HomeFitness&zdravljeZašto nam je potreban D vitamin?

Zašto nam je potreban D vitamin?

Vitamin D nam je potreban u određenim količinama da budemo zdravi i imamo zdrave kosti.

Vitamin D je ustvari hormon 

Da, dobro ste pročitali. D vitamin nije samo nutrijent koji jedete ili vitamin koji uzimate. Također je hormon koji naše tijelo proizvodi kad je koža izložena suncu. Taj se proces dešava zbog naših ćelija, u kojima se nalaze receptori koji stvaraju D vitamin kad apsorbuju UVB zrake. Ne samo da ga možemo praviti, već potrebnu količinu možete dobiti kroz samo sunčevu svjetlost. 

Potreban je za upijanje kalcija 

Također poznat kao kalcifer, D vitaminov glavni posao je da tijelu pomogne da upije kalcij. Činjenica je da ga možemo apsorbovati samo ako imamo dovoljno D vitamina. 

Nedostatak D vitamina je ozbiljan problem 

S obzirom da naša tijela ne mogu upijati kalcij bez pomoći D vitamina, oni koji ga nemaju dovoljno gube gustoću kostiju i imaju povećan rizik od frakture kostiju. Simptomi nedostatka D vitamina uključuju: iznemoglost, promjene raspoloženja, grčeve u mišićima, bol u kostima i zglobovima i gubitak koštane mase. 

Koliko D vitamina je potrebno može varirati 

Preporučeni dnevni unos je 600 IU (međunarodnih jedinica) za zdravu odraslu osobu između 19 i 70 godina, ali za one starije potrebno je nešto više – 800 IU. Moguće je da će vam trebati više D vitamina ako imate nedostatak ili drugu bolest, ali to uvijek provjerite s doktorom. 

D vitamin možete unijeti kroz hranu

Losos, tuna, skuša, goveđa jetra, sir i žumanjak jajeta sadrže D vitamin, a postoji i hrana koja je obogaćena D vitaminom poput zobenih pahuljica i mlijeka. 

Jednako je vrijedno kao i unos putem sunčevih zraka. Iako ga obično blokiramo kremama za zaštitu od sunca, dobra vijest je da ga možemo unositi kroz hranu! 

Možete ga uzimati kroz suplemente 

Suplementi su odličan način da unesete D vitamin. Ipak, uzimajte umjereno jer ni previše D vitamina nije zdravo, a evo i zašto.

vitamin je topljiv u mastima. To znači da će višak D vitamina biti skladišten u mastima ako ga ima više nego što nam treba. „Predoziranje“ D vitaminom formalno se zove toksičnost D vitamina ili hipervitaminoza D. Ako ga imamo previše u svom sistemu, u krvotoku se može nakupiti kalcija (hiperkalcemija) što obično dovodi do povraćanja, mučnina, slabosti, stalnog uriniranja i mogućih problema s kamenom u bubregu ili s kostima. 

Uzimanje D vitamina može biti zabavno

Ako ne volite morsku hranu ili ste alergični, D vitamin možete unijeti kroz šetnju! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE