Čokoladni kuglof-idealan izbor za hladne dane

0

Recept za čokoladni kuglof

Čokoladni kuglof izuzetno je popularna torta tokom praznika. Ljudi vole svježe kolače, lakoću posluživanja i kvalitet ovog kolača, iako je vrlo jednostavan za napraviti.

Recept je jednostavan, te se sastojci mogu sjediniti u stojećem mikseru, a naravno možete koristiti i pjenjaču ili ručni mikser, jer se radi se samo o kombiniranju sastojaka. Najvažnija stvar koju morate imati na umu kod recepta je kvaliteta sastojaka koje koristite. Koristite dobru espresso kafu i najbolji kakao u prahu. Ako niste ljubitelj kafe, toplo preporučujemo da imate pri ruci instant espresso u prahu za pečenje.

Sastojci

1 3/4 šoljice brašna

2 šolje šećera

3/4 šolje kakao praha

2 kašičice sode bikarbone

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica soli

1 šolja mlaćenice

1/2 šolje biljnog ulja

2 velika jaja

2 kašičice čistog ekstrakta vanilije

1 šoljica svježe pripremljene tople kafe

1/2 šolje slatke pavlake

1 šolja čokoladnih mrvica

 

Priprema:

  • Zagrijte rernu na 200 stepeni.
  • Podmažite šerpu sa maslacem i brašnom ili sprejem za pečenje.
  • Dodajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol u stojeći mikser na maloj brzini dok se sve ne sjedini.
  • U drugoj posudi pjenjačom umutite mlaćenicu, ulje, jaja i vaniliju.
  • Dodajte mokre sastojke u stojeći mikser i miješajte na laganoj brzini.
  • Dodajte kafu u smjesu dok se ne sjedini.
  • U tepsiju ulijte tijesto i pecite 50-55 minuta.
  • Ostavite da se kolač potpuno ohladi prije dodavanja ganache kreme.
  • Da biste napravili ganache, dodajte 1/2 šolje slatke pavlake u 2/3 šolje mrvica tamne čokolade u posudu i zagrijte je u mikrovalnoj pećnici na 30 sekundi.
  • Viljuškom dodajte čokoladni ganache u cik-cak uzorku.
  • Ukrasite kuglof preostalim čokoladnim mrvicama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here