HomeLjepotaŠta su 'jagoda noge'?

Šta su ‘jagoda noge’?

Tako se opisuje tačkasti izgled kože na nogama, a može se pojaviti iz više razloga.

Sitne tačkaste izrasline, koje su slične sjemenu na jagodama, su pore na koži i folikule dlake začepljene prljavštinom, bakterijama i masnoćama. Nasreću, obično nisu štetne i možete ih se riješiti.

Glavni simptom je tačkasti izgled, koji je nekad crvenkast. Tačkice su također izbočene, nema boli ili svraba. Ako osjetite iritaciju i neugodnost, vjerovatno je riječ o drugom problemu. Tada zakažite pregled u dermatologa.

Zbog čega se stvaraju? 

Nisu specifično stanje, već simptom. Mogu biti uzrokovane različitim problemima s kožom. Začepljene pore i folikule, ili ‘komedoni’, su zatvorene i prljavština ispod čini da izgledaju poput jagode. Kada otvorite komedone, na primjer brijanjem nogu, pore ili folikul su otvoreni za zrak. Kada se zrak pomiješa s uljem unutra, ono oksidira i postaje crno.

Kako se riješiti ‘jagoda noga’? 

Mogu se riješiti kućnim tretmanima. Da biste ih se riješili fokusirajte se na uzrok problema. Evo nekoliko savjeta:

  • Češće mijenjajte brijač – tup ili hrđav brijač može iziritirati kožu i dodatno začepiti pore.
  • Koristite hidratantnu kremu za brijanje – može spriječiti iritaciju kože. Počnite čišćenjem kože nježnim sapunom ili kupkom. Kad isperete prljavštinu i bakterije, nanesite sloj kreme za brijanje (s oznakom za osjetljivu kožu). Izbjegavajte proizvode s bojama i mirisima. 
  • Redovno radite piling kože – Tako ćete ukloniti mrtve ćelije koje mogu začepiti fore ili folikulu dlake. Uradite nježni piling i nakon toga nanesite hidratantnu kremu. Možete koristiti i sopstveni scrub od sode bikarbone i vode. 

  • Redovno hidratizirajte kožu – da biste izbjegli suhu kožu i iritaciju. Nanesite nježnu hidratantnu kremu nakon tuširanja, pogotovo ako ste se tek obrijali. To će zadržati vlažnost.
  • Pokušajte s epilatorom – ako osjećate iritaciju od brijanja ili voska, epilator bi mogao biti od pomoći. Epiltor ima mini-pincete koje se rotiraju i izvlače dlaku iz korijena. Iako zvuči bolno, obično se može tolerisati i treba se samo raditi svake dvije do tri sedmice. 
  • Koristite hemijski piling – Mogu ukloniti mrtve ćelije kože bez trljanja. Glikolna ili salicilna kiselina razlaže mrtvu kožu na površini i ispire ih kada pređete vodom. Ovi proizvodi mogu učiniti kožu osjetljivijom, pa koristite zaštitnu kremu od sunca ako ćete izlaziti.
  • Laserska terapija – To je profesionalni način uklanjanja dlaka, koji postaje sve popularniji. Može biti dobra za individualne osobe sa svijetlom kožom i tamnom dlakom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE