HomeLifesyleŠta morate znati o bojama za kosu?

Šta morate znati o bojama za kosu?

Photo by Karley Saagi

Bojenje kose svima je već toliko uobičajeno da ponekad niti ne razmišljaju o negativnim stranama. Ipak, prije nego se upustite u avanturu bojenja kod kuće, bitno je da znate što su boje za kosu i kako tretirati vlasi kada se jednom obojite.

Želite li bojiti kosu kod kuće, a ne znate koje su vam sve opcije, kroz mali vodič provest će vas stručnjakinja Elizabeth Cuannane Phillips

Kako djeluju boje za kosu

Razni hidrogeni i posvjetljivači za kosu uklanjaju boju s vlasi procesom oksidacije. ‘Oksidacija uništava pigment na vlasima, zbog čega će hidrogen pretvoriti vašu kosu u gotovo bijelu boju ako stoji predugo. Jako izbijeljena kosa često dobiva žuti ton, jer je keratin, od kojeg se kosa sastoji, upravo te boje’, objašnjava Cuannane Phillips za Huffington Post. Dodaje da je neophodno koristiti hidrogen ako želite kosu svjetlijih nijansi od svoje prirodne.

Polutrajne boje najčešće daju prirodniji izgled kose i lakše ih je koristiti kod kuće od onih s većim postotkom hidrogena. U trgovinama ćete naći kombinacije boja koje je dovoljno pomiješati ili samo promućkati. No njima sigurno nećete posvijetliti kosu, a postoji mogućnost da ne pokriju u potpunosti sijede vlasi. Obično traju mjesec i pol te kosa često djeluje isprano pa ćete odmah morati nanijeti novu boju.

Trajne boje za kosu su poznate kao oksidacijske jer su obično spoj vodikovog peroksida, amonijaka i pigmenta željene boje. Trajne boje ne moraju se primjenjivati onoliko često koliko polutrajne ili popularni preljevi za kosu. Formulacija trajnih boja je vrlo komplicirana, a proizvođači će učiniti sve da postignu dugotrajnu boju koja radi minimalnu štetu na kosi. Postoji puno šira paleta trajnih boja te je njima lakše postići prirodan izgled, ali kemikalije koje se koriste su jače i boja obično na kosi mora biti dulje vrijeme.

Boja bez amonijaka sastoji se od organskog kemijskog spoja monoetanolamina (MEA). Koristi se kao zamjena podešivača pH u boji kose i u nižim postocima, a zajedno s ublažavajućim uljima manje je štetna od amonijaka.

Njega kose je obavezna bez obzira na odabir boje

Svi kemijski procesi smanjuju elastičnost vaših vlasi i zbog toga je kosa lomljivija. To ne znači da ćete hodati sijede kose ako to ne želite i da se nećete bojiti, ali morate biti svjesni kako poduzeti odgovarajuće korake koji će njegovati i hidratizirati vlasi.

Najbolji način za borbu protiv suhoće, gubitka sjaja i loma je koristiti šampone koji imaju pojačanu zaštitu i dubinski hidratiziraju kosu. Budući da je kosa možda i tanja nego inače, obavezno nakon svakog pranja koristite regenerator kako biste ju lakše raščešljali sa što manje pucanja vlasi.

tportal.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE