HomeLjepotaMaja Panić: Sve o trajnoj šminki i njenim izazovima

Maja Panić: Sve o trajnoj šminki i njenim izazovima

Usne kriju tajne i pričaju priče, nose gene, izražavaju karakter, bude i prenose emocije.

Piše: Maja Panić, kozmetičar – estetičar

Maja Panić je kozmetičar – estetičar, PMU edukator i inženjer za upravljanje kvalitetom. Živi i radi u Beogradu. U svijetu kozmetologije i trajne šminke je od 2004 godine. Kao permanent make up artista učestvovala je na brojnim obukama u zemlji i inostranstvu. Njena velika strast je stalno usavršavanje i potreba da nesebično dijeli svoje znanje i bogato iskustvo kao master trener Adi Schendel akademije. Dobro došli u njen svijet – svijet prirodnih ljepota i zadovoljnih osmjeha.

Opšta potreba ljudi je da se osjećaju zdravo, psiho – fizički sposobno i sa aspekta estetike zadovoljni svojim izgledom. Evidentno, izgled ostavlja prvi utisak u komunikaciji i može se mjeriti određenim kvalitetom. Iako je ljepota prolazna sa godinama, možemo se potruditi da se taj period prolongira uz pravilan stav prema sopstvenoj estetici. O ovoj izuzetno zanimljivoj temi za časopis i portal BeautiFUL piše Maja.

Sa estetikom se moramo pozabaviti i sa medicinske strane, tako da je savijet iskusnog kozmetičara suštinski važan. Usne predstavljaju jedan od najprepoznatljivijih elemenata i crta fizionomije ljudskog lica. Sa spoljašnje strane prekrivene kožom, a sa unutrašnje krijući veoma važne nerve, arterije, vene, mišiće, po izgledu tanke, pune, ispupčene, zaobljene, sa naglašenim rubom – usne kriju tajne i pričaju priče, nose gene, izražavaju karakter, bude i prenose emocije. Kao takve, usne su veoma važan ukras lica svake žene a estetsko izražavanje usnama igra važnu ulogu u ljepoti žene. 

Trajna šminka usana je jedan od delikatinijih tretmana koji zaista može da proizvede sjajne rezultate i zadovoljne osmjehe naših dama. Upravo zbog toga, a zbog mojih ličnih afiniteta prema ovom segmentu mog posla, posebnu pažnju posvećujem upravo tretmanima trajne šminke usana. Ovom temom, želim da ukažem na izazovne segmente i moguće problematične situacije koje se odnose na kožu usana koju tretiramo, a opet i na rešenja koja našim tretmanom pružamo klijentima. 

Kada govorimo o regiji usana, problematičnom kožom smatra se ona koja je hiper ili depigmentisana, prekrivena mladežima – pogotovo onim iznad nivoa kože, pa i flekama ili izraslinama (Fordyse spots). Uzimanje anamneze klijenta i upoznavanje je vrlo bitna stavka na koju treba da obratite pažnju prije započinjanja tretmana. Ovakvim pristupom osiguraćete sebe i klijenta, ali i napraviti zajednički plan o samom tretmanu, efektima, eventualnim problemima i koracima koji vas zajedno očekuju. 

Tretman trajne šminke

Sam tretman trajne šminke po pravilu isključuje kožu sa problemom medicinske prirode, kao i određena stanja klijenta: trudnoću, dojenje, dijabetes tipa 2, kao i svako oboljenje kože. Trajna šminka se smatra dobrim estetskim rješenjem i na svim problematikama koje ćemo u daljem tekstu navesti. Mladeži, koji se nalaze iznad nivoa kože ne smiju se tretirati mikropigmentacijom, tačnije, pigment se unosi uz samu ivicu mladeža, što zahtjeva izuzetno umijeće i iskustvo kozmetičara ili permanent make up artista koji sprovodi tretman.                    

Promjena boje na usnama 

Bilo da je u pitanju hiperpigmentacija ili depigmentacija, slobodno se tretira, osim ukoliko nije uzrokovana i kombinovana sa nekim specifičnim oboljenjima. Vrlo često je jedan od glavnih motiva klijentkinja upravo neujednačena boja na površini cijelih usana, nekih dijelova a posebno nepostojanje kontura koje trajna šminka vrlo uspješno riješava. 

Svi gore navedeni problemi su svakako detalji kojima moramo posvetiti posebnu pažnju prije i u toku tretmana trajne šminke. Od načina na koji ćemo tretirati određena mjesta, objašnjenja i uputstava koja ćemo prolaziti sa klijentom, do izbora pigmenata i samog načina izvođenja tretmana. U kratkim crtama predstavićemo ključne situacije koje se odnose na problematičnu kožu usana sa kojima se u svom radu možemo suočiti: Fordyce spots – su mala ispupčenja u vidu blijedo žutih, rozikastih ili bijelih tačkica – granulica koje ustvari predstavljaju uvećene lojne žlijezde. Ove promjene na koži usana ne smatraju se oboljenjem i potpuno su bezazlene.

Mladeži na koži usana 

Mladeži, medicinski nazvani melanocitni nevusi, su promene na koži i sluzokoži koje se sastoje od grozdova ćelija koje nose pigment – melanocita. Postoji više vrsta mladeža, različitog izgleda. Mladeži mogu varirati u boji, obliku, veličini i broju u zavisnosti od genetske predispozicije. Većina mladeža je bezazlena, ali u rijetkim slučajevima mladež može prerasti u karcinom zvani melanom.

Depigmentacija i hiperpigmentacija kože usana 

Oba problema mogu biti prouzrokovana različitim stanjima, od kojih su mnoga i medicinski ozbiljna. Upravo zbog toga promjenu boje na usnama treba s posebnom pažnjom tretirati. 

Prije svega, bitno je ustanoviti da promjene, kao što su: staračke pjege, promjene u boji usana (bjeličaste i modre) kod pušača, melasma – bezbojne, smeđe ili sivkaste mrlje na koži usana, nisu kontraindikovane za mikropigmentaciju.

Keloidni ožiljci – su ožiljci koji se sastoje od tkivne mase isprepletenih snopova gustog fibroznog tkiva. Mogu biti sjajni, tvrdi i tamnije pigmentisani u odnosu na okolno tkivo. Pojavljuju se i hipertrofični ožiljci, ali ostaju unutar periferije ožiljka. U procesu mikropigmentacije, skoro da je pravilo da se na ožiljacnom tkivu mnogo teže zadržava pigment u odnosu na zdrave dijelove tkiva.

Posebni tipovi kože 

Posebno crna koža ima od 60 do 70% više lipida od bijele kože i ima veće lojne žlijezde. Sloj melanocitnih ćelija u crnoj koži, ima veću koncentraciju melanocita nego u bijeloj koži. Za primjenu pigmenata za usne, korišctenje toplog tona u pigmentima je najbolji izbor. Ako, međutim, odlučite da koristite hladnu boju, obavezno je zagrijati sa koralnom ili narandžastom nijansom pigmenta. Količina tople boje koju ćete morati dodati u hladnoj boji zavisi od koncentracije melanina (modrog tona) koju klijent ima u usnama.

Svaki problem sa kojim se susrećemo u našoj praksi, ne treba da predstavlja poteškoću i odustajanje, već novi izazov u savladavanju različitih iskustava u daljem radu. Obazrivost i lična odgovornost je prevencije mnogih komplikacija.

Na kraju, veoma je bitno da naglasim da je dobra edukacija, priprema i pažljiv pristup klijentima esencijalan dio našeg posla. Moj pristup u razgovoru i radu sa mladim kolegama se upravo zasniva na ovome i trudim se da istaknem da je širina koju steknemo u svom obrazovanju i razvoju također veoma bitna. Moj put prožimaju različite oblasti u kojima nadograđujem svoje znanje i uvijek se radujem novim saznanjima, kao i mogućnostima koje mi ona pružaju, a samim tim i unaprijeđenju mog posla koje pažljivo gradim u radu sa mojim klijentima. 

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Dr. Jelena Krčum: Podmlađivanje krvnom plazmom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE