HomeLjepotaZašto ne biste trebali cijediti puhice?

Zašto ne biste trebali cijediti puhice?

Zašto uvijek uživamo raditi nešto što ne bi smjeli?

Postoji razlog zašto su videi o cijeđenju puhica među najpopularnijim na internetu, zato što je osjećaj odličan! Da, da, znamo da se to ne smije raditi, ali je osjećaj toliko dobar! Čak i kada odlučite biti tvrdoglavi i ostaviti puhicu na miru, svaki put kada prođete i pogledate se u ogledalo, ona je tu i ‘zove vas’, privlači da je iscijedite. Naravno, tu su i crvene puhice koje traju i sedmicama poslije, ali to sad nije bitno. 

Dermatolozi kažu kako se puhice mogu izvući kada se urade pravilno. Međutim, loša tehnika kombinirana s pokušajem da iscijedite neiscjedive puhice je recept za katastrofu. Pročitajte ove činjenice, možda se idući put zaustavite. 

Spriječavate tijelo da zacijeli

Akne su zapravo reakcija vašeg tijela na začepljene pore i bakterije, a ta izraslina znači da tijelo radi nešto u vezi s tim. Ako akne i puhice budete smatrali rješenjem vašeg tijela za neki problem, možda ih nećete dirati. 

Poderat ćete kožu

Kada cijedite puhicu, silom gurate sadržaj puhice na površinu – bakterije, masnoće i otpad. Da biste to učinili morate puknuti kožu. U najboljem slučaju imat ćete otvorenu ranu umjesto izrasline. 

Možete pogoršati stanje 

Umjesto da napravite pomak, možete da pogurati bakterije i masnoće dublje u kožu što će napraviti još veću puhicu.  Ako pritisnete puhicu, vašim prstom ćete gurnuti bakterije i prljavštinu, zbog čega će ona izgledati crvenije, upaljeno, otečeno i inficirano. 

Stvorit ćete još puhica 

Jeste li ikada primijetili da se na mjestu gdje ste iscijedili puhicu stvorila nova puhica? Cijeđenje puhice, bez obzira je li uspješno ili ne, može napraviti novu puhicu. Bakterija, masnoća i prljavština mogu se zarobiti papulom akne ili cistom, mogu se proširiti i stvoriti nove akne. 

Možete napraviti ožiljak 

Sve navedene stavke mogu stvoriti rizik od ožiljka. Ožiljci se pojavljuju i kod ljudi s dubljim cistama. Ove je ožiljke teško liječiti. Sačuvajte novac i vrijeme suzdržavajući se da ne cijedite puhice. 

Shvatite da se više lošeg dešava nego dobrog, i veće su vjerovatnoće da ćete prestati.

S druge strane, trebate znati kako tretirati puhice na pravilan način. Umjesto da ih cijedite nanesite proizvod s dvapostotnom salicilnom kiselinom da izvučete višak masnoća i isušite puhicu. Preko noći možete staviti hidrokoliodnu oblogu koja pomaže koži da se izliječi.

Ako vam ništa drugo ne pomaže i nije vas uvjerilo, pokušajte zadovoljiti potrebu nečim drugim. Cijeđenje puhica je često impulzivna aktivnost, pa pokušajte naći drugu metodu. Možete staviti gumicu oko ruke i igrati se s njom kada dobijete želju da iscijedite puhice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE