HomeLjepotaZašto kosa opada više u jesen?

Zašto kosa opada više u jesen?

Jedna osoba u prosjeku izgubi 50 do 100 dlaka svaki dan, iako to varira od osobe do osobe. Ponekad ćete u češlju ili četki pronaći više dlaka nego obično.

To može ukazivati na dvije stvari: sezona je opadanja kose ili imate alopeciju. Šta to znači?

Sezonski gubitak kose

Poput lišća, naša kosa prolazi ciklus počevši od aktivnog rasta, sazrijevanja i kasnije opadanja. Dinamična faza rasta poznata je kao anagen faza. Ova faza traje od 2 do 6 godina, u toku kojeg kosa raste do 1cm u mjesec dana. Faza sazrijevanja zove se katagen faza, traje otprilike 2-3 sedmice, i u toj fazi zaustavlja se rast kose i korijen počinje da se smanjuje. Zadnja faza je telogen faza, tada kosa opada.

U toku tog perioda, kosa ostaje ‘zakačena’ za tjeme ali je neaktivna i onda opada. Cijeli proces opadanja kose u toku jedne sezone zove se telogen effluvium.

Zašto u jesen opada više kose?

Ne postoji naučno obrazloženje zašto nam više kose opada u jesen u poređenju s drugim sezonama, ali postoji nekoliko teorija. Neki stručnjaci vjeruju da nam je potrebno više kose na ljeto, jer nas štiti od direktne sunčeve svjetlosti, a onda ona opada na početku jeseni. Drugi kažu kako stres koji se desi u toku ljeta utječe na opadanje početkom jeseni. Treći, pak, navode kako je nedostatak sunca baš taj pokretač koji utječe na hormone koji su povezani s rastom kose. 

Sezonski gubitak kose nije isto što i alopecija. Alopecija je bolest koja uključuje gubitak kose. Može biti genetska, pokrenuta hormonalnim promjenama, stresom ili lošom ishranom. Drugačija je kod žena i muškaraca, i količina gubitka kose ovisi.

Ako se pitate da li je u pitanju sezonsko opadanje ili alopecija, evo kako ih možete razlikovati. U toku sezonskog gubitka kose, volumen kose i gustoća ostaju isti, i nema primjetne razlike na kosi. Ako imate alopeciju, gubi se gustoća kose na određenim dijelovima ili cijelom tjemenu, te kosa izgleda tanja i nezdrava. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE