Šta jesti za zdrave nokte? 

0
358

Mnogo šta može utjecati na izgled noktiju, ali njihovo zdravlje možete sami kontrolisati.  

Nutritivne supstance su najbitnije za održavanje zdravlja noktiju. Baš kao i bilo koji dio tijela, izgled prirodnih noktiju je indikator zdravlja. 

S obzirom na to da postoji korelacija između ishrane i zdravlja noktiju, potrebno je dobro se hraniti da bi nokti bili čvrsti. Evo šta možete jesti. 

Meso i jaja: Nokti se sastoje od keratina. Ishrana bogata crvenim mesom može pomoći rastu i obnovi noktiju. Ako ne jedete meso, možete jesti protein sjemena konoplje, koje je bogato proteinom i željezom. 

Tamno, lisnato povrće: Kalcij, željezo i anbtoksidansi u ovom povrću mogu pomoći zdravlju noktiju. Spanak, na primjer, sadrži A vitamin, folnu kiselinu, željezo, E vitamin i kalcij. 

Narandža i žuto povrće: Tikve i slatki krompir su puni A vitamina, koji daje vašim noktima sjaj i sprječava sušenje. Sadrže i beta karoten koji pomaže zdravlju kože. 

Zdrave masti: Jedna kašika ulja pomoći će koži i noktima u nekoliko sedmica. Tražite ulja bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. 

Temeljac od kostiju: Može biti i pileći i teleći, obje vrste mesa su bogate prirodnim kolagenom, podržavajući zdravlje jačih i zdravijih noktiju. 

Voda: Hidracija je također kontribuirajući faktor sveukupnog zdravlja noktiju. Normalni, zdravi nokti će postati bijeli kada se pritisnu, a zatim će se „napuniti“ kada kapilari ispod povrate svoj prirodni protok krvi. Nokti kojima je potrebno više od pola sekunde da se ponovo napune mogu ukazivati na dehidraciju. Lako rješenje? Pijte više vode.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here