog gustoće kose, a ne dužine. Trudimo se da uklopimo boje, da se što manje primijeti da je to nadogradnja. Imate neke žene koje nikada u životu nisu imale dugu i gustu kosu i kada probaju postaju ovisnice jer im se to svidi. Nadogradnja kose je luksuz i dosta je skupa. Mi žene smo lude i ostavit ćemo od usta da budemo zadovoljne sobom bez obzira koliko to košta. Mi radimo trenutno na potražnji najbolje kose da budemo prepoznatljivi po kvalitetu kose. Po meni je kvalitet broj jedan kada su sve usluge u pitanju.

Znamo da duga kosa zahtjeva dosta njege i redovno održavanje. Koji su vaši savjeti za zdravu i njegovanu kosu?

Redovno šišanje i kućna njega. Maska se ne može staviti i saprati, svi znamo da tamo piše 3 minute, ali od toga nema ništa. Savjetujem pranje šamponom 2x, sušenje peškirom i stavljanje maske za suhu i oštećenu kosu, te dobro je počešljati, staviti peškir i čuvati koliko god možete. Dok radimo po kući, pravimo ručak ili pijemo kafu maska stoji, nakon par sati idemo na tuširanje i kosu samo saperemo. Kosa će biti kao svila.

Nedavno ste bili u posjeti Kini, koji je bio razlog toliko dalekog puta?

Povod mog odlaska u Kinu bila je velika želja da posjetim tu zemlju ali isto tako nisam sigurna da je iko daleko otišao u potrazi za novitetima i savjetima. Htjela sam vidjeti njihov pristup beauty industriji, te naučiti nešto novo što nema nigdje. Htjela sam kupiti aparate i preparate koje bih prva dovela na tržište BiH. Izlagači su bili iz cijelog svijeta, te sam dobila mnogo novih kontakata i saradnji. 

Zaista se trudiš da si u koraku sa svim novim trendovima, svojim klijenticama da omogućiš sve novitete. Šta je to što vas toliko gura naprijed, otkud crpiš snagu i inspiraciju?

Volim da uljepšavam žene, jer se mi zadovoljavamo sitnicama. Uživam u svom poslu koji radim 24 godine. Kako sam starija želim sve više i više, ne novca, nego uspjeha. Sebi svake godine zadam novi cilj koji moram ostvariti i trudim se do tog datuma ispuniti. To me pokreće kada se ostvari cilj. Kada se počnu otvarati putevi i prilike ne treba nikada odbijati, jer prilika samo jednom bude! Mnoge ispunjene žene, poznanice, klijentice me često hvale kako sam brza, sposobna, vrijedna i to mi bude drago čuti jer nekada nismo svjesni svojih kvaliteta. Meni lično je najbitnije da sam sretna u porodici sa svojom djecom i sa svojim mužem. Oni su moj jedini život, jedini cilj i jedini pokretač. Ako je tu sve kako treba ja mogu sve! Podrška za uspjeh od partnera za mene je jako bitna kao i njegovo mišljenje koje ja isključivo jako cijenim. 

Za kraj, možete li nam izdvojiti jedno iskustvo koje rado pamtite i prepričavate?

Stvarno se moram pohvaliti da u nas salon dolaze tako divne žene, sa kojima imam samo divna iskustava. No međutim tu i tamo se susretnemo sa nekim neugodnim situacijama. Ovo iskustvo sigurno neću zaboraviti: Od otvaranja salona imali smo jednu klijenticu koja je bila nezadovoljna šta god da joj se uradi na kosi. Prvi put je došla u salon sa uništenom kosom koju smo 3 godine step by step oporavljali, no međutim njenim ekspresijama i nezadovoljstvu nije bilo kraja, iako smo joj kosu oporavili. Trpjeli smo tri godine, ali nakon toga odlučili smo joj reći da napusti naš salon i da nas više ne zove za termine, te neka nađe novi koji će joj trpiti nezadovoljstvo, ničim izazvano. Ovo ne smatram profesionalnim sa naše strane, ali na neke stvari se jednostavno mora staviti tačka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here