#zdravlje – recepti za pripremu zdravog i ukusnog doručka sa jajima!

0

Jaja su jeftina, ali nevjerovatno hranjiva hrana. Ipak, način na koji pripremate jaja može utjecati na njihovu količinu nutrijenata. Ovaj članak istražuje najzdravije načine kuhanja i konzumiranja jaja.

Sadrže relativno malo kalorija, ali sadrže:

  • proteine
  • vitamine
  • minerale
  • zdrave masti
  • razne hranljive materije u tragovima

Različite metode kuhanja

Jaja su ukusna i izuzetno svestrana. Mogu se kuhati na mnogo različitih načina i lako se kombinuju s drugom zdravom hranom, poput povrća. Njihovo kuhanje također uništava sve opasne bakterije, što ih čini sigurnijim za jelo.

Evo analize najpopularnijih metoda kuhanja:

Kuhano

Tvrdo kuhana jaja kuhaju se u ljusci u loncu kipuće vode 6–10 minuta, ovisno o tome koliko dobro želite da bude žumanjak.

Što ih duže budete kuhali, žumanjak će postati čvršći.

Poširano

Poširana jaja kuhaju se u malo hladnijoj vodi. Jaja se bez ljuske stave u lonac s kipućom vodom između 71–82 ° C i kuhaju 2,5–3 minute.

Prženo

Pržena jaja stave se u vruću tavu koja sadrži tanak sloj masti od kuhanja.

Tada ih možete kuhati tako da se jaje prži s jedne strane ili s obje strane.

Pečena

Pečena jaja kuhaju se u vrućoj rerni u posudi ravnog dna dok se jaje ne stegne.

Kajgana

Kajgana se istuče u posudi, sipa u vruću tavu i miješa na laganoj vatri dok ne stegne.

Omlet

Da bi napravili omlet, jaja se tuku, sipaju u vruću tavu i polako kuhaju na laganoj vatri dok ne postanu čvrsta.

Za razliku od kajgane, omlet se ne promiješa kad se nađe u tavi.

Mikrovalna pećnica

Mikrovalne pećnice mogu se koristiti za kuhanje jaja na mnogo različitih načina. Za kuhanje jaja u mikrovalnoj pećnici potrebno je mnogo manje vremena nego za štednjakom.

Međutim, obično nije dobra ideja u mikrovalnoj pećnici kuhati jaja koja su još uvijek u ljusci. To je zato što se u njima može brzo stvoriti pritisak i oni mogu eksplodirati.

Kuhanje čini neke hranjive sastojke probavljivijim

Kuhanje jaja čini ih sigurnijim za jelo, a također olakšava probavu nekih njihovih hranjivih sastojaka. Jedan od primjera za to su proteini u jajima. Studije su pokazale da postaje probavljivije kad se zagrije.

U stvari, jedno istraživanje otkrilo je da bi ljudsko tijelo moglo koristiti 91% proteina u kuhanim jajima, u poređenju sa samo 51% u sirovim jajima.

Smatra se da dolazi do ove promjene u probavljivosti jer toplina uzrokuje strukturne promjene u proteinima jaja.

U sirovim jajima velika proteinska jedinjenja su odvojena jedno od drugog i sklupčana u složene, uvijene strukture.

Kada se proteini skuhaju, toplina prekida slabe veze koje ih drže u formi.

Proteini tada stvaraju nove veze sa ostalim proteinima oko sebe. Te nove veze u kuhanom jajetu lakše su za vaše tijelo.

Možete primijetiti ove promjene kako se bjelanjak i žumanjak mijenjaju iz gustog gela u gumeni i čvrsti.

Proteini u sirovim jajima također mogu ometati dostupnost mikrohranjivog biotina.

Jaja su dobar izvor biotina, važnog hranjivog sastojka koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Poznat je i kao vitamin B7 ili vitamin H.

U sirovim jajima protein u bjelanjcima zvan avidin veže se za biotin, čineći ga nedostupnim vašem tijelu za upotrebu.

Međutim, kada se jaja kuhaju, vrućina uzrokuje strukturne promjene u avidinu, čineći ga manje efikasnim u vezivanju na biotin. To olakšava apsorpciju biotina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here