Redukcijska mamoplastika ili smanjivanje grudi

0
440

Iskustvo hirurga, prikladna operativna metoda, pacijentičino povjerenje u hirurški tim i adekvatno postoperativno ponašanje pacijentice su najvažniji faktori za uspjeh i uspješnu realizaciju, ističe Prim. dr. Amela Karabeg.

 

Član udruženja i funkcija Prim. dr. Amela Karabeg. (ISPOD BIOGRAFIJE OBAVEZNO STAVI LOGOTIPE KOJI SE NALAZE U FOLDERU)

 

 

Grudi predstavljaju simbol ženstvenosti. Često se piše o uvećanju gruti, rijetko o suprotnoj proceduri koja u suštini i nije samo estetska, mada je težnja za boljim estetskim rezultatom inkorporirana u (pod)svijest pacijenta. Zato smo odlučili napisati osnovne informacije o estetsko-funkcionalnom značaju smanjenja izrazito povećanih ženskih grudi.

Pacijenti

Interesantno je da pacijentica sa velikom grudima ne doživljava velike grudi kao prednost. Psihološki aspekat makromastije (velikih grudi) može biti jednako devastirajući i često uključuje osjećaj neugode, fizičke neatraktivnosti i nedostatak seksualne privlačnosti i ženstvenosti. Nepoželjna fokusirana pažnja na grudi može biti jako bolna, posebno za mlađe žene.

Poznato je da žene sa makromastijom imaju povećani rizik razvoja karcinoma dojki.  Uglavnom, ženama koje se odluče za operativno smanjenje grudi preporučujemo preoperativni ultrazvučni pregled dojki, ukoliko su u starosnoj dobi do 35 godina. Kod starijih pacijentica od 35 godina insistiramo na mamografiji (rentgenskom snimanju dojki) i ultrazvučnom pregledu.

Hirurška procedura

Operacija smanjivanja grudi je izuzetno zahtjevna, precizna i odgovorna.

Postoji 15-tak različitih metoda ali većina plastičnih hirurga izvodi l-2, koju smatraju najboljom i koja daje trajne rezultate. Što je hirurg iskusniji, sigurno zna i više metoda koje može prilagoditi pacijentu i postići bolji rezultat. Veoma je važno prilagoditi operativnu metodu kliničkom nalazu dojki i želji pacijentice ako je u realnim okvirima. Iskustvo hirurga,adekvatna operativna metoda, pacijentičino povjerenje i adekvatno postoperativno ponašanje su najvažniji faktori za uspjeh. Trajanje operativnog zahvata je oko 2 h.

Slanje uzorka na poatohistološku( PH) analizu je obavezno

Nakon odstranjivanja dijela žljezdanog tkiva, isto će biti patohistološki ispitano ukoliko postoji mogućnost postojanja određene bolesti dojke. Incidencija od 0,4 do 1,1% se nalazi pri takvom PH ispitivanju. Drugim riječima, benefit tih pacijentica je najveći upravo u otkrivanju bolesti u ranoj fazi.

Anestezija, hospitalizacija, postoperativni tok

Operacija se uglavnom radi u opštoj anesteziji. Hospitalizacija traje 24 h.

Želja za normalnim životom koji uključuje mogućnost bavljenja sportom, oslobađanje boli u leđima, vratu i slično, potiskuje sve druge eventualne komplikacije. Ožiljak je najčešće obrnutoga slova «T» kod izrazito opuštenih i velikih grudi. Kod umjereno uvećanih grudi, rez može biti samo uzdužni od bradavice do brazde ispod dojke.

Zaključak

Pacijentica nakon operativnog zahvata bolje funkcioniše, lakše se kreće i bavi se sportom, te što je jako bitno, pronalazi adekvatnu odjeću. Smanjuju se bolovi u leđima kao i maceracije i upale ispod dojki. Osjeća se poželjnijom i atraktivnijom. Dakle, naglašavam, operativni zahvat nije samo estetski već prevashodno i funkcionalni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here