Recept za čokoladni kuglof
Čokoladni kuglof izuzetno je popularna torta tokom praznika. Ljudi vole svježe kolače, lakoću posluživanja i kvalitet ovog kolača, iako je vrlo jednostavan za napraviti.
Recept je jednostavan, te se sastojci mogu sjediniti u stojećem mikseru, a naravno možete koristiti i pjenjaču ili ručni mikser, jer se radi se samo o kombiniranju sastojaka. Najvažnija stvar koju morate imati na umu kod recepta je kvaliteta sastojaka koje koristite. Koristite dobru espresso kafu i najbolji kakao u prahu. Ako niste ljubitelj kafe, toplo preporučujemo da imate pri ruci instant espresso u prahu za pečenje.
Sastojci
1 3/4 šoljice brašna
2 šolje šećera
3/4 šolje kakao praha
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 šolja mlaćenice
1/2 šolje biljnog ulja
2 velika jaja
2 kašičice čistog ekstrakta vanilije
1 šoljica svježe pripremljene tople kafe
1/2 šolje slatke pavlake
1 šolja čokoladnih mrvica
Priprema:
- Zagrijte rernu na 200 stepeni.
- Podmažite šerpu sa maslacem i brašnom ili sprejem za pečenje.
- Dodajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol u stojeći mikser na maloj brzini dok se sve ne sjedini.
- U drugoj posudi pjenjačom umutite mlaćenicu, ulje, jaja i vaniliju.
- Dodajte mokre sastojke u stojeći mikser i miješajte na laganoj brzini.
- Dodajte kafu u smjesu dok se ne sjedini.
- U tepsiju ulijte tijesto i pecite 50-55 minuta.
- Ostavite da se kolač potpuno ohladi prije dodavanja ganache kreme.
- Da biste napravili ganache, dodajte 1/2 šolje slatke pavlake u 2/3 šolje mrvica tamne čokolade u posudu i zagrijte je u mikrovalnoj pećnici na 30 sekundi.
- Viljuškom dodajte čokoladni ganache u cik-cak uzorku.
- Ukrasite kuglof preostalim čokoladnim mrvicama.