HomeLifestylePerika kao zaštitni stil za prirodno izrastanje kose

Perika kao zaštitni stil za prirodno izrastanje kose

Došao je period opadanja temperatura i hladnog zraka. Zaštitite svoju kosu ove nadolazeće zime. Perike su odličan izbor za zaštitu ako ne želite ići u frizerske salone. 

Nisu sve perike iste, pa čak i ako imate svoju kolekciju kose, trebate se brinuti o prirodnoj kosi koja raste ispod nje. 

Koje vrste perike su najidealnije za zaštitu?

Eksperti za kosu poručuju kako je najbolje birati čitavu periku koja će pokriti vašu kosu u potpunosti, umjesto da je miješate s vašom prirodnom kosom.

Šta da uradim sa svojom prirodnom kosom prije nego što stavim periku?

Najbolje je da napravite pletenice, ali nemojte ih čvrsto splesti da ne biste vukli kosu, što može oštetiti i kosu i tjeme. 

Veličina je bitna, ako su manje pletenice perika će ‘sjesti’ ravnije na vašu glavu. Iako je cilj da zaštitite svoju prirodnu kosu, ipak je morate redovno prati. To je bitan dio rutine, čak iako je sva pokrivena.

Da bi vaša kosa ostala zdrava i hidratizirana, perite je svako 7 do 10 dana. Vaša kosa mora biti u potpunosti suha prije nego što stavite periku. 

Kako da zaštitim rubove?

Ako se kosa puno vuče dolazi do trakcijske alopecije. Neki će prečvrsto splesti pletenice, uzrokujući bol i neugodnost. Nekima se mogu pojaviti bijele izrasline ili natečeno tjeme. To su znakovi da su vaše pletenice prečvrste i da se trebaju ponovo nježno uraditi. 

Stare priče koje kažu da kosa mora biti čvrsto spletena da bi frizura trajala duže nisu istinite. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE