HomeInspirativne pričeOvo ne smijete raditi s vašom kosom savjeti svjetskog fashion gurua Emerika...

Ovo ne smijete raditi s vašom kosom savjeti svjetskog fashion gurua Emerika Gudelja

Vodite računa o svojoj kosi tako da na okolinu ostavljala impresivan dojam

Piše: Emerik Gudelj

Emerik Gudelj je od 2001 godine vlasnik frizerskih salona u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Glavni je stilist i frizer supervizor na Novoj tv, rtl televiziji i obn-tv.  Osmišljavao je i realizovao frizure i vizualne identitete za mnoge javne, tv i estradne ličnosti. 

Sa svojim je timom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini odrađivao mnoge modne revije i tv spektakle. Danas u Mostaru vlasnik je frizerskog studija kojeg posjećuju dame i gospoda koji prate modu i trendove, te oni koji za svoju kosu biraju najbolje.

Uvod: Početkom godine svi želimo ispuniti neki cilj i nekoliko želja. Neka jedna od želja bude intenzivna njega kosa tokom cijele godine. Kliše je govoriti koliko je kosa ukras svake žene, ali složit ćete se da se isto pravilo ne pokazuje u praksi. U ovom tekstu donosimo vam savjete kako tretirati i njegovati vašu kosu, i šta činiti, da bude lijepa, zdrava i podatna, kako bi se sviđala i vama, a na okolinu ostavljala impresivan dojam. Za časopis BeautiFUL piše Emerik Gudelj.

Krenimo žustoro i prvo stavimo naglasak na najčešće greške koje činimo sa kosom!

Prvi pogrešan korak je – pranje kose agresivnim šamponima.

Danas na tržištu postoje raznorazni i dobri i loši šamponi, no i dobar šampon, može naštetiti vlasištu ukoliko šampon birate prema dopadljivoj bočici, mirisu i teksturi, ne uzimajući u obzir je li isti prilagođen vašem tipu vlasišta i tipu vaše kose.

Veoma je važno odabrati pravi šampon za vaš tip kose, a najbolja varijanta je odabrati ga u saradnji s vašim frizerom kako ne bi došlo do kontraefekta, da postane neprijatelj vaše kose.

Isto vrijedi i kod odabira regeneratora, koje dame najčešće stavljaju u prevelikoj količini, kako bi im raščešljavanje kose bilo laganije, a u suštini čine štetu, iritiraju vlasište i čine da im se kosa prekomijerno i brzo zamasti.

Drugi pogrešan korak su – proizovodi za kosu iz kućne radinosti.

Internet je prepun recepata za njegu kose od prirodnih sastojaka i sastojaka koje imate u frižideru. No svaki sastojak nije dobar za svaki tip vlasišta niti za svaku kosu. 

PH balans vlasišta često znaju poremetiti pakunzi, neadekvatno pripremljeni i time učiniti da se vlasište previše zamasti, a efekt na kosu zna biti potpuno suprotan, a u takvim proizvodima većina frizera često vide više štete nego koristi.

Treći korak koji ne preporučujem je – bojenje kose kod kuće.

Ukoliko ste tip koji radije boji kosu kod kuće, nego da to prepuštaju profesionalcima, preporuka je držati se nijanse koju ste postigli i s kojom ste zadovoljni, jer jedino tako nećete napraviti veću štetu.

Pokušaji “igranja” frizera te upuštanja u radikalne promjene boje, najčešće završavaju katastrofično. Mali broj dama zna da boja ne posvijetljuje boju i da se radikalna posvijetljenja ne mogu postići bez upotrebe izbijeljivača, pa se danas jako često mogu susresti žene neukusno šarenih varijantih boja kose. Isto tako radikalna promjena boje iz svijetle u tamnu u rukama amatera najčešće završava u neželjnom zelenom tonu.

Nikako ne raditi – pranje kose vrelom vodom.

Vrela voda je veliki neprijatelj vašeg vlasišta i kose, osim što dehidrira vlasište uklanja prirodnu neophodnu masnoću, a to pospješuje lomljenje vlasi i gubitak kose. Također agresivno trljanje kose pri pranju i sušenju potječe lučenje žlijezda lojnica, čime se izlučuje veća količina sebuma i kosa se više masti. Pojačano mašćenje kose iziritirati će i prekomjerna upotreba popularnih maskih za kosu. Maska se isključivo stavlja na vrhove kose.

Izbjegavati – prečesto nošenje gumice za kosu.

Gumica za kosu je veliki neprijatelj vlasi, pogotovo tanke gumene ili silikonske gumice. Njih treba koristiti jako rijetko jer kosu na mjestu gdje je postavljamo, ošteti nepovratno. Svilene gumice su nešto blaže, no i njih treba izbjegavati što je više moguće iz razloga što svako vezanje kose optereti čeoni dio vlasišta i zaliske, te kosa na tom mjestu s vremenom postaje rijeđa.

Ukoliko se nalazite u situaciji da vam kosa smeta pri obavljanju neke radnje zakopčajte je što labavijom kopčom.

Šta je sa stilizovanjem kose?

Za mnoge dame upotreba pegle za kosu i sušila je gotovo svakodnevna rutina. Jedna od najvećih grešaka pri korištenju pegle je peglanje mokre ili vlažne kose.

Kosa je strukturom slična koži i kada je u kontaktu s vodom, postane osjetljivija. Ukoliko je agresivno četkamo, dok je mokra, sušimo prejakim fenom ili peglamo, kosa se rapidno uništava.

Kosu je najbolje pustiti da se sama osuši. Osim što se neće isušiti, neće biti ni naelektrizirana. Korištenje preparata za zaštitu kose od topline je neophodno, ukoliko niste sretnica da možete svaki put kosu pustiti da se prirodno osuši.

Šišanje u kućnoj radinosti?

“Samo ću podrezati vrhove” ili “mogu sama ošitati šiške” varijante su koje često završavaju katastrofalno. Bilo kakvo šišanje kose kod kuće treba izbjegavati ,jer pogreške su često nemoguća misija za popravak čak i vještim frizerima. I naoko jednostavni ravni rez nije lagan za ošišati kako se to mnogima na prvu čini. 

Stoga, ukoliko vas uhvati inspiracija za samošišanjem, odložite makaze i trk kod frizera.

Blanširanje kose?

Jedna od najopasnijih metoda dekolorizacije kose je blanširanje iako se danas u gotovo svakoj drogeriji prodaju blanševi, to je vrlo opasan preparat u rukama nestručnjaka. Osim što će, ako ga nanesete na kosu sa neadekvatnim hidrogenom  trajno izgoriti kosu, a ukoliko ga se nanosi na vlasište može biti opasan po zdravlje te izazvati velike opekotine.

Izbjeljivanje ili blanširanje ni u snu ne radite kod kuće. Takve zahvate prepustite stručnjacima.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE