Slađana Jeftić: Uklanjanje boje sa obrvama laserom

0

Činjenice,savjeti i preporuke vezane za lasersko uklanjanje trajne šminke.Piše: Slađana Jeftić majstor i trener za trajnu šminku. Vlasnica salona ljepote „Studio R“ u Prijedoru koji uspješno posluje već 18 godina. Trajnom šminkom se bavi 10 godina usavršavajući svoj rad iz dana u dan. U korak s vremenom i potrebama klijenata laser za uklanjanje trajne šminke je bio neizostavna stavka u salonu. Za laser drugim riječima kaze da je blagoslov koji nam je poslan kako da olakša posao majstorima još više da usreći i pomogne klijentima. U nastavku teksta donosimo vam kvalitetne savjete koje s nama dijeli Slađana Jeftić.

Da li je moguće popraviti ili ukloniti boju sa obrva, odrađenu sa tretmanom trajne šminke?

Obrve na kojima je urađena trajna šminka bilo kojom tehnikom vremenom postaju hladnijeg tona. Moguće je uraditi osvježavanje boje i neutralizaciju hladnih tonova odgovarajućim pigmentom čak nekoliko puta u razmaku od  godinu dana, ali samo ako boja na obrvama nije intenzivno siva, plava ili nekog drugog nepoželjnog tona.

U sljedećim slučajevima neophodno je uklanjanje laserom:

  • boja na obrvama je intenzivnije siva, plava, zelena, crvena…..
  • koža je prezasićena bojom zbog više uzastopnih obnavljanja boje,
  • oblik je neprihvatljiv u smislu nepravilno uradjene forme obrva,
  • promjena tehnike rada i forme obrva.

Koliko često se dešava da su djevojke nezadovoljne i žele prepravku ili skidanje?

Presretna sam jer je svijest o lijepom i prirodnom izgledu obrva sve prisutnija kod naših klijenata. Svakodnevno imam upite i konsultacije vezane za uklanjanje starih ili neželjenih radova na obrvama. Radim obrve već 10 godina i imam na hiljade radova iza sebe. Veoma često i svojim dugogodišnjim klijentima očistim kožu laserom jer je došlo do prezasićenja kože pigmentom i uradim nove obrve.Kada se desi da djevojka želi skinuti boju sa obrva, koliko je proces dug i da li je moguće sve skinuti?

U zavisnosti od toga koliko puta su rađene obrve, kojom tehnikom, kojim pigmentima, koliko duboko je unešen pigment mi možemo samo pretpostaviti broj tretmana skidanja laserom. Kada uđeemo u proces skidanja promjena boje i tempo posvjetljivanja nam sami  nalažu šta trebamo raditi na narednom tretmanu i da li je naredni tretman uopšte potreban. Često je potrebna samo neutralizacija neželjenog tona i to se može odraditi jednim tretmanom. To je u slučaju kad boja nije intenzivna. U ostalim slučajevima je potrebno tri i više tretmana. Razmak između tretmana mora da bude 6 nedjelja tako da  uklanjanje može trajati od 4 mjeseca do godinu dana. Laser najčešće može dovesti boju na pristojan nivo da se mogu sasvim uredno odraditi nove obrve, ali u nekim slučajevima se ipak mora pristupiti drugim metodama uklanjanja kao što je remover.

Da li je tretman bolan i da li mogu svi klijenti ovaj tretman raditi?

Tokom tretmana se osjeća peckanje i koža bude blago crvena sat vremena nakon tretmana. Poslije toga se crvenilo povlači i ne ostaju nikakve posljedice na koži ako je tretman odradjen pravilno. Postoje kontraindikacije kao za svaki kozmetički tretman tipa trudnoće, kožnih oboljenja i uopšte bolesti koje su u toku liječenja, teži pad imuniteta…

Da li se nakon skidanja može raditi nova tehnika popunjavanja/oblikovanja obrva?

Naravno, šest nedjelja  nakon zadnjeg tretmana uklanjanja ili neutralizacije laserom mogu  se raditi nove obrve bilo kojom metodom bez problema. Moram naglasiti da bi koža nakon pravilnog uklanjanja trebala da bude bez posljedica u vidu ožiljaka ili narušavanja strukture.

Preporuka i savjet za sve klijente koji imaju iscrtane obrve.

Moja topla preporuka jeste da objektivno pogledaju svoje obrve. Ukoliko vide neprihvatljiv ton koji nije u skladu sa bojom njihovih prirodnih obrva da se prvo obrate za savjet osobi kod koje su radili obrve. Svaki stručan i savjestan artist bi trebao da svom klijentu objasni u kakvom su stanju trenutno obrve i da mu predloži uklanjanje ili neutralizaciju ako je to potrebno. Klijentima isto savjetujem da ne dozvole, a još manje da insistiraju da se preko intenzivnog starog rada radi novo iscrtavanje.  Ipak se radi o vašoj koži i vašem izgledu.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here