HomeLifestyleDr. Jelena Krčum: Podmlađivanje krvnom plazmom

Dr. Jelena Krčum: Podmlađivanje krvnom plazmom

PRP tretman- PLATELET RICH  PLASMA- podmlađivanje krvnom plazmom

Ova terapije predstavlja  jedno od savremenih dostignuća u medicini, a njena prednost je ta što koristi prirodnu sposobnost organizma da se liječi.

Piše: dr. Jelena Krčum

Dr. Jelena Krčum dolazi iz Banja Luke. Certifikovani je doktor za estetsku medicinu i doktor je stomatologije. 

Jedna od veoma traženih procedura za podmlađivanje kože je PRP tretman tokom kojeg se koriste faktori rasta iz krvne plazme samog pacijenta. Time se omogućava regeneracija tkiva i bolji protok krvi u koži. Koži se popravljaju tonus i elastičnost, te podstiče stvaranje novog kolagena. O PRP tretmanu, njegovom učinku, te ko sve smije ili ne smije da podliježe ovom tretmanu možete čitati u narednim redovima koje je pripremila dr. Krčum.

Kako godine prolaze koža gubi elastičnost, sjaj i tonus. Sadrži sve manje kolagena koji je čini zategnutom i pojavljuju se bore. Jedna od procedura koja pruža izuzetne rezultate u podmlađivanju je tretman sopstvenom plazmom pacijenata – PRP terapija. Ova metoda je jedna od onih koje na prirodan način utječe na stvaranje novog kolagena u koži.

Šta je PRP – Platelet Rich Plasma?

Platelet Rich Plasma je bogata trombocitima (krvnim pločicama). Dobija se centrifugiranjem krvi pacijenta, a serum koji se injektira u kožu je pun trombocita kojih ima i do 4 puta više nego što je uobičajno u krvi, koji ispuštaju faktore rasta. Već više od decenije ova procedura za podmlađivanje je izuzetno popularna zbog efekata koji se pomoću nje dobijaju.

Ovaj tretman pomaže tkivu da se regeneriše i zato se koristi kako za podmlađivanje, tako i za liječenje osteoartritisa i povrijeđenih tetiva i hrskavica. Ova terapije predstavlja  jedno od savremenih dostignuća u medicini, a njena  prednost je ta što koristi prirodnu sposobnost organizma da se liječi.

Čemu sve služi PRP tretman?

Ovaj tretman se od 2005 godine koristi za podmlađivanje, a više od 30 godina u medicini, posebno u ortopediji i kardiologiji.

Primjenjuje se kada je potrebno stimulisati regeneraciju tkiva i brži oporavak:

 • u estetskoj medicini,
 • kod degenerativnih promjena na zglobovima, 
 • u liječenju hroničnih rana,
 • kod povrede muskuloskeletnog sistema.

Kako izgleda PRP procedura?

Ovo je jednostavna dermatološka procedura, gdje se nakon pregleda od strane ljekara  vadi krv, kako bi se iz nje izdvojili trombociti koji otpuštaju faktore rasta, a odbacili leukociti i eritrociti. To se postiže posebnim aparatom koji ih izdvaja pomoću jake centrifugalne sile. U taka dobijen serum dodaju se aktivne supstance koje podstiču trombocite da otpuštaju faktore rasta (growth faktore).

Centrifugirani pročišćeni serum aplikuje se u kožu veoma tankim iglicama, tehnikom mezoterapije.

Tokom 7-10 dana nakon procedure, aplicirani trombociti otpuštaju faktore rasta. Na taj način se postiže bolja hidriranost i prokrvljenost kože, ona je nahranjena i dobija više kiseonika. 

„Drakulin tretman“ ili „Vampirski tretman“ je  jedan od naziva pod kojim je poznata ova metoda.

Ona služi za:

 • stimulisanje stvaranja novih kolagenih mrežica,
 • poboljšanje tena, 
 • održavanje tonusa i svježine kože,
 • liječenje ožiljaka od akni, 
 • pospješivanje rasta kose,
 • uklanjanje bora.

Da li je PRP tretman bezbjedan?

PRP je sigurna procedura jer se tokom nje koristi plazma samog pacijenta te nema bojazni od alergijskih niti imunoloških reakcija organizma.

Koliko se PRP tretmana preporučuje i kada su efekti vidljivi?

Preporuka ljekara je da se procedura obavlja 3-5 puta godišnje, sa pauzama od 4 do 6 sedmica između tretmana. Nema ograničenja kada je riječ o broju tretmana koji se mogu obaviti u toku jedne godine, s obzirom na to da se koristi serum dobijen iz pacijentove krvi.

Prvi rezultati u poboljšanju kože su vidljivi 7 dana nakon PRP tretmana, a krajnji efekat poslije mjesec dana.

Tretman se preporučuje osobama koje žele da kontrolisano stare i osvježe svoje lice, a pritom izbjegnu agresivne tretmane. PRP tretman daje odlične rezultate u kombinaciji sa mezoterapijom, laserskim tretmanom, hijaluronskim filerima.

Ko se ne smije podvrgnuti PRP terapiji?

Apsolutne kontraindikacije za primjenu PRP tretmana:

 • maligna oboljenja,
 • akutne infekcije i 
 • sistemska oboljenja krvi.

Relativne kontraindikacije za PRP terapiju su:

 • primjena kortikosteroida 4 do 6 sedmica prije intervencije,
 • upotreba antiinflamatornih lijekova nedelju dana prije tretmana, 
 • autoimuna oboljenja koštano – zglobnog sistema,
 • antikoagulantna terapija, 
 • hronična oboljenja bubrega i jetre,
 • operacija mjesec dana prije PRP procedure.

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Ekstenzije trepavica kao modni trend

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE