Avokado je bogat nutrijentima koji su neophodni za općenito zdravlje, poput vlakana, zdravih masti, C i E vitamina, B6 vitamina, kalija, magnezija i folata. Spanak, s druge strane, bogat je A, C, i K vitaminom, željezom, folnom kiselinom i kalijem, ali i vlaknima.
U nastavku pročitajte kako napraviti ukusni zeleni smoothie od avokada i spanaka.
Potrebni sastojci
- 2 šolje spanaka, bez stabljika
- 2/3 šolje vode
- ½ šolje kefira
- ½ čajne kašike limunove kore i jedna čajna kašika soka
- 1 veliki avokado
- ½ svježeg isjeckanog đumbira
- 2 kašike korijandera
- 1 kašika kolagena (po izboru)
- Manji prstohvat soli
- ¼ krastavca, isječenih u polukrug i smrznutih
- 1 šolja zelenog grožđa bez sjemenki, zaleđeni
Prvi korak
U blenderu napravite pire od spanaka, vode, kefira, limunove kore i soka, avokada, đumbira, korijandera, kolagena (ako koristite) i sol.
Drugi korak
Dodajte smrznuti krastavac i grožđe i miksajte dok ne dobijete mekani pire. Ukus prilagođavajte po želji s dodatnom vodom i limunovim sokom.
Po jednom serviranju: 259 kcal, 6 g masnoće (1.5 g zasićenih masti), 9 g proteina, 212 mg natrija, 43 g ugljikohidrata, 25.5 g šećera (0 dodatnog šećera), 6 g vlakna.