Šta je nekomedogena kozmetika? 

0
498

Nekomedogena’ je pojam koji opisuje kozmetiku koja je formulirana na takav način da je manje vjerovatno da će uzrokovati začepljenje pora (komedona) i puhice. 

Proizvod koji se označi kao nekomedogen ne sadrži sastojke koji su poznati po začepljivanju pora. Ako imate akne, crne puhice ili ste skloni začepljenim porama, korištenje nekomedogene kozmetike moglo bi vam pomoći da umanjite stanje i učestalost pojave akni, puhica, itd. 

Ako ste skloni pojavi puhica i akni, preporučuje se koristiti nekomedogene proizvode, čisto da biste bili mirniji. Provjerite natpise na proizvodina, obično su označeni kao „nekomedogeni“. 

Sam ‘osjećaj’ proizvoda nije dobra indikacija da li je proizvod nekomedogen ili nije. Postoje teži, masniji proizvodi koji ne sadrže komedogene sastojke, ali i lakši proizvodi koji sadrže.

Ako ste neko ko čita oznake, možda možete provjeriti proizvode na komedogenskoj skali. Bilo koji sastojak koji ima ocjenu 2 ili manje smatra se nekomedogenim. 

Ipak, ne dajte da vas to ‘poremeti’, jer čak i sastojci koji su većeg broja mogu biti OK, zavisno od formule i koliko je sastojka zapravo u proizvodu. 

Garantira li da se pore neće začepiti?

Samo zato što je proizvod označen kao nekomedogen to ne znači da neće uzrokovati komedone, samo znači da su manje šanse da se to desi. Svačija koža je drugačija i drugačije reaguje na svaki proizvod. 

Čak i nekomedogeni proizvodi mogu začepiti pore kod određenih ljudi. Ako primjećujete više akni i puhica nakon korištenja nekomedogenog proizvoda, vjerovatno je najbolje da ga prestanete koristiti i da vidite hoće li se stanje popraviti. 

Sjetite se i da samo zato što proizvod nije označen kao nekomedogen, ne znači da će automatski začepiti vaše pore. Ako ste neki proizvod koristili godinama i obožavate njegov efekat na vašoj koži, nema razloga da ga bacite u smeće, čak i ako nije označen. 

Hoće li očistiti akne?

Iako su sve popularniji u svijetu ljepote i njege kože, ovi proizvodi nisu magični. Nekomedogena kozmetika neće očistiti vaše akne, za to će vam trebati tretman čišćenja. Ako želite kontrolisati akne, najbolje je da se obratite stručnjaku, u ovom slučaju licenciranom dermatologu. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here