Ylang-Ylang: Vrijednosti eteričnog ulja

0
341

Ylang-ylang cvijeće odiše prekrasnim mirisom! A kao esencijalno ulje, pomaže nam sa raznim oboljenjima – koja su, saznat ćete ovdje.

Odakle dolazi Ylang-Ylang?

Ylang-ylang ulje se izdvaja iz cvijeća ylang-ylang stabla. Prvobitno dolazi iz Indonezije i Filipina, ali se danas uzgaja i na drugim mjestima kao što je Madagaskar.

Ylang-ylang: efekat

Ylang-ylang (Cananga odorata) je posebno poznat po izvanrednom i zadivljujućem mirisu. Nije ni čudo što su parfimeri otkrili Ylang-Ylang već u 19. vijeku! U Aziji se također široko koristi kao lijek. Eterično ulje ima antikonvulzivni i opuštajući učinak, a miris stimulira oslobađanje endorfina i serotonina. Endorfini su popularno nazvani hormoni sreće jer imaju umirujuće i opuštajuće djelovanje. Serotonin je poznat i kao hormon koji se osjeća dobro, jer olakšava raspoloženje. Iznad svega, mi znamo o serotoninu iz potrošnje čokolade, jer ona takođe povećava proizvodnju serotonina u mozgu. Osim toga, ylang-ylang se smatra afrodizijakom.

  • Problemi tokom menstruacije: Ulje Ylang-Ylang stabla može imati antikonvulzivni efekat, tako da ga žene često koriste za rutinske mjesečne tegobe i predmenstrualni sindrom (PMS).
  • Stres: miris ylang-ylanga ima balansirajući i opuštajući efekat koji smanjuje stres i napetost.
  • Problemi sa spavanjem: Zbog svog opuštajućeg efekta i stimulacije hormona serotonina, može pomoći u promicanju sna!
  • Seksualno nezadovoljstvo: Ylang-ylang miris ima afrodizijački efekat koji treba da pomogne u seksualnoj averziji i impotenciji. U Indiji se naziva i uljem za ljubav.
  • Njega kože: Ylang-ylang ima antibakterijska svojstva i može se koristiti u njezi stopala i noktiju. Pomaže i sa nečistom kožom.

Bilo kao čisto prirodno eterično ulje, kao gel za tuširanje, ulje za masažu, parfem ili sobni miris – ylang-ylang očarava sve svojim opojnim mirisom.

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here