Njegujte svoju kožu i poslije sunčanja

0

Koža pamti svaki stres, loše prehrambene navike, svako izlaganje suncu i sve što ostavlja vidljive tragove i ubrzava proces starenja. 

Zaštita kože od sunca i UV zračenja treba da vam bude na prvom mjestu na spisku stvari koje morate završiti prije odlaska na ljetovanje. UV zrake stimulišu pigmentaciju i tamnjenje kože, ali i prodiru duboko u kožu te uzrokuju oštećenje elastičnih i kolagenih vlakana, što rezultira foto-starenjem.

Šta je kolagen?

Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u tijelu. Može se naći u kostima, zglobovima, hrskavici, sluznici unutrašnjih organa, i što je najvažnije, u koži. Kolagen pomaže u održavanju integriteta kože tako što pruža elastičnost, čvrstoću i zadržava vlažnost, ali s godinama koža gubi čvrstoću i elastičnost te postaje suha i naborana, jer joj se smanjuje sadržaj kolagena. Uz to, oksidativni stres izazvan onečišćenjem, prekomjernim izlaganjem UV zračenju, lošim načinom života i prehranom također ubrzava proces starenja. 

Kako UV zračenje djeluje na kolagen?

UV zračenje može uzrokovati razgradnju kolagena većom brzinom od normalnog starenja. UV zračenje istovremeno smanjuje proizvodnju kolagena za oko 80%. U fotooštećenoj koži zabilježeno je značajno smanjenje sinteze kolagena u poređenju s fotozaštićenom kožom. UV zračenje je također jedan od glavnih tvoraca slobodnih radikala koji mogu povećati broj enzima koji razgrađuju kolagen

Dakle, ako oštećenje od sunca predstavlja takvu prijetnju našoj koži, šta možemo učiniti da se borimo protiv toga? Adekvatna hidratacija, korištenje krema za sunčanje, zadržavanje u hladu i sl. odlični su načini za smanjenje štete od sunca do određene mjere. Međutim, možemo li učiniti još više za održavanje zdravlja kože?

  • Jedna od tih stvari je poticanje apsorpcije i proizvodnje kolagena. Održavanje stalne razine kolagena može pomoći tijelu u održavanju optimalnih nivoa hidratacije. Kada tijelo ne može proizvesti novi kolagen tako učinkovito, upotreba dodatka kolagena sljedeći je najbolji korak. Dobar dodatak kolagenu napravljen je s kolagenima koje tijelo može lako apsorbirati. Izvrstan primjer za to je Solgar® Collagen Hyaluronic Acid Complex koji sadrži patentirani sastojak BioCell Collagen ll®, jedinstveni, visokoapsorbirajući oblik kolagena, zajedno s hijaluronskom kiselinom i hondroitinom. BioCell Collagen ll® klinički dokazano smanjuje fine linije i bore, povećava hidrataciju kože i povećava sadržaj kolagena u dermisu kako bi podržao strukturu i elastičnost kože. Ta formulacija uključuje vitamin C koji djeluje u sinergiji s BioCell Collagen II™ kako bi pomogao stvaranju kolagena te osigurao i zaštitio ćelije od oksidativnog stresa.

SOLGAR COLLAGEN HYALURONIC ACID COMPLEX TBL A30 | Solgar vitamini i minerali

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here